Crni talas nad crveno-belima: Ševo (BBRS) prva žrtva među "delijama" (FOTO)

08.05.2024

08:12

0

Marko Ševo ranjen na današnji dan pre osam godina, a preminuo dok se oporavljao od operacije

Crni talas nad crveno-belima: Ševo (BBRS) prva žrtva među "delijama" (FOTO)
Ilustracija - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/Facebook/ Delije HijeneKenjare

Napadom na navijača Crvene zvezde Marka Ševa (29), na njegov imendan, počela je serija krvavih obračuna među vođama navijačkih frakcija, i to, kako se veruje, zbog obezbeđenja beogradskih klubova i prodaje droge u njima.

Ševo je preminuo u bolnici od sepse 23. maja 2014, 15 dana posle ranjavanja.

Marko Ševo teško je ranjen 8. maja 2014. godine, oko 20.30, u Kostolačkoj ulici ispred broj 38 na Voždovcu. Napadač, sakriven u žbunju, izašao je i prišao mu s leđa, dok je izlazio iz svog tek parkiranog crvenog "audija", i ispalio mu hitac u kičmu. Metak ga je pogodio u levu lopaticu i izašao kroz desnu stranu vrata.

Printscreenl/Facebook/ Delije HijeneKenjare
 

Teško ranjen, Ševo je pao na trotoar, a napadač je pobegao. Očevici su ispričali da je ležao obliven krvlju, ali da je bio svestan. Ubrzo je stigla ekipa Hitne pomoći koja ga je prevezla u Urgentni centar u Beogradu, gde je operisan i život mu, kako su saopštili lekari, nije bio ugrožen.

Posle operacije, Ševo je bio nepokretan. Dva dana pre smrti dobio je visoku temperaturu, posle čega je član "Belgrejd bojsa" (BBRS) preminuo usled sepse.

Na mestu pucnjave ubrzo su se pojavile i vođe Zvezdinih navijača, Velibor Dunjić, koji je ubijen samo nedelju dana kasnije, i Marko Vučković.

Pozadina nije sportska

Operativna saznanja policije govorila su da pozadina obračuna nema veze sa navijačima i sportom, već da je u pitanju klasičan kriminal. Ubijeni je odranije bio poznat policiji gde je imao kriminalni dosije.

Posle ubistva Ševa policija je proveravala i sumnje da bi iza napada mogao da stoji Miloš Delibašić, nekada osumnjičeni za ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića. Za sestrićem Slobodana i Brana Šaranovića čak je bila raspisana i poternica.

Dunjić ubijen osam dana posle Marka!

Velibor Dunjić, vođa navijača Zvezde iz grupe "Hijene", ubijen je 16. maja 2014. ispred splava "Džimis" na Zemunskom keju, dok je njegova drugarica Nina Šobota ranjena. Za njegovu likvidaciju na optuženičkoj klupi našli su se Goran Knežević i Bojan Starovlah, optuženi da su direktno optuženom za ubistvo, šefu obezbeđenja Vladimiru Đuroviću, pomogli da pobegne, kao i vlasnik splava Miloš Milosavljević i Vuk Musić jer su uklonili video-nadzor. Suđenje godinama traje. Protiv Dunjića policija je podnela ukupno 40 krivičnih prijava. U trenutku ubistva protiv njega se vodilo pet sudskih postupaka.

Nekoliko svedoka pucnjave navodno je inspektorima reklo kako je Delibašić viđen na mestu ranjavanja, a nakon toga je pobegao iz Kostolačke ulice na Voždovcu.

Markovi drugovi sa severa Velibor Dunjić i Marko Vučković prisustvovali su policijskom uviđaju. Veza između svih aktera ovog događaja nije još najjasnija. Slučaj dodatno komplikuje i nepotvrđena informacija da je Dunjić bio u sukobu sa Filipom Koraćem, najbližim saradnikom Luke Bojovića.

Šaranovićev oglas

Sin Šaranovićeve sestre Miloš Delibašić u požarevačkom zatvoru Zabela služi kaznu od 30 godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je osuđena za ubistva Nikole Bojovića u Beogradu i Miloša Vidakovića u Budvi. Kasnijom istragom nije dokazana njegpva umešanost u ubistvo Marka Ševa.

Printscreenl/Facebook/ Delije HijeneKenjare
Marko Ševo (levo) na tribini

Slobodan Šaranović je, posle ubistva brata Branislava, tadašnjeg vlasnika kazina "Slavija", tragajući za ubicama, dao javni oglas:

- Zaklinjem se svojom čašću i imenom da ću, direktnim izvršiocima ubistva moga brata Branislava, ne samo oprostiti nego, evo, ovako javno garantovati svojom glavom i životima moje uže porodice da ih neću prijaviti policiji, niti progoniti na bilo koji drugi način, ukoliko se odluče da mi povere tačnu i proverljivu informaciju: ko ih je prvi kontaktirao, na koji način su angažovani, ko ih je isplatio, ko je pravi nalogodavac tog posla, odnosno u čije ime i za čiji račun su to uradili? Garancija se odnosi takođe i na moje čvrsto obećanje da će im za opisanu informaciju biti usplaćena novčana nagrada u iznosu od šest cifara u evrima.

Šaranović, verujući da iza ubistva njegovog brata stoji Luka Bojović, oformio je kriminalnu grupu koja je ubila Lukinog brata Nikolu, a sam Šaranović, nekoliko godina kasnije, takođe je likvidiran u Budvi.

Sukob između Ševa i Delibašića

Jedan od učesnika u ubistvu Nikole Bojovića bio je Šaranovićev blizak rođak Miloš Delibašić, koji je u međuvremenu i osuđen za ovo, ali i za još jedno ubistvo.

Miloš Delibašić je iz zatvora, svedočeći putem video-linka, rekao da smatra da Slobodan Šaranović ne stoji iza ubistva brata Luke Bojovića.

Godinama se spekulisalo o krvavom ratu porodica Bojović i Šaranović koji je, navodno, počeo kada je 2009. godine u Beogradu ubijen brat Slobodana Šaranovića, Branislav. Navodno, pričalo se da je Slobodan za ubistvo brata krivio Luku Bojovića i da je tada počeo sukob dveju porodica po principu "oko za oko".

Printscreenl/Googlemap
 

Ševo je, posle ranjavanja, razgovarao sa inspektorima u Urgentnom centru, kojima je rekao da nije video napadača i da ne zna ko bi mogao da puca u njega.

Nakon ubistva Ševa objavljena su i neka operativna saznanja beogradske policije, da je između njega i Delibašića postojao sukob zbog međusobnih dugova u kriminalnim poslovima. Policija je imala saznanja i da je manir Ševa bio da na silu, pod dejstvom alkohola i droge, pokušava da uđe u beogradske noćne klubove i splavove, zbog čega je dolazio u ozbiljne sukobe sa obezbeđenjem.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike