Sprečena likvidacija Belivuka i Miljkovića: Hteli da ih izrešetaju na tivatskom aerodromu pre godinu dana!

21.01.2022

19:45

0

Istog dana sprečena lividacija Slobodana Kašćelana ispred suda u Podgorici

Sprečena likvidacija Belivuka i Miljkovića: Hteli da ih izrešetaju na tivatskom aerodromu pre godinu dana!
177918_marko-miljkovic-velja-nevolja-frajs_orig (1) - Copyright Pixabay Printscreen Youtube

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala te države sprečili su ubistvo jednog od navodnih vođa "kavačkog klana" Slobodana Kašćelana na sutrašnji dan prošle godine. Istog dana, u jutarnjim časovima, pripadnici iste kriminalne organizacije nameravali su da likvidiraju i Beograđane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, takođe bliske "kavčanima", a plan je bio da u njih pucaju dok stoje u redu za čekiranje karata u zgradi Aerodroma u Tivtu.

Kašćelan je trebalo da bude likvidiran 22. januara prošle godine, dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici.

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana „prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog dela”, ne pojašnjavajući detalje gde i kako je osujećen plan organizacije. On nije pominjao ime mete.

Tužilac je pojasnio da su tog dana, u jutarnjim časovima, pripadnici iste kriminalne organizacije nameravali da likvidiraju i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

U akciji policije uhapšeni su Radovan Stanišić, Mile Jovanović, Goran Marković od kojih je nekima određen pritvor.

Eksplozivna naprava za Kašćelana

Slobodan Kašćelan je, kako su pisali mediji, trebalo da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici dok se nalazio u automobilu. Plan kriminalne grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili.

24sedam/ATA Images/in4s.net
 

Kašćelanu je tog dana bilo zakazano suđenje u podgoričkom Višem sudu gde je odgovarao za pranje novca, ali je odloženo.

Iza rešetaka još dva člana "Principa"

Dva člana organizovane kriminalne grupe "Principi", klana Veljka Belivula, uhapšena su zbog sumnje da su ubili Nikolu Mitića i Zdravka Radojevića u avgustu i novembru 2020 godine. Uhapšeni su S. R. (33/)i D. M. (32) zbog sumnje da su počinili krivična dela teško ubistvo nad Mitićem i Radojevićem.

Kako se sumnja, obojica osumnjičenih su višestruki počinioci teških krivičnih dela i istaknuti članovi navedene organizovane kriminalne grupe. MUP je objavio snimak hapšenja dvojice članova Belivukovog klana. Na snimku se vidi da je jedan pripadnik uhapšen u stanu, a drugi u teretani.

Kriminalno udruženje još 2019. godine organizovao je Janko Vukadinović, koji se godinama nalazi u Spužu zbog šverca droge, ali  i učestvovanja u dvostrukom ubistvu u centru Podgorice.

Kako su mediji tada objavili, Belivuk je u Crnu Goru došao u nedelju, a već u ponedeljak ga je policija zaustavila u Kotoru, jer je bio u društvu Radoja Zvicera i Beograđanina Marka Miljkovića.

“Sa ovim bezbednosno interesantnim osobama obavljen je razgovor i sprovedena je detaljna kontrola. Nije bilo osnova za zadržavanje ili hapšenje”, rekli su tada u Upravi policije. Sve vreme dok je Belivuk boravio u Crnoj Gori bio je "na oku" agentima tajne službe, ali i pripadnicima Specijalnog policijskog odeljenja, koji su pratili njegovo kretanje i komunikaciju. Na taj način došlo se i do podatka da se planira njegovo ubistvo.

Oslobođen za ubistvo na šinama

Mediji su o Belivuku pisali 2016. kada je sa Darkom Ristićem napao direktora FK “Partizan” Miloša Vazuru i pripadnike njegovog obezbjeđenja. Njemu je suđeno i zbog optužbi da je pomagao u ubistvu Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine, ali je nakon dokaznog postupka oslobođen.

Belivuk je više puta osuđivan i za nasilničko ponašanje, a bio je najbliži saradnik Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, koji je ubijen u oktobru 2016. godine u Beogradu.

Miljković i Belivuk/Pink/Printscreen
 

Policijski podaci govore da se u proteklih godinu povezao sa "kavačkim klanom". Kotoranin Radoje Zvicer, tokom dugogodišnjeg rata dva zavađena crnogorska klana, teško je ranjen krajem maja 2020. godine u Ukrajini u elitnom delu Kijeva, kada je grupa atentatora iz Crne Gore i Srbije, pucala na njega na ulici dok je džogirao. Zvicer je tada izrešetan sa nekoliko metaka u grudi, ali se oporavio nakon operacije.

Sigurne smrti spasila ga je njegova supruga Tamara Zvicer, koja je, prema pisanju tamošnjih medija, istrčala iz zgrade i iz pištolja pucala na napadače i tako ih natjerala da pobegnu...

Tokom policijske potere na drugom kraju zemlje - posle dva dana uhapšeni su Crnogorci Emil Tuzović (30) i Stefan Đukić (30) i srpski državljani Milan Branković (31) i Petar Jovanović (46). Zbog sumnje da im je davao logističku podršku i odavao informacije, uhapšen je i inspektor iz kijevske policije. Ukrajinski novinari pisali su da je ta grupa, navodno, dobila pola miliona evra kako bi usmrtila Zvicera.

Akcija "Otimač"

Samo dve nedelje kasnije usledio je  pad klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Tog 4 .februara prošle godine u 5 sati ujutru više od 300 policajaca izvelo je akciju kodnog naziva "Otimač" u kojoj je razbijena kriminalna grupa Belivuk - Miljković.

M.M./ATAImages
 

Kasnije je otkrivena klanica u Ritopeku ili štek kuća u kome su se izvodille masovne likvidacije, žrtve su tamo ubijane i raskomadane, posle čega su samlevene u mašini za mlevenje mesa i zatim bačene u Dunav. U telefonima su im nađene fotografije mučenja i sečenja, a takođe i prepiske o njihovim operacijama.

Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihovog kriminalnog klana optuženo je za pet ubistava, otmice, silovanje, nedozvoljeno držanje oružja i droge. Suđenje u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu još nije zakazano. Pored toga, oni su osumnjičeni za još najmanje toliko ubistava.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike