Rat protiv organizovanog kriminala: Sudi se Belivuku, uhapšeni Šarić, "vračarci" i sudije i tužioci u CG, nove istrage protiv Zvicera!

01.01.2023

19:45

0

U godini za nama počelo suđenje Veljku Belivuku, a iza rešetaka smešteni Darko Šarić i njegova grupa i "vračarci"

Rat protiv organizovanog kriminala: Sudi se Belivuku, uhapšeni Šarić, "vračarci" i sudije i tužioci u CG, nove istrage protiv Zvicera!
Organizovani kriminal: Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Antonio Ahel/ATA Images/YouTube/MediaBro/Gov.me/E Stock

Rat protiv organizovanog kriminala u godini za nama bio je intenzivniji nego ikad. U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je suđenje jednom od najmonstruoznijih klanova na ovim prostorima koji predvode Veljko Belivuk i Marko Miljković. Uhapšen je Darko Šarić i pripadnici njegove kriminalne grupe, "pali" su i "vračarci" Nikole Vušovića, poznatijeg kao Džoni sa Vračara. U Crnoj Gori hapšene su i sudije i tužioci zbog saradnje sa "kavačkim klanom", a pokrenute su istrage i protiv Radoja Zvicera za nove zločine.

Suđenje decenije

Dugo iščekivani proces, koji mnogi nazivaju suđenjem decenije, počeo je konačno u Specijalnom sudu u Beogradu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 28 pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe koje optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti za sedam surovih ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nezakonito držanje i nošenje oružja.

 

Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika organizovane kriminalne grupe prvom optužnicom terete se za ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje, kao i za oružje, drogu, otmice i silovanje. Drugom optužnicom se terete za likvidacije Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića. Sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili su Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić u zamenu za blažu kaznu.

Veliki muškarac u plavoj, tesnoj, majici dugih rukava, ulazi u sudnicu jedan Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu, praćen nizom plavih uniformi. Na rukama su mu lisice, a na licu osmeh. I tako na gotovo svakom ročištu.

Osmeh je bio tu i kad je Srđan Lalić, sada svedok tužilaštva, pričao o navodnim zločinima klana i rekao da je ova grupa planirala atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vučić je potom izjavio da službe imaju podatke o tome ko je trebalo da učestvuje u izvršenju atentata na njega, dok se istim službama predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila što su to sprečile.

Lalić je staloženo i detaljno govorio o ubistvima za koja je Belivukov klan optužen, tek povremeno uzimajući koji gutljaj vode. Lalića su potom ispitivali Marko Miljković i advokati, a počeo je i Miloš Budimir, koji će to nastaviti na sledećem ročištu koje je zakazano za 30. januar.

Hapšenje Darka Šarića

Spektakularna akcija hapšenja Darka Šarića i njegovih saradnika odigrala se u aprilu ove godine. Među uhapšenima se tada našao i advokat Dejan Lazarević, dotadašnji Šarićev, ali i Belivukov branilac. Šarić je sa lisicama na rukama izveden iz svoje vile na Dedinju.

U međuvremenu je podignuta optužnica na kojoj su, osim Šarića, i advokat Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilao Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukića, Uroš Radovanović, Milan Vučinić i Arsa Šarić.

Oni se terete da su od početka 2020. godine, pa do 14. aprila ove godine, na teritoriji Srbije, delujući kao organizovana kriminalna grupa počinili više krivičnih dela organizovanog kriminala.

Optuženi su za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za krivično delo izazivanje opšte opasnosti, lažno prijavljivanje, zloupotrebu službenog položaja i krivično delo o tajnosti podataka.

Organizator grupe Šarić stvorio, kako se navodi, plan delovanja da se iz bezobzirne osvete ubije Nebojša Joksović, svedok saradnik u postupku protiv Šarića, a kada u tome nisu uspeli Šarić je izdao nalog da se preduzmu radnje koje bi Joksovića diskreditovale kao svedoka saradnika.

Pripadnici ove grupe Duško Mirković, Danilo Stojanović i Milutin Radovanović, koji su policijski službenici MUP RS, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, kao i Službe za kriminalističko obaveštajne poslove, po nalogu Darka Šarića, u istragama protiv grupe činili su sve da se ne otkriju pravi počinioci. Šarić je osumnjičen i za ubistvo Milana Milovca u Ekvadoru.

"Vračarska grupa"

Pripadnici SAJ uhapsili su 19 pripadnika kriminalne grupe "vračarci". Kriminalnu grupu koja je blisko sarađivala sa "kavačkim klanom" i grupom Veljka Belivuka predvodio je Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a takozvani "vračarci" sumnjiče se za ubistva Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića Čađe i Aleksandra Šarca, za pet pokušaja ubistva i pripremu ubistava predsednika Srbije Aleksandra Vučića i najviših državnih funkcionera.

Likvidacije su, kako je navedeno u krivičnoj prijavi napisanoj na 1.300 strana, finansirali novcem od prodaje kokaina iz Južne Amerike.

Među uhapšenim saradnicima bliskog saradnika "kavačkog klana" Nikole Vušovića su i njegova desna ruka Luka Cerović i bivši muž starlete Tamare Đurić Nikola Kačarević.

Traga se za još najmanje 11 osoba koje su u bekstvu, a sumnjiče se da su povezani za ogrankom Vušovićevog "kavačkog klana". Sumnja se da se Vušović, kao i većina njegovih saradnika koji nisu u Srbiji, skriva u Španiji i Dominikanskoj Republici.

Pored Vušovića, u bekstvu su Nikola M., Miloš P., Radivoje J., Nikola F., Rašo B., Ivan B., Jovica S., Miloš A., Rajko T., kao i Petar J. Na spislu za hapšenje su bili i Dario Đorđević Dekster koji je bečkom zatvoru, ali i Uroš Piperski koji je u zatvoru u Lisabonu.

Sprega mafije i države u Crnoj Gori

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore za godinu dana uhapsilo je pet osoba koje su visoki predstavnici pravosuđa, tužilaštva, ali i sistema bezbednosti. Među njima je dvoje predsednika suda, dva službenika Agencije za nacionalnu bezbednost i jedan tužilac. Najnovije je hapšenje specijalnog tužioca Saše Čađenovića o kojem se, inače, malo znalo, a koji je postao član "kavčana" još 2020. godine.

Ono što je svima njima zajedničko jesu navodi da se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije, kao i direktna saradnja sa "kavačkim klanom".

Opozicioni crnogorski političari, tako, bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, optuživali su takođe za direktnu saradnju sa "kavčanima". Mnogi smatraju da ni predsednik države Milo Đukanović nije bio baš neobavešten o delovanju zloglasnog kotorskog klana. Pominjalo se i da je Zvicer iz Crne Gore pobegao upravo predsednikovim avionom.

Printscreen/MUP/Libertas Printscreen/YouTube/Gov.me/MediaBro
Vesna Medenica, Saša Ćađenović, Petar, Lazović, Ljubo Milović i Radoje Zvicer

Velika prašina digla se svojevremeno oko Petra Lazovića i Ljuba Milovića, visokopozicioniranih službenika policije, koji su osumnjičeni, prema navodima Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, za vezu sa "kavačkim klanom". Milović je i dalje u bekstvu.

Petrar Lazović, sin je bliskog Đukanovićevog saradnika Zorana Lazovića, koji je 2019. godine bio imenovan za pomoćnika direktora Uprave policije u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Zoran Lazović je bio dugogodišnji funkcioner Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore. Nedavno je prihvaćena njegova vrtoglava ponuda od čak 6,2 miliona evra u novcu i nekretninama i pušten je iz pritvora, a dva dana kasnije označen je kao član grupe koja je organizovala likvidaciju na "škaljaraca" na Krfu.

Kao najvažnija karika za "kavčane" pojavljuje se i poznata sudija Vesna Medenica. Ona je trenutno u pritvoru zbog zloupotrebe službenog položaja, a sumnja se da je po nalogu svog sina, koji je označen kao saradnik "kavačkog klana", dogovarala presude u određenim slučajevima. Ona je bivša presednica Vrhovnog suda, a osumnjičena je da je stvorila kriminalnu organizaciju i zloupotrebila službeni položaj, a sa njom je uhapšen i njen sin.

Nove istrage protiv Zvicera i Belivuka

Vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer osumnjičen je za nove zločine. U Crnoj Gori protiv njega i još 10 osoba pokrenuta je istraga za dvostruko ubistvo na Krfu, dok je za pokušaj likvidacije Ognjena Orašanina iz Sokoca pod istragom u BiH zajedno sa Darkom Elezom i još dve osobe.To, međutim, nisu jedina ubistva za koja se sumnjiči prvi čovek "kavčana".

Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske je protiv Darka Eleza, Radoje Zvicera i još dve osobe podnela izveštaj Tužilaštvu BiH, zbog sumnje da su pokušali da ubiju Ognjena Orašanina iz Sokoca. Orašanin je izbegao hapšenje pre tri dana, a protiv njega, Filipa Koraća i još 15 osoba podnet je izveštaj tužilaštvu zbog sumnje da su, između ostalog, trgovali drogom na međunarodnom nivou.

Printscreen/YouTube/FTV MUP
Darko Elez i Radoje Zvicer

Radoje Zvicer, Milan Vujotić i Darko Šarić organizovali su kriminalnu grupu, koja je u leto 2020. godine na Krfu ubila Baranina Alana Kožara i Užičanina Damira Hadžića.

Pored organizatora, naredbom o sprovođenju istrage, obuhvaćeni su i članovi kriminalne grupe i to bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost Petar Lazović, koji je pre dva dana pušten iz pritvora u Crnoj Gori uz položeno jemstvo u vrednosti od 6,2 miliona evra. njegov prijatelj i nekadašnji kolega Ljubo Milović, koji je u bekstvu.

24sedam/MUP/Tanjug/Jadranka Ilić
Darko Šarić i Radoje Zvicer

Kao pripadnici ove kriminalne grupe označeni su još Slobodan Kašćelan, Dragan Knežević, Milan Knežević, Radoje Živković, Nikola Spasojević i Filip Knežević, kao i državljani Srbije Veljko Belivuk, Nebojša Janković, Ratko Živković, Milovan Zdravković, Stefan Andrejić, Vladimir Vojinović, Miloš Jevrić, Marko Stanković, Dušan Jovanović, Slobodan Vujačić i Nikola Spasojević.

Baranin Alan Kožar i Užičanin Damir Hadžić izrešetani su 23. jula 2020. godine ispred luksuzne vile koju su iznajmili u okolini Helikounasa u Prasoudiju, južno od Krfa. U njih je, dok su sedeli u svom parkiranom automobilu, ispaljeno ukupno 29 hitaca, a smaknuti su za svega nekoliko sekundi.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike