Novi zločin člana ekipe Džonija sa Vračara: U ratu za Novi Beograd Bandu izrešetao sa 30 metaka

10.09.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Sve je počelo od Crvene zvezde

Novi zločin člana ekipe Džonija sa Vračara: U ratu za Novi Beograd Bandu izrešetao sa 30 metaka
Copyright Profimedia/Pixabay/Mup

Nikola Banda (24) iz Novog Beograda ubijen je pod okriljem mraka na parkingu ispred zgrade broj 116 u Trećem bulevaru u novobeogradskom Bloku 28.

Nepoznati napadač je 9. septembra 2000. godine ispalio rafale iz "kalašnjikova" dok je žrtva sedela u svom automobilu "golf 3 karavan". Posle ispaljenih hitaca, ubica je bacio oružje i pobegao peške prema bloku 45.

Banda je neposredno pre pucnjave izašao iz stana u višespratnici broj 116, gde je živeo sa ocem, maćehom i sestrom, i uputio se ka automobilu, beogradske registracije. Ušao je "golf 3" i u trenutku dok je sa volana skidao sigurnosnu kuku, napadač je izleteo iz žbuna. Na Bandu je kroz staklo, sa zadnje leve strane automobila, ispalio oko 30 hitaca kalibra 7,62 milimetara.

Posle zločina ubica je pešice pobegao ka Bloku 45, a u neposrednoj blizini mesta pucnjave bacio je "kalašnjikov" koji je policija pronašla tokom uviđaja.

Rat Jezda-Keka

Ime ubijenog mladića vezuje se za pripadnost grupi sada pokojnog Stevana Jezdimirovića zvanog Jezda, sukobljenog sa klanom Dejana Stojanovića Keke, a koji je već decenijama na poternici Interpola i pominje se da se krije u Južnoj Americi gde radi sa ozbiljnim krijmčarima kokaina. Oni su više godina ratovali, na obe strane je bilo mrtvih i ranjenih, a rat se okončao Kekinom pobedom.

printscreen/MUP
Dejan Stojanović Keka

I tako se ime Nikole Bande vezuje se za nekoliko vatrenih obračuna, uglavnom na teritoriji Novog Beograda gde su Jezda i Keka vodili rat za prevlast. Banda je prvi put u sukob sa zakonom, navodno, došao još kao maloletnik. Nikada nije bio osuđivan, ali se pominjalo da se u trenutku smrti pred sudom u Beogradu protiv njega vodio krivični postupak. Često je odlazio u inostranstvo. Dva meseca pred smrt vratio se iz Italije.

Ubica Nikole Bande nikada nije uhapšen. Nikada mu nije suđeno. Mada, policija je znala i motiv ubistva i ko je direktni izvršilac.

Smrt kikboksera

Prema policijskoj "Beloj knjizi" o kriminalu u Srbiji iz 2001. piše da se za ubistvo sumnjiči Vladan Miketić, član Kekine ekipe. Sumnja na Miketića je pala i za ubistvo Nikole Petrovića.

Miketić (43) je nakon 23 godine skrivanja po Australiji i zemljama Evropske unije, u avgustu 2020. godine, uhapšen u Baru po poternici iz Beograda, nakon čega je izručen Srbiji. Ali, nije optužen za likvidaciju Bande, kako se navodilo u "Beloj knjizi", već da je 3. novembra 1997. ispred službenog ulaza u stadion FK Crvena zvezda, posle kraće svađe, ubio kikboksera Vladana Cvetkovića, tada mladića od 20 godina.

Apelacioni sudu u Beogradu je Miketića u junu ove godine pravosnažno osudio za ovaj zločin na kaznu zatvora od 12 godina. Sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju tužilaštva da je Miketić izvršio ''teško ubistvo'', odnosno da nije utvrđeno da je zločin počinjen na podmukao način, iz bezobzirne osvete. Iz iskaza svedoka proizilazi da njih dvojica nisu bili u sukobu, već naprotiv, da su nekoliko godina pre bili cimeri u sobi na prvenstvu Jugoslavije u boksu.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike