Krenuo da kreči, pa raznet u eksploziji: Moler likvidiran zbog zelenašenja ili iz osvete za raniju pucnjavu?

13.06.2023

07:11

0

Delovi vozila leteli 40 metara, a Slobodana Trninića, eksplozija katapultirala

Krenuo da kreči, pa raznet u eksploziji: Moler likvidiran zbog zelenašenja ili iz osvete za raniju pucnjavu?
Slobodan Trninić - Copyright YouTube/RTS

Slobodan Trninić iz Mačvanskog Prnjavora kod Šapca, poginuo je pre šest godina u eksploziji bombe koja je bila podmetnuta pod njegov automobil, a eksplodirala dok je vozilo bilo u pokretu. Detonacija je odjeknula oko 8.15 sati na magistralnom putu Šabac-Loznica, u blizini Trninićeve kuće i kafane "Kod Lepice". Trninić je bio odranije poznat policiji i ima debeo kriminalni dosije.

Automobil je u eksploziji potpuno uništen, a delovi su leteli i do 40 metara. Meštani su odmah pritrčali u pomoć Trniniću, koji je davao znake života sve do dolaske ekipe Hitne pomoći. Na putu do bolnice, on je podlegao povredama. Imao je teške povrede glave, karlice, obe potkolenice i najverovatnije unutrašnje krvarenje.

Trninić je tog 13. juna 2017. godine ujutru krenuo na posao da kreči jednu kuću, budući da je radio kao moler. Startovao je auto, ali je na samo nekoliko stotina metara od kuće, kad je iz ulice u kojoj je živeo skrenuo na glavni put, aktivirana eksplozivna naprava podmetnuta ispod sedišta.

Meštani pričaju da su delovi vozila leteli 40 metara, a da su Trninića, teško povređenog i bez odeće, našli u jarku, jer ga je eksplozija bukvalno katapultirala.

- Čula sam prvo sirenu i pomislila da neko nekog pretiče, a onda je usledila eksplozija. Mislila sam da je sudar. Istrčala sam iz kuće. Prizor je bio stravičan! Delovi automobila bili su svuda po putu, bio je jak dim. Prišla sam zajedno sa komšijama, koji su takođe izleteli iz svojih kuća i zatekla Bobana u jarku. Nije imao na sebi odeću, samo čarape, sav je bio krvav, malo je pomerio ruku, nije se čuo... Ubrzo je stigla i Hitna pomoć - pričala je novinarima posle eksplozije meštanka Prnjavora u blizini čije kuće je eksplodiralo Trninićevo vozilo.

Ubijen iz osvete?

Eksplozija se čula kilometrima daleko, a osim Trninića, čudo je da niko drugi nije stradao. Meštani tvrde da se cela kuća zatresla kada je puklo, a radnici na obližnjoj kući jedva su ostali na nogama. Policija je blokirala čitav kraj, pa su ostali zarobljeni na krovu do kraja uviđaja.

Ranjen kao upozorenje?

Bomba koja je postavljena pod automobil nije bila prvi pokušaj ubistva Trninića. Njega je, kako su verovali meštani Prnjavora, neko već pokušao da ubije u februaru 2016. godine, iako je on svima pričao da se sam ranio. Smatraju da je neko tada pucao u njega, možda u znak upozorenja, ali da on iz straha nije smeo istražiteljima da ispriča šta se desilo.

Trninić, koji se u Prnjavoru bavio molerajem, odranije je poznat policiji i to zbog zelenašenja i nedozvoljenog držanja oružja. Kao mogući motiv ubistva pominjani su upravo neraščišćeni računi zbog zelenašenja.

Devedesetih godina hapšen je zbog posjedovanja oružja, a potom je 2002. godine osumnjičen za pokušaj ubistva. Hapšenje je izbegao bekstvom u Nemačku, u kojoj je kasnije uhapšen i izručen. Iz zatvora je izašao 2015, a u februaru 2016. godine je ranjen.

Istražitelji su verovali da je motiv eksplozije zapravo osveta za pokušaj ubistva, zbog čega je Trninić i bio u zatvoru. On je nekoliko godina ranije pucao u D. T. iz Prnjavora, koga je ranio i koji je posle toga ostao invalid, a toj pucnjavi je navodno prethodilo duže maltretiranje. Da stvar bude zamršenija, D. T. se takođe bavi zelenašenjem.

Izručen iz Nemačke

Taj D. T. koji je maltretirao Bobana u lokalnom kafiću, kako su ispričali meštani, prethodno je do smrti tukao starijeg čoveka koji je slavio rođenje unučeta. Bobanu je pukao film. Nije više mogao da trpi, pa mu je pucao u stomak i noge. Nasilnik je ostao invalid, a Trninić je pobegao prvo u Bosnu, a zatim u Nemačku, gde je radio kao moler.

Uhapšen je tamo i izručen Srbiji i odležao je kaznu od četiri godine zbog tog pokušaja ubistva. Kad je izašao iz zatvora strahovao je za svoj život. Nije izlazio u selo, a slobodno vreme je mahom provodio sa vinogradarima u Gajevcu, rekli su meštani.

Nije odbacivana ni mogućnost da je bombaš koji je podmetnuo eksploziv ispod Trninićevog automobila došao iz BiH, udaljene samo nekoliko kilometara od Prnjavora, i da se odmah posle toga vratio tamo. Kriminalci iz Bosne poznati su kao stručnjaci za podmetanje eksploziva.

U Mačvanskom Prnjavoru za Slobodana su pričali da je bio dobar čovek, iako je odležao zatvorsku kaznu.

Ova eksplozija nikad nije rasvetljena, a počinioci nisu otkriveni ni uhapšeni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike