Brata ubio zbog majčinog placa i novca: Svađe učestale posle očeve smrti, osuđen na devet godina!

12.06.2023

10:00

0

Radoslav Murgaški ubio brata ispred kuće u kojoj je Žare živeo sa ženom, decom i nepokretnom majkom u Novom Sadu

Brata ubio zbog majčinog placa i novca: Svađe učestale posle očeve smrti, osuđen na devet godina!
Ilustracija - Copyright Profimedia/24sedam/M.K./Printscreen/KlanKosova

Velika tragedija zadesila je porodicu Murgaški na današnji dan pre tri godine kada je Radoslav (49) sa nekoliko hitaca iz pištolja ubio tri godine mlađeg rođenog brata Žareta u dvorištu porodične kuće na Sentandrejskom putu u novosadskom naselju Klisa. Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno je osudio Radoslava na devet godina zatvora za ubistvo brata.

Zločin se dogodio 12. juna 2020. godine  u popodnevnim časovima ispred kuće u kojoj je Žare živeo sa ženom, decom i nepokretnom majkom Dragicom, o kojoj je brinuo.

Presudom Apelacionog suda od okrivljenog su oduzeti pištolj i municija, dok su zakonski zastupnici iza pokojnog Žareta, radi ostvarivanja imovinskopravnog zahteva, upućeni na parnični postupak.

Tokom sudskog postupka, Murgaški je priznao krivično delo, ali rekao da je to uradio kako bi zaštitio svoj život, a ne ubio brata.

Radoslav je rekao da se plašio Žareta koji je, kako je tvrdio, više puta u poslednjih nekoliko godina, u njegovoj blizini repetirao pištolj, kao i da su među njima postojali problemi više od 20 godina. Dodao je i da se kaje i da je voleo brata.

"Gađao me nožem i valjkom"

Govoreći o onome što se desilo kobnog dana, Murgaški je rekao da je došao da donese novac da se plati pražnjenje septičke jame i da se plati račun za vodu. Žareta je video u dvorištu kako farba fasadu.

– Prišao sam mu i sa dva metra od njega, izvadio sam novac i rekao da nije lepo da zavrće vodu koju redovno plaćam. Odgovorio mi je da će voda biti zavrnuta i da ću mu ja platiti mnogo više. Stavio sam novac u džep i krenuo kod majke, a on me je gađao nožem, a zatim i valjkom kojim je krečio, ali me nije pogodio. Čuo sam "klik“ i imao sam strah da će me ubiti. Imao sam pomračenje, repetirao sam pištolj i pucao – ispričao je Radoslav u sudnici Višeg suda u Novom Sadu.

Marija Mladjen/ATAImages
Ilustracija

Nakon što je ispalio smrtonosne hice u mlađeg brata, osumnjičeni Radoslav je seo u svoj "opel" i pobegao sa mesta zločina. Budući da su komšije čule pucnjavu i istrčale na put, videle su njegov automobil i to prijavile policiji, koja je ga je zaustavila i uhapsila u Partizanskoj ulici, nedaleko od mesta na kome je usmrtio brata.

- Nisu ovo sada puka fraze i ona klasična priča "o pokojniku sve najlepše". Žare je bio vredan čovek, dobar otac i suprug i požrtvovan sin, za razliku od brata koji je retko svraćao da obiđe majku. Žare je od smrti oca stalno brinuo o majci, a pogotovo u poslednjih godinu dana od kada je imala moždani udar. Sa Radoslavom nikada nije bio u dobrim odnosima, a sve je eskaliralo kada im je umro otac Milorad - ispričao je neposredno posle porodične tragedije jedan od komšija.

Od tada, kako su novinarima objašnjavale komšije, Radoslav je tvrdio da je oštećen za nasledstvo, što sigurno nije tačno. Pokojni Milorad je sinovima podelio sve na ravne časti, a i nešto imovine je ostalo na Dragičino ime.

Sukob oko placa i novca

Nekoliko godina pre tragedije ona je odlučila da proda jedan plac u blizini kuće i od tada su među braćom krenule neprestane svađe. Navodno je Radoslav hteo svoj deo kolača za koji je smatrao da ga zaslužuje, dok Dragica nije bila voljna da mu išta da, jer je nije obilazio niti preterano mario za nju.

Tanjug/Siniša Kupinović
Ilustracija

- Oglas za prodaju stana bio je istaknut i na profilu Dragičine snaje, a cena je bila 120.000 evra ili zamena za neku nekretninu. Strašno je da je Radoslav zbog novca ubio brata i unesrećio život celoj porodici! On je uvek bio ljubomoran na brata, koji je bio sposobniji - objasnila je za medije jedna od komšinica.

O sukobima su u sudnici govorila i Radoslavljeva deca.

Zbog njihovih svađa, brat i ja i dan-danas imamo traume. Novu kuću smo napravili, jer otac tamo više nije mogao da izdrži - ispričala je ćerka optuženog.

I njen brat, takođe svedok mnogobrojnih svađa, kazao je da je jednom prilikom stric njihovog oca gađao gipsanom figurom lava, a pre toga mobilnim telefonom.

– Sa stricem sam godinama preko leta išao i radio na ugrađivanju klima i često je loše govorio o mom ocu. Prestao sam sa njim da radim, kada mi je jednom prilikom rekao: “Da sam ubio tvog oca pre pet godina, do sada bih izašao sa robije”. Dešavalo se da, kada odnesem novac za komunalne račune za kuću, u kojoj smo nekada živeli, da pocepa novac i baci ga po dvorištu. Tada je govorio ružno o mom ocu i da mu nisu potrebne njegove pare. Otac mi je rekao da on ne mrzi svog brata, ali da ne zna zbog čega ga ovaj proganja i da mu je jednom pokazao da za pojasom ima pištolj - ispričao je Radoslavljev sin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike