Roga izrešetali na Senjaku: Pripadao klanu "Amerika" koji je sejao smrt, kasapio žrtve, a glave čuvali u frižideru!

07.06.2022

06:29

0

Milan Roganović likvidiran ispred kafića "Fan" u Ulici Koste Glavinića

Roga izrešetali na Senjaku: Pripadao klanu "Amerika" koji je sejao smrt, kasapio žrtve, a glave čuvali u frižideru!
Milan Roganović Rogo i mesto ubistva - Copyright Printscreen/Youtube/Rudar 7

Milan Roganović, poznatiji kao Rogo, likvidiran je pre 25 godina, na beogradskom Senjaku. On je, osim toga što je slovio za kriminalca i narko-dilera, pripadao i kriminalnom klanu "Amerika", takozvanom eskadronu smrti državne bezbednosti, koji je važio za jednu od najjačih kriminalnih organizacija sredinom devedesetih godina prošlog veka. Članovi tog klana tada su bili glavni naručioci i počinioci nekih likvidacija. Ubistvo Roganovića zvanično nikad nije rasvetljeno.

Roganović je kobne večeri 7. juna 1997. godine bio u kafiću "Fan" u Ulici Koste Glavinića kod broja 2 na Senjaku. Kad je izašao iz lokala, seo je u svoj "mercedes" i tada su se pojavili napadači, koji su bili sakriveni, i zapucali su na njega.

Printscreen/Youtube/Rudar 7
 

Ispaljeno je na desetine metaka na Roganovića, a pucano je iz dva oružja kalibra devet i 7,65 milimetara.

Na lice mesta došla je policija i Hitna pomoć koja je teško ranjenog Roganovića odvezla u Urgentni centar, ali je vrlo brzo po prijemu preminuo.

Vojislav Raičević, poznatiji kao Voja Amerikanac, bio je vođa klana "Amerika", a i sam je organizovao, ali i počinio razne likvidacije. Zbog ličnog sukoba, Voja je likvidirao i Radeta Ćaldovića, zvanog Ćenta, i njegovu pratilju, novinarku Maju Pavić.

Dogovor podzemlja i vrha policije

U isto vreme, kriminalna grupa "Amerika" već je bila u ratu sa "surčincima", zbog čega je, posle Ćentinog ubistva, između vrha policije i tadašnjih šefova beogradskog podzemlja, pao dogovor da se Vojislav Raičević likvidira.

Printscreen/Youtube/Rudar 7
 

Njegovi dotadašnji prijatelji Milan Roganović i Bojan Petrović, sa kojima je bio suvlasnik kafea "Bojan Stupica", zajedno sa Ćentinim zetom Mišom Cvijetinovićem, zvanim Miša Tigar, oteli su Voju, a zatim navodno snimali njegovo mučenje, kako bi priznao da je ubio Ćentu.

Zaratili i sa Legijom zbog Šoka i Jorge

Klan "Amerika” navodno je bio u ratu i sa Miloradom Ulemekom Legijom. Između njih ipak nikada nije došlo do otvorenog sukoba, a incident je izbio posle sukoba Andrije Draškovića sa "zemunskim klanom" Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma. Grupa “Amerika” pružila je utočište neprijateljima “zemunaca” i to Zoranu Nedoviću Šoku i njegovom bliskom saradniku Branku Jevtoviću Jorgi. Obojica su se pod okrivljem Krste Stanišića skrivali u Mađarskoj. 

Kad je Legija, bivši komandant “crvenih beretki”, saznao da se u Mađarskoj kriju Nedović i Jevtović, odmah je pozvao Stanišića. Jedan drugom su uputili međusobne uvrede i teške pretnje, ali se na tome sve završilo.

Mišin motiv bila je isključivo osveta, dok su Rogo i Petrović hteli da preuzmu Vojine poslove. Navodno ga je Petrović držao, Rogo ispalio četiri metka u njegovo rame dok nije priznao, a onda ga Miša Tigar "overio" metkom u glavu. 

Lista za odstrel

Vojino telo nikada nije pronađeno, ali kruže glasine da je iskasapljen, a delovi tela bačeni u Dunav ili negde zakopani. Jedino je pronađen njegov zapaljen džip.

Posle nestanka Raičevića u martu 1997. godine, na ulicama Beograda počeo je surovi mafijaški rat za prevlast, a njegovi prijatelji krenuli su u osvetu nastojeći da likvidiraju sve za koje su sumnjali da su bili umešani u Vojino ubistvo.

Facebook/Legende devedesetih
 

Na navodnom spisku je bilo dvadesetak imena, poput Roganovića, Petrovića, Cvijetinovića, Juse, Badže, Šijana, Ašanina, Kundaka.

Za veliki broj informacija koje danas poseduje policija i javnost zaslužan je svedok koji se vodi pod pseudonimom Srećko, a čije je raskomadano telo pronađeno 2003. godine u Mađarskoj. Njegovo telo bilo je obezglavljeno i delimično spaljeno, a glava je pronađena 11 dana kasnije i mađarska policija sumnja da je držana u frižideru.

Najspretniji profesionalni ubica

Voja je smatran najspretnijim profesionalnim ubicom koji je umeo da se maskira u prosjaka ili ženu, kako bi se približio žrtvi. Do sukoba njega i Ćente, jednog od glavnih žestokih momaka stare garde, došlo je kad je Ćaldović odbio da mu plati posle jednog odrađenog atentata. Ćenta je rekao da će platiti 80.000 maraka onome ko ubije nekog čoveka, a kada se pojavio Voja nakon odrađenog posla i zatražio nagradu, Ćenta ga je oterao rečima: "Koga ti možeš da ubiješ? Pogledaj se!" Odgovor na ovo pitanje, Ćenta je dobio kada sledeći put vidi cev Vojine puške. 

Kako kaže Srećko na čelo Amerikanaca staje Mileta Miljanić Majk i pravi spisak na koji stavlja sve za koje je sumnjao da su imali veze sa Vojinim ubistvom: Rogo, Miša, Bojan, Šijan, Badža, Kundak, Jusa... Počinioci likvidacija su navodno Amerikanci Željko Maksimović Maka, Nikola Maljković Maljavi, Ivan Delić Ica i drugi.

Ubistvo prvog čoveka policije i drugog čoveka službe, Badže, potreslo je sam vrh države i mafije. Na njegovoj sahrani, jedan pored drugog, bili su njegovi dugogodišnji prijatelji i saradnici Slobodan Milošević i Željko Ražnatović Arkan.

Klan Amerika je postao previše moćan, svojevrsna vojska sastavljena od profesionalnih ubica. Govorilo se da su "Zemunci pre Zemunaca", a jedan od njihovih glavnih ciljeva bilo je istrebljenje "voždovačkog klana", koji je tada vršljao Beogradom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike