Šaranović izrešetan sa 30 metaka iz automobila u pokretu: Držao kazina, ugostio Koelja i organizovao ubistvo Nikole Bojovića!

11.03.2022

20:00

0

Slobodan Šaranović likvidiran pre pet godina u Budvi, dok je bio u redovnoj šetnji

Šaranović izrešetan sa 30 metaka iz automobila u pokretu: Držao kazina, ugostio Koelja i organizovao ubistvo Nikole Bojovića!
Slobodan Šaranović i mesto ubistva - Copyright Printscreen/Youtube/Vijesti/Rudar 7

Vlasnik čuvenog kazina "Slavija", čovek koji je devedesetih ugostio brazilskog pisca Paola Koelja, Slobodan Šaranović, likvidiran je pre pet godina, a ubice su iz automobila u pokretu u njega ispalile 30 hitaca iz automatskog oružja. Usmrćen je u trenutku kad se nalazio u svojoj redovnoj šetnji, gotovo na kućnom pragu, u budvanskom naselju Dubovica.

Na njega su 11. marta 2017. godine, oko 22 sata, tada nepoznati napadači pucali iz automobila u pokretu, posle čega je Šaranović ostao na mestu mrtav. Neposredno nakon što su se čuli rafali iz automata iz kuće je istrčala Šaranovićeva supruga, koja je tokom dana iz Beograda došla u Budvu,

Dve godine kasnije za organizaciju kriminalne grupe koja ga je likvidirala optužen je Alan Kožar, koji je sa Damirom Hadžićem ubijen na Krfu. Pored njega, na optužnici se našao i srpski državljanin Milan Dinić koji je, prema optužnici, dobio zadatak da likvidira nekadašnjeg "kralja kocke" poznatog po dugom sukobu i ratu sa Lukom Bojovićem.

Prezime Šaranović spominjalo je još sedamdesetih godina prošlog veka na ulicama glavnog grada, a u biznis sa kockom prvo je ušao njegov mlađi brat Brano, dok je Slobodan, za to vreme, završavao medicinski fakultet na kom je diplomirao kao jedan od najboljih studenata u Jugoslaviji.

Doktor i posle smrti

Doktorskim pozivom se, međutim, nikada nije bavio, a iz perioda studija ostao mu je samo nadimak Doktor, kojim su ga oslovljavali i posle smrti. Ubijen je kad je imao 79 godina.

Kodeksi iz starih vremena

Šaranovići su početkom osamdesetih bili u rangu Željka Ražnatovića Arkana, Ljube Zemunca i ostalih "žestokih momaka", ali se za razliku od njih nisu medijski eksponirali. Oni su već tada ušli u posao sa kazinima. Živeli su u Diseldorfu, ali su vrlo često dolazili u Beograd.

Na ulici u Beogradu se svakako znalo da su Šaranovići zadržali kodekse iz starih vremena. Tako su u njihovim kazinima postojala i ograničenja svota koje mogu da izgube ljudi koji imaju porodice, a potom bi ih izbacili iz objekta. A kazine su posedovali širom sveta - u Srbiji, Crnoj Gori, Austriji, ali i Kinšasi, glavnom gradu afričke države Kongo.

U međusobnom ratu ubijeno najmanje desetoro

Analitičari kriminalnih zbivanja na Balkanu procenjuju da je u bespoštednom obračunu dve grupe, koji je navodno započet 2009. u Beogradu posle nestanka rođaka Branislava i Slobodana Šaranovića, braće koja su se još u vreme bivše Jugoslavije bavila biznisom igara na sreću, ubijeno najmanje deset osoba sa obe strane.

Između ostalih, u mafijaškom stilu u razmaku sedam i po godina u Beogradu i Budvi likvidirani su Branislav i Slobodan Šaranović, dok su, sa druge strane u dve države od 2013. ubijeni Nikola Bojović i nekoliko najbližih saradnika Luke Bojovića, na koje je pucano iz automatskog oružja.

Jedan od njihovih najpoznatijih kazina svakako je onaj na Slaviji koji je posle ubistva Branislava praktično pušten niz vodu. U žižu javnosti je ponovo dospeo nakon ubistva novog vlasnika, Vladimira Popovića. Vlada Pop se, inače, povezuje sa klanom Luke Bojovića, a u obaveštajnim krugovima kruže priče da je kockarnica omiljeno stecište pripadnika Bojoviću bliskog "škaljarskog klana".

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

Braća Šaranović bila su vlasnici i menjačnica, ali i drugih poslova u kojima je bio veliki protok keša. Nikada se nisu bavili drogom.

Šaranović, vlasnik firmi u Crnoj Gori, Srbiji i Austriji, krajem 2016. godine prijavio je tužilaštvu i policiji da je njemu nepoznati mladić planirao da ga ubije, ali je u poslednjem momentu odustao od te namere. Šaranović je tada inspektorima budvanske policije ispričao da mu je na ulici prišao mladić i uperio pištolj u njega i rekao da ima zadatak da ga ubije, ali da je odustao od toga, preneli su crnogorski mediji.

Organizovao ubistvo Nikole Bojovića?

Šaranović je 8. decembra 2016. godine pušten iz pritvora u Spužu gde je proveo gotovo tri godine zbog sumnje da je sa Ratkom Koljenšićem iz Danilovgrada organizovao ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, navodnog vođe "zemunskog klana", u centru Beograda 29. aprila 2013. godine.

Od trenutka hapšenja Šaranović je negirao krivicu. Tokom ročišta na kojem se razmatrala kasnije vraćena optužnica kazao je da "ako ikada bude u mogućnosti da će se 'odužiti' svima koji su mu smestili da odgovara pred sudom".

YouTube/Printscreen
 

U optužnici piše da su planirana ubistva i Vladimira Jovanovića i Filipa Koraća, za koje su optuženi smatrali da su pripadnici Bojovićeve organizovane kriminalne grupe, a koju su smatrali odgovornom za ubistvo Branislava Šaranovića -  Slobodanovog brata, koji je usmrćen u Beogradu 2009. godine. Istraga o ubistvu Bojovića vodi se i u Srbiji i u Crnoj Gori, a Šaranović je glavnoosumnjičeni u oba slučaja.

Prema tvrdnjama, Šaranović je organizovao ubistvo Bojovića, kako bi se osvetio njegovom bratu Luki Bojoviću. Iako je za tri godine više puta traženo da se Šaranović izruči Beogradu, to je odbijeno jer je veće Višeg suda u Podgorici ocenilo da nije bilo uslova za njegovo, kao i izručenje Koljenšića, jer je ubistvo organizovano u Crnoj Gori.

Viši sud u Podgorici je u decembru 2013. doneo odluku da se Šaranović i Koljenšić izruče Srbiji, ali posle žalbe advokata osumnjičenih, Apelacioni sud je u januaru 2014. godine vratio na ponovno odlučivanje. Tada je Viši sud promenio odluku i odbio zahtev za izručenje.

Osuđeni na 148 godina

Slobodan Šaranović je bio vlasnik više preduzeća u Srbiji, Crnoj Gori i Austriji. Preko srpskih kompanija "Lutrijafilnik" i "40 kamenje", posedovao je devet menjačnica i nekoliko kockarnica. Vlasnik je i firme "Filnik", sa sedištem u Beču, uključene u kockarski biznis. U Crnoj Gori, su njegovom vlasništvu bile i kompanije "Slobšar&Cok" iz Budve i "Quercus" iz Podgorice, ugašene 2008. godine.

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

Nedugo posle ubistva brata, Slobodan je u izlog svoje menjačnice u Beogradu postavio plakat sa bratovljevom slikom i porukom da će vredno nagraditi svakog ko mu pomogne da otkrije nalogodavce ubistva.

Kao Bojovićev ubica optužen je Saša Cvetanović, zvani Pitbul, koji je za ovaj posao navodno dobio od 15.000 do 20.000 evra. Cvetanović je uhapšen u Tološima i sudilo mu se u Beogradu.

Ukupno 148 godina zatvora izrekao je Specijalni sud za organizovani kriminal u Beogradu šestorici optuženih za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića koja su počinjena 2013. godine u Beogradu i Budvi.

Optuženi Miloš Delibašić, koji je prethodnom prvostepenom presudom oslobođen krivice, sada je osuđen na 30 godina zatvora, koliko je presuđeno i optuženom Ratku Koljenšiću. Na kazne od po 35 godina zatvora osuđeni su Saša Cvetanović i Slaviša Novaković. Milošu Vojnoviću određena je kazna od 17 godina zatvora, a godinu dana optuženom Goranu Maletiću.

Svedok saradnik u ovom postupku Miloš Vojnović, novom prvostepenom presudom osuđen je na 17 godina zatvora, dok je na prethodnom suđenju koje je Apelacioni sud poništio i naložio novo suđenje osuđen na 10 i po godina zatvora zbog ubistva Miloša Vidakovića u Budvi u julu 2013. godine, nakon što je prethodno sa Tužilaštvom napravio sporazum o svedočenju u zamenu za manju kaznu.

Rat dug deceniju

Prema tvrdnjama nadležnog tužilaštva, glavni organizator ove grupe i nalogodavac ubistava bio je Slobodan Šaranović koji je, kako navodi Tužilaštvo, naložio ubistvo Nikole Bojovića jer je smatrao da je po nalogu Luke Bojovića 2009. godine u Beogradu ubijen njegov brat Branislav Šaranović.

Ovo je druga prvostepena presuda pošto je prvu ukinuo Apelacioni sud u decembru 2018. godine i naložio da se suđenje ponovi.

Guardia Civil
 

Ubijeni Nikola Bojović brat je Beograđanina Luke Bojovića, koji od 2012. u Španiji služi kaznu od 18 godina zatvora zbog držanja oružja i falsifikovanja dokumenata.

Presuda za ova dva ubistva koja su se dogodila 2013. samo je deo pravosudnog mozaika koji bi trebalo da se složi u slučaju, kako su ga mediji nazvali, rata takozvanih klanova Bojovića i Šaranovića dugog jednu deceniju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike