Dva metka u potiljak Šaranovićevom telohranitelju: Likvidiran kad je izašao da baci smeće!

06.02.2022

07:00

0

Daliboru Despotoviću svojevremeno suđeno za ubistvo Nikole Bojovića, ali i za arsenal oružja i lažne policijske značke

Dva metka u potiljak Šaranovićevom telohranitelju: Likvidiran kad je izašao da baci smeće!
Dalibor Despotović - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Dalibor Despotović, kome je svojevremeno suđeno za ubistvo Nikole Bojovića, likvidiran je pre četiri godine na uglu Zaplanjske i Ulice Mirča Aceva, nedaleko od svoje menjačnice na beogradskom Voždovcu, kad je izašao da baci smeće. Za njega se tvrdilo i da je bio telohranitelj Slobodana Šaranovića, ubijenog godinu dana pre njega.

Ubica je Despotoviću, tog 5. februara 2018. godine oko 20,30 sati, prišao sa leđa i ispalio više hitaca u glavu, a zatim pobegao automobilom "audi" koji ga je čekao u blizini. Dva metka pogodila su u potiljak Despotovića i on je ostao da leži pored automobila. Policija je prilikom uviđaja našla šest čaura.

- Čuo sam oko pet pucnjeva iz pištolja. Istrčao sam iz kuće da vidim šta se dogodilo, a Hitna pomoć i policija bili su tu posle pet minuta. Međutim, koliko sam video, bio je na mestu mrtav, pogođen sa dva hica u glavu. To se desilo pred kraj radnog vremena, nisam video napadača - ispričao je novinarima komšija Zoran Milićević.

Despotovićeva menjačnica kod koje je i ubijen otvorena je godinu dana ranije. Kako kažu komšije, neposredno pre toga on je izašao iz zatvora i oženio se. Na mesto ubistva ubrzo su stigle i njegova supruga, šesnaestogodišnja ćerka i svastika, a tokom uviđaja jednoj od njih je i pozlilo zbog čega su reagovali lekari Hitne pomoći.

U žižu javnosti Despotović je dospeo hapšenjem 2010. godine zajedno sa Milošem Kljajićem, jer su njih dvojica u iznajmljenim stanovima na Karaburmi i Zvezdari krili arsenal oružja i lažne policijske značke. Obojica su radila u obezbeđenju Slobodana Šaranovića.

"Pali" posle pljačke

Zanimljivo je i da je te godine uhapšeno ukupno 10 članova kriminalne grupe posle pokušaja pljačke transporta novca u Požarevcu. Nemanja Jeftić, Dušan Bulatović iz Beograda i Požarevljani Dragan Radivojević i Zoran Radenković uhapšeni su pošto su ukradenim vozilom presreli kombi i uz pretnju pištoljima pokušali da opljačkaju čoveka koji je nosio pazar.

Kamere snimile ubicu sa kapuljačom

Policija je tragala za mlađim muškarcem, visokim oko 185 centimetara. Kamere sa menjačnice snimile su sam čin ubistva, ali ne i lik ubice, jer je bio okrenut leđima. Na snimku se vidi trenutak kada ubica prilazi Despotoviću i sa leđa mu puca u glavu. Ubica je na sebi imao farmerke, patike i plavu jaknu, čiju je kapuljaču navukao na glavu.

Beogradska policija ubrzo je uhapsila Aleksandra Miloševića, Predraga Marjanovića i Nenada Jovanovića, osumnjičene da su od maja do momenta privođenja, sa Jeftićem opljačkali četiri banke iz kojih su ukrali deset miliona dinara. U nastavku te akcije uhapšeni su Despotović i Kljajić, tada državljani Crne Gore. U iznajmljenim stanovima, podrumima i automobilima krili su četiri "heklera", tri automatske puške, tri pištolja, dve "pumparice", 5,5 kilograma sporogorećeg štapina, zolje, municiju, ali i 58 lažnih policijskih znački.

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

Mediji su, pozivajući se na izvore bliske policiji, izveštavali da je Despotović navodno bio angažovan da ubije Luku Bojovića, šefa najopasnijeg narko-klana, koji služi višegodišnju zatvorsku kaznu u Španiji. Jugoslav Cvetanović koji je, inače, radio u Šaranovićevom kazinu „Slavija“ i, prema nezvaničnim informacijama, poslatim ubicama pružao je logistiku, a njegov rođeni brat Saša, koji je takođe tada uhapšen u akciji beogradske policije, osumnjičen je za ubistvo Nikole Bojovića.

Likvidacija Despotovića dogodila se nekoliko nedelja posle hapšenja Vladimira Šaranovića, osumnjičenog za ubistvo advokata Vladimira Zreleca, nekada bliskog saradnika braće Šaranović. 

Vozili na felnama

Ubica i pomagač koji ga je čekao u "audiju", posle ubistva Despotovića, pokušali su da pobegnu van grada, ali im je kod Kumodraža pukla guma. Nisu hteli da se zaustave da ne bi bili uhapšeni, pa su nekoliko kilometara pod punim gasom vozili na felnama. "Audi A6" zapalili su potom u Leštanima i pobegli. Automobil nije u potpunosti izgoreo i istražitelji su radili na utvrđivanju identiteta osoba koje su u njemu ostavile svoj DNK profil.

Na vozilu kojim su bežali bile su ukradene tablice, a policija je sumnjala da su ubice došle iz Bosne. Izvori iz istrage tvrdili su da nije reč o pljački, jer novac iz menjačnice nije odnet.

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

Auto je stao tek kad su stigli u Leštane, tačnije na poljanu preko puta kasarne „Bubanj potok“. Dok su bežali automobil je počeo da varniči. Građani su prijavili da auto u punoj brzini varniči dok ide autoputem. Stali su kod kasarne, kod šume i u roku od minut „audi” polili benzinom i spalili ga bakljom. Otrčali su peške uzbrdo i pobegli u šumu.

YouTube/Printscreen
 

Neposredno posle ubistva sumnjalo se da je likvidacija zapravo osveta za planiranje atentata na Luku Bojovića. Kad taj napad na Luku nije uspeo, Slobodan Šaranović, kako bi osvetio brata, angažovao je sestrića Miloša Delibašića iz Beograda. Delibašić je postao poznat policiji posle pljačke „Izrael dajmond centra“, iz kog je ukrao nakit vredan dva i po miliona evra. On je, prema nezvaničnim informacijama, po nalogu Šaranovića, organizovao likvidaciju Nikole Bojovića. Iz Crne Gore u Beograd je poslao Ratka Koljenšića, kao tipera i Sašu Cvetanovića, direktnog počinioca. 

Platio još dva ubistva

Nikola Bojović je ubijen 29. aprila 2013. godine ispred pekare u beogradskoj Ulici carice Milice. Policija je tada sumnjala da je Slobodan Šaranović platio još najmanje dva ubistva, koja je pripremala plaćenička grupa Miloša Delibašića, ali ih je u toj nameri osujetilo hapšenje. Mete Šaranovića trebalo je da budu dvojica bliskih saradnika Luke Bojovića.

Saša Cvetanović, zvanu Pitbul, uhapšen je u štek-apartmanu u podgoričkom naselju Tološi. Prethodno, 24. jula, "pali" su i njegov saučesnik Koljenšić i Slobodan Šaranović.

Slobodan Šaranović Printscren/Youtube/ Vijesti
 

Surovi rat klanova počeo je kad je 28. jula 2009. godine nestao Slobodan Radonjić, sin Šaranovićevog kuma Danila. Tokom potrage za njegovim ubicama, Branislav Šaranović i Radonjić došli su do imena Luke Đurovića, Bojovićevog čoveka iz Crne Gore, koji je, prema operativnim saznanjima, umešan u nestanak mladića.

Radonjić je, kako je utvrđeno, izašao iz svog stana da bi se video sa Đurovićem i Milanom Vujovićem, bliskim saradnicima Luke Bojovića. Podaci do kojih je istragom došla policija, ali i porodica Radonjić, govore da mu se po ulasku u Đurovićev automobil gubi svaki trag. Sumnja se da je otet, a potom i ubijen. Telo nikad nije nađeno, a, kako se sumnja, motiv otmice i ubistva Radonjića krije se u neraščišćenim računima oko trgovine kokainom.

Dok su kumovi Radonjić i Šaranović pokušavali da dođu do Đurovića ubijeni su obojica. Branislav Šaranović usmrćen je u "sačekuši" 2009.godine  na Dedinju, a njegov kum Danilo u septembru 2011. godine u Zemunu. Policija sumnja da se iza ubistva Danila Radonjića i njegovog suvozača Dženana Ramovića iz Bara kriju, takođe, Đurović i Vujović.

Misteriozna saobraćajna nesreća

Despotović je bio među devetoro uhapšenih u novembru 2010. godine, koji su sumnjičeni da su u toku 2010. godine, izvršili nekoliko razbojništava, među kojima su i pljačka Vojvođanske banke na Čukarici, NLB banke u Železniku, kao i dvostruka pljačka Alfa banke u Ulici vojvode Stepe, čime su ukrali plen vredan oko 10 miliona dinara.

Luka Bojovič uhapšen je 2012. godine u Valensiji u zajedničkoj akciji srpske i španske policije. Kod njega i bliskih saradnika pronađena je velika količina naoružanja i eksploziva.

Guardia Civil
 

Luka Đurović, jedan od najbližih saradnika Luke Bojovića i vođa barskog klana, poginuo je 31. septembra 2013. godine u misterioznoj saobraćajnoj nesreći na izlazu iz Kotora. Đurović je nastradao u crnom „poršeu“, aranđelovačkih tablica, pod nerazjašnjenim okolnostima, a preminuo je na putu do bolnice. Samo sat vremena pre nego što je Đurović nastradao iz pritvora je pušten Miloš Delibašić, rođak Slobodana Šaranovića. 

Slobodan Šaranović ubijen je početkom marta 2017. godine ispred svoje kuće u Budvi, dok je bio u društvu neimenovane osobe. Sledeće žrtva bio je Jugoslav Cvetanović, brat Saše Cvetanovića Pitbula, ubice Nikole Bojovića. A zatim je likvidiran i Dalibor Despotović.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike