Zrelec pokošen na Vračaru posle pretnji Slobodana Šaranovića: Prva presuda za ubistvo advokata u Srbiji!

01.12.2021

19:00

0

Za ubistvo Vladimira Zreleca na 30 godina zatvora osuđen Vladimir Šaranović, a zločin naručio rođak osuđenog Slobodan, koji je kasnije ubijen u Budvi

Zrelec pokošen na Vračaru posle pretnji Slobodana Šaranovića: Prva presuda za ubistvo advokata u Srbiji!
Advokata Vladimira Zreleca teško ranio Vladimir Šaranović - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar 7 MUP Facebook Printscreen

Poznati beogradski advokat Vladimir Zrelec teško je ranjen 1.decembra 2015. godine u Ulici Patrijarha Varnave na beogradskom Vračaru. Od zadobijenih povreda, Zrelec je preminuo 25 dana kasnije u bolnici. Za ovo ubistvo na 30 godina zatvora osuđen je Vladimir Šaranović. Ovo je bila i prva pravosnažna presuda za ubistvo nekog advokata u Srbiji.

Ovom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom je Šaranović  osuđen zbog teškog ubistva i neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge, koja je nađena u stanu u kojem je boravila njegova supruga, dok je on bio u dvogodišnjem bekstvu.

Apelacioni sud saopštio je da je saglasan sa stavom prvostepenog Višeg suda da je advokatura delatnost od javnog interesa i da složenost tog posla nosi povećan rizik za bezbednost osobe koja je obavlja.

Vladimir Šaranović uhapšen je dve godine posle ubistva, 9. januara 2017. godine, u okolini Zrenjanina, po poternici Višeg suda u Beogradu, jer je bio u bekstvu. Što se tiče optužbe protiv njegove supruge Nataše za držanje droge, sud je pravosnažno odbacio optužbu protiv nje. Supruga ubijenog advokata, Anja Zrelec upućena je na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.

Šaranović je tokom suđenja negirao optužbe za ubistvo beogradskog advokata, potvrđujući da ga je poznavao i da ga je sa njim upoznao rođak Slobodan Šaranović.

Rođakov sukob sa braniocem

U presudi se navodi da je Šaranović ubio advokata Zreleca zbog sukoba svog rođaka sada pokojnog Slobodana Šaranovića i Zreleca u vezi sa advokatskim uslugama koje je advokat obavljao za Slobodana Šaranovića

Ubistvo advokata naručio iz bolničke postelje

Na osnovu izjava svedoka, sud je utvrdio i da je Vladimir Šaranović krajem 2014, svakog petka, u bolnici na Cetinju obilazio Slobodana Šaranovića koji je bio na lečenju. Slobodan  je neposredno pre toga u Crnoj Gori uhapšen zbog sumnje da je naručio ubistvo Nikole Bojovića, mlađeg brata Luke Bojovića. Bio je jedno vreme u pritvoru u Spužu, ali kada mu se zdravstveno stanje pogoršalo, prebačen je u bolnicu.

Sud je potvrdio navode tužilaštva koje je smatralo da se motiv ubistva Zreleca krije u pismu Slobodana Šaranovića i tome da je Zrelec Šaranoviću otkazao punomoćje, pa je između njih postojao problem, jer je Zrelec zastupao Miloša Delibašića. Tužilaštvo je tvrdilo i da je Vladimir bespogovorno sprovodio sve naloge Slobodana Šaranovića, pa se pretpostavlja da je ubistvo Zreleca Slobodan od rođaka naručio iz bolničke postelje.

Vladimir se u večernjim časovima vozilom dovezao do Ulice Patrijarha Varnave, gde se parkirao u blizini Zrelecove advokatske kancelarije, pa je, kad je advokat izašao iz kancelarije i ušao u svoj automobil i seo na mesto vozača, prišao sa leve strane vozila i desnom rukom kroz otvoreni prozor na suvozačevim vratima, u advokata ispalio sedam metaka iz pištolja.

Slobodan Šaranović Printscren/Youtube/ Vijesti
 

Dva hica pogodila su advokata u grudni koš, posle čega je Šaranović vozilom pobegao. Njegov auto je, u potpunosti izgoreo, nađen 2. decembra 2015. godine u Rakovici. Zrelec je od zadobijenih povreda preminuo 25. decembra 2015. godine i pored ukazane medicinske pomoći.

Šaranović je osuđen i jer je 14. novembra 2017. godine, u stanu u Beogradu, neovlašćeno radi prodaje držao kanabis koji sadrži THC u masenom udelu većem od 0,3 odsto.

Zapaljen "alfa romeo"

Apelacioni sud smatra da su izvedeni dokazi ukazali da je upravo Vladimir Šaranović osoba koja je ubila Zreelca. Nađeni su biološki tragovi Vladimira Šaranovića na vozilu marke "ford fokus“", koje je okrivljeni vozio u želji da ga kupi, ali kako nije bio zadovoljan, kupio je iste večeri auto marke "alfa romeo 156“", koji je upotrebio prilikom ubistva i koji je nađen zapaljen.

Prema stavu Apelacionog suda, to što u "alfa romeu" nisu nađeni biološki tragovi Šaranovića, na šta ukazuje odbrana u vezi sa nalazom i mišljenjem Biološkog fakulteta, kao i iskazom svedoka koji mu je prodao "alfa romeo 156", nije dovela u sumnju pravilnost zaključka prvostepenog suda da je Šaranović počinilac zločina.

Iz iskaza ispitanih svedoka utvrđeno je da je Zrelec dobijao pretnje od Slobodana Šaranovića, sa kojim je okrivljeni bio u bliskom odnosu.

Sud smatra da je kazna od 30 godina zatvora adekvatna, imajući u vidu "jačinu povrede zaštićenog dobra, ne samo života i tela već i advokature kao delatnosti od javnog značaja.

Pažljivo isplaniran zločin

Presudno je i to što je Vladimir znao da je Zrelec bio dugogodišnji pravni zastupnik Slobodana Šaranovića, kao njegove pobude jer je i on advokata poznavao godinama, ali ga je ubio zarad interesa svog rođaka pažljivo isplaniranim ubistvom.

Slobodan Šaranović ubijen je u budvanskom naselju Dubovica u martu 2017. godine u trenutku kad se nalazio u svojoj redovnoj šetnji, gotovo na kućnom pragu. Dve godine kasnije za organizaciju kriminalne grupe koja ga je likvidirala optužen je Alan Kožar, koji se još uvek nalazi u bekstvu. Pored njega, na optužnici se našao i srpski državljanin Milan Dinić koji je, prema optužnici, dobio zadatak da likvidira nekadašnjeg "kralja kocke" poznatog po dugom sukobu i ratu sa Lukom Bojovićem.

Njemu je ubijeni beogradski advokat vodio poslove u vezi sa kockarnicama i menjačnicama, a bio je angažovan i u postupcima u Srbiji i u Crnoj Gori koji su se protiv njega vodili zbog sumnje da je naložio ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića. Vladimir Šaranović svojevremeno je bio zaposlen u firmama svog ubijenog rođaka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike