"Nikola Bojović nije ubijen džaba, ubijen je zbog Brana Šaranovića”

27.09.2021

15:13

0

Autor: A. S.

U optužnici se navodi da je Cvetanović ubio Bojovića 29. aprila 2013. godine, nakon čega su zajedno se vratili u Crnu Goru

"Nikola Bojović nije ubijen džaba, ubijen je zbog Brana Šaranovića”
Nikola Bojović, Lukin brat - Copyright YouTube/Printscreen

Saslušanjem svedoka Miloša Vojinovića putem video linka iz Beograda, danas je u Višem sudu u Podgorici, nastavljeno suđenje okrivljenom Ratku Koljenšiću, optuženom za krivična dela – kriminalno udruživanje i teško ubistvo putem pomaganja Nikole Bojovića u Beogradu 29. aprila 2013., godine.

Vojinović, koji se nalazi na izdržavanju kazne, doveden je u Viši sud u Beogradu, odakle je svjedočio video linkom, prenose podgoričke Vijesti.

On je između ostalog naveo da … “Nikola Bojović nije ubijen džaba, ubijen je zbog Brana Šaranovića”. On je u svom iskazu naveo da iza te likvidacije stoji pokojni Slobodan Šaranović, koji je htio da osveti svoga brata.

Advokat Boris Marinović, branilac okrivljenog Koljenšića, prigovorio je svedočenju Vojinovića.

-Danas je izjavio da je pre nego što je uhapšen, da ima saznanja od Miloša Delibašiča o ubistvu Bojovića, te da su uzeli po 30.000 evra, a odmah nakon što je Vojinović uhapšen u julu 2013., je izjavio da su plaćeni od 15-20.000 eura, te da su to njegova saznanja. Naredne 2014. godine, nakon što ga je po zahtevu ispitao Željko Tomković, viši tužilac iz Podgorice. Vojinović je tada tvrdio da je Koljenšić uzeo 30.000 evra. Njegova saznanja su posredna od Miloša Delibašića. Osim toga, njegove izjave su protivurečne iskazima datim pred tužilaštvom u Srbiji, jer je dva puta ispitivan - kazao je Marinović.

Vojnović je naveo da je njemu "nadređeni" bio Miloš Delibašić.

-Napravili su nam problem ubistvom Nikole Bojovića. Mi smo bili ugroženi. Došli smo u Crnu Goru da se branimo, da zato izvršimo ubistva a ne zbog novca -naveo je u svom iskazu, između ostalog, svedok koji je to ponovio više puta.

Takođe, kazao je da je za ubistvo Nikole Bojovića saznao najviše nakon ubistva.

-Vlada zvani Japanac je trebalo da se likvidira. Pričao je svakakve priče, da smo mi odgovorni.. posle toga se dogodilo da se taj koji nam radi o glavi nalazi u Crnoj Gori”, kazao je Vojnović.

Dodao je da su predložili, da …”ja i Miloš Delibašić da ubijemo Cvetanovića. Koljenšić je htio da se oko toga konsultuje sa Šaranovićem, ali je to tu sve stalo, dalje od toga nije bilo ništa”, kazao je svedok.

Vojnović je za Koljenšića naveo da je on bio " treći čovek u ubistvu Bojovića" i da je planirano da to bude i  u likvidaciji Luke Đurovića koju su spremali tada.

"Srećno junaci"

Svedok je u iskazu naveo da kada se nakon ilegalnog prelaska granice, sastao sa Koljenšićem video je i jednog mlađeg momka i jednog starijeg čoveka. Njega je opisao kao autoritet i rekao je da im je tak čovek rekao nešto poput " srećno junaci". 


Rekao je da ga je o skoro svemu vezano za to informisao Delibašić i da je on znao koliko treba da zna.-Koljenšić je trebalo da nam kaže gde je Đurović i da nakon što bi smo izvršili delo ukloni tragove i odveze motor koji bi smo koristili - kazao je u svom iskazu svedok.

U optužnici se navodi da je okrivljeni Ratko Koljenšić u periodu od kraja aprila 2013., do 16. jula 2013. godine, na teritoriji Crne Gore i Republike Srbije, sa umišljajem, postao pripadnik organizovane kriminalne grupe, koju su organizovali Miloš Delibašić i sada pokojni Slobodan Šaranović, a čiji su pripadnici postavli Miloš Vojinović, Slaviša Novaković i Goran Maletić rođen Bojanić.

Okrivljeni Ratko Koljenšić je u Beogradu i Budvi, s umišljajem pomogao drugome u izvršenju ubistva, tako što je zajedno sa Cvetanović Sašom, prihvatio ponudu sada pokojnog Slobodana Šaranovića, da za 30.000 evra, ubiju Nikolu Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića. U optužnici se navodi da je iznajmio stan u Beogradu, u kojem je boravio sa Cvetanovićem, te iznajmio automobil od renta kar agencije, a zatim zajedno pratili kretanje i ustaljene navike Nikole Bojovića.

Đurović provocirao?

On je dodao da su na plaži Mogren slučajno videli Luku Đurovića, da su rekli Koljenšiću da ide da prepozna je li to on. Svedok je kazao da su on, Miloš Delibašić i pokojni Slobodan Šaranović to što je Đurović došao do Budve shvatili kao provokaciju.

Dodao je da su u jednoj šumi vežbali on i Delibašić da pucaju i da su im meta bile lutke. Istakao je da je pokojni Šaranović tada imao polemiku sa Delibašićem što sve to dugo traje i da se likvidacija Đurovića mora brzo realizovati.

Dodao je da se ova likvidacija nije dogodila jer im je "iskrslo ubistvo Vidakovića" , koje su odradili kada su ga videli u jednom Budvanskom lokalu. Naglasio je da sa ovom likvidacijom nikakve veze nema Koljenšić. Nakon tog ubistva svedok Vojnović je, kako je sam kazao, delove rastavljenog pištolja bacao u more dok je plivao.

- Videli smo ga (Vidakovića) u jednom lokalu u Budvi. Otišli smo po pištolj, ja sam pucao. Greška je što sam koristio motor tada i to je iznerviralo Delibašića. To je bila greška. Pre toga vežbali smo na motoru, jer je trebao da bude korišćen tokom likvidacije u Baru - kazao je svedok.

On je dodao da, koliko on zna, i oko Nikole Bojovića i vezano za Đurovića, finansijer je bio pokojni Slobodan Šaranović.

U optužnici se navodi da je Cvetanović ubio Bojovića 29. aprila 2013. godine, nakon čega su zajedno se vratili u Crnu Goru.

Državljani Srbije Saša Cvetanović i Slaviša Novaković osuđeni su na po 35 godina zatvora, dok su Nikšićanin Ratko Koljenšić i Beograđanin Miloš Delibašić osuđeni na po 30 godina zatvora zbog ubistva Nikole Bojovića u Beogradu i Miloša Vidakovića u Budvi.

Detalji

- Kolješić je 11. aprila 2013. iznajmio stan u Ulici vojvode Milenka u Beogradu, iznajmio automobil kako bi zajedno više dana prije izvršenja krivičnog dela pratili kretanje i ustaljene navike oštećenog. Oni su 29. aprila 2013. u ranim jutarnjim časovima zajedno došli u Ulicu carice Milice, pa je okrivljeni Koljenšić pokretom desne ruke pokazao Cvetanoviću mesto na kome je najpogodnije da se sakrije i sačeka oštećenog i ubije ga. Cvetanović je sačekao dolazak oštećenog oko sedam sati, krenuo mu u susret i iz automatskog pištolja rafalno ispalio 15 projektila u glavu i telo sada pokojnog Bojović Nikole - navodi se u optužnici.

Optužnicom se navodi da su  Šaranović i Delibašić stvorili plan, preduzimali radnje na skrivanju pripadnika grupe, pribavljali im lažne isprave, iznajmljivali stanove radi skrivanja posle izvršenih krivičnih dela, obezbedili novac za pripremu i izvršenje krivičnih dela, oružje i municiju (automatske pištolje i 500 komada municije), organizovali obuku u pucanju iz vatrenog oružja u mestu Lijeva Rijeka, a sve to radi vršenja krivičnog dela ubistvo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike