Srbija je među prvih 15 zemalja u svetu koje su imale vojnu avijaciju! Eskadrilu činilo 12 aviona, a prvi aerodrom je bio u Nišu (FOTO)

24.12.2021

06:55

0

Autor: 24sedam

Na današnji dan osnovana je Vazduhoplovna komanda srpske vojske

Srbija je među prvih 15 zemalja u svetu koje su imale vojnu avijaciju! Eskadrilu činilo 12 aviona, a prvi aerodrom  je bio u Nišu (FOTO)
FirstSerbianArmedPlane1915 - Copyright Wikipedia

Naredbom Radomira Putnika, ministra vojnog, na današnji dan, 24. decembra 1912, u Nišu je osnovana Vazduhoplovna komanda srpske vojske.

Nekoliko meseci ranije, po objavljivanju opšte mobilizacije u osvit balkanskih ratova, 6 pilota na školovanju u Francuskoj dobilo je naredbu da se odmah vrate kući. 

Bili su to poručnici Jovan Jugović i Miloš Ilić, potporučnik Živojin Stanković, narednik Mihajlo Petrović i podnarednici Miodrag Tomić i Vojislav Novčić. 

Wikipedia
 

 

Prvu eskadrilu činilo je 12 aviona. 

Zajedno sa montažnim hangarima,u Francuskoj ih je kupljeno 8, a u Rusiji 2. Još 2 su zaplenjena od Turaka. 

Na taj način je ustanovljava Vazduhoplovna komanda i to samo 9 godina od prvog uspešnog leta baće Rajt 1903. god. 

U njen sastav su ušli:
Golubija pošta ,
Balonsko odeljenje ,
Vodonička centrala i
Aeroplansko odeljenje 

Zbog svog značaja Vazduhoplovna komanda je bila neposredno potčinjena Štabu Vrhovne komande. Za prvog komandanta Vazduhoplovne komande i aeroplanske eskadrile postavljen je major Kosta Miletić.

Kao baza novoformiranog sastava određen je aerodrom u Nišu. Aerodrom je uređen na Trupalskom polju , nedaleko od železničke stanice Toponica , Preko koje je vršen prevoz aviona, goriva i ostalog materijala potrebnog vazduhoplovcima. Kraljevina Srbija svrstava se među prvih petnaest zemalja u svetu po stvaranju vojne avijacije

Vatreno krštenje dogodilo se marta 1913. godine, prilikom borbi za oslobođenje Skadra od Turaka, kada je poginuo i prvi naš pilot, Mihajlo Petrović. 

Datum osnivanja Vazduhoplovne komande srpske vojske obeležava se kao Dan vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike