Novi program na srpskim fakultetima: Od oktobra master iz veštačke inteligencije

04.07.2021

09:04 >> 10:45

0

Autor: Tanjug

Na master iz oblasti veštačke inteligencije trebalo bi da bude upisano 25 studenata, od kojih će 20 biti na budžetu

Novi program na srpskim fakultetima: Od oktobra master iz veštačke inteligencije
Copyright Pixabay

Od 1. oktobra na fakultetima u Srbiji počinju prvi studijski master programi iz oblasti veštačke inteligencije, najavili su u Ministarstvu prosvete.

Kako su objasnili, u pitanju su Fakultet tehničkih nauka i Prirodno-matematički u Novom Sadu, Univerzitet u Kragujevcu i PMF u Nišu.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete Marijana Dukić Mijatović rekla je za Tanjug da je to rezultat aktivnosti koje je resorno ministarstvo imalo tokom prošle godine, kada je raspisan javni poziv.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Ona je pozvala sve fakultete koji realizuju studijske programe iz oblasti računarskih nauka, elektrotehnike i računarskog inženjerstva, kako na osnovnim tako i master studijama, da se jave na javni poziv koji je i ove godine raspisan, jer je, napominje, izdvojeno tri miliona dinara za akreditacije dva master studijska programa iz oblasti veštačke inteligencije.

Krajnji rok je 24. septembar, navodi Mijatovićeva i naglašava da je osnovan i najmlađi institut u Srbiji za oblast veštačke inteligencije, koji je počeo da radi u Novom Sadu.

– Mislimo da ćemo sa našim stručnjacima i mladima svi zajedno ostvariti veliki uspeh – rekla je državna sekretarka.

Šansa koja “diže” rejting

Profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Miloš Radovanović novi master program vidi kao šansu koja diže rejting fakultetu i pomaže da se i za druge programe poveća interesovanje studenata.

Pixabay

Od 1. oktobra na master iz oblasti veštačke inteligencije trebalo bi da bude upisano 25 studenata, od kojih će 20 biti na budžetu.

– Ovaj program nastao je kao rezultat saradnje dva odseka našeg departmana, to su odsek za matematiku i informatiku i sadrrzi sveobuhvatan pregled veštačke inteligencije, počevši od matematičke osnove, tehnike i algoritama – objašnjava profesor Radovanović.

Program će biti baziran i na oblast mašinskog učenja, koje je jedno od podoblasti veštačke inteligencije.

Prof. Radovanović naglašava da je najvažnija primena i za to su obezbeđeni posebni predmeti koji obrađuju primene u oblasti medicine, biologije, obrade zvučnih, to jest govornih signala…

– Sve to podrazumeva obaveznu stručnu praksu u kompanijama, gde će studenti moći da primene svoja znanja – ističe on.

Pročitajte još
Na pitanje kakav odziv očekuje, kaže da su se studenti već raspitivali o samom programu, kada će početi i šta će sve obuhvatiti, uz ocenu da se svest o značaju veštačke inteligencije polako “budi”.

– Kako kod mlađih studenata tako i u kompanijama… I što se upisa tiče, neće biti problem popuniti kvotu – smatra profesor Radovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike