Vujović sa delegacijom BiH: Regionalna saradnja važna za rešavanje zajedničkih ekoloških problema

17.11.2021

15:29

0

Autor: 24sedam

Ministarka je navela da je Ministarstvo zaštite životne sredine preduzelo i konkretne korake u rešavanju problema deponija koje se nalaze uz reke

Vujović sa delegacijom BiH: Regionalna saradnja važna za rešavanje zajedničkih ekoloških problema
IMG-20211117-WA0018 - Copyright Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sastala se danas sa delegacijom Bosne i Hercegovine, koju u poseti Beogradu predvodi Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Sastanku, na kojem se razgovaralo o ekološkim pitanjima i unapređenju saradnje u toj oblasti, prisustvovale su Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Edita Đapo, ministarka okoliša i turizma Federacije BiH.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Vujović je ministre iz Bosne i Hercegovine upoznala sa aktivnostima koje je Srbija preduzela ove godine u cilju rešavanja problema plutajućeg otpada na Limu i Drini.

-Nakon situacije na Potpećkom jezeru i uklanjanja preko 10 hiljada kubika plivajućeg otpada, formirali smo Zajedničko telo četiri ministarstva za koordinaciju i saradnju na rešavanju problema otpada na Drini i Limu, kao i radnu grupu za koordinaciju rada lokalnih samouprava u slivovima reka i njihovih pritoka – rekla je Vujović.

Ministarka je navela da je Ministarstvo zaštite životne sredine preduzelo i konkretne korake u rešavanju problema deponija koje se nalaze uz reke.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
 

-Deponija „Stanjevine“ na obali Lima je zatvorena i rekultivisana. U toku je izgradnja transfer stanice u Novoj Varoši, a nakon što bude puštena u rad sledeće godine otpad iz Projepolja, Priboja i Nove Varoši se više neće odlagati na nesanitarnoj deponiji u Priboju, koja će takođe biti sanirana i rekultivisana. Ministarstvo je izdvojilo sredstva i za postavljanje plutajućih brana na Limu na teritoriji ove tri opštine, a radili smo i na uklanjanju više divljih deponija u slivnom području. Srbija je posvećena rešavanju višedecencijskog problema otpada koji zagađuje i Lim i Drinu, ali budući da to nije samo pitanje Srbije, već i susednih Crne Gore i Bosne i Hercegovine, potrebno je da unapređujemo prekograničnu saradnju i da zajednički pristupamo rešavanju ekoloških problema koji se tiču svih nas i naših građana – rekla je Vujović.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac pozdravio je aktivnosti koje su Srbija i Republika Srpska preduzele na sanaciji plutajućeg otpada u proteklom periodu i naglasio potrebu da se u rešavanje ovog problema aktivno uključe i nadležne institucije u Crnoj Gori. On je predložio da u januaru 2022. godine bude domaćin sastanka nadležnih ministara iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore kako bi se definisali budući koraci u rešavanju prkograničnih ekoloških problema.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Košarac je ukazao i na potrebu regionalne saradnje kada je u pitanju implementacija obaveza proisteklih iz usvojene Zelene agende. On je konstatovao da je Srbija regionalni lider u ovim procesima, te da je inicijativa ''Otvoreni Balkan'' dobra platforma za regionalno povezivanje i u ovom segmentu.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine
 

Učesnici današnjeg sastanka izrazili su visok stepen saglasnosti kada je u pitanju unapređenje saradnje u oblasti ekologije, kao i potrebe aktivnog rada na implementaciji politika zaštite životne sredine. U tom kontekstu dogovoreno je održavanje periodičnih sastanaka na ministarskom nivou u cilju intenziviranja saradnje u ovoj oblasti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike