Na grobu pokojnog patrijarha dešavaju se čuda! Deca izlečena od najtežih bolesti, a pojavljuje se i čudna svetlost

15.11.2023

13:30

0

Jedan od uslova da bi neko bio kanonizovan je da se nad grobom te osobe dešavaju čudesni događaji koji dovode do isceljenja

Na grobu pokojnog patrijarha dešavaju se čuda! Deca izlečena od najtežih bolesti, a pojavljuje se i čudna svetlost
patrijarh_pavle_pomen_15112021_0001 (1) - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel ATAImages/M.M.

Danas se obeležava 14 godina od smrti srpskog patrijarha Pavla, koji je u narodu bio omiljen zbog skromnosti, mudrosti i istinoljubivosti.

Mnogi su svedočili i čudesnim događajima i isceljenju osoba koje su posetile patrijarhov grob u manstiru u Rakovici.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Zbog toga smo se uputili u manastir Rakovica gde je patrijarh sahranjen i sami se uverili da su mnogi vernici svedočili isceljenju bolesne dece, kao i čudesnoj svetlosti nad grobom patrijarha. 

Molitva za Anu

Tako nam je duhovnik Dmitar iz rakovičkog manastira svedočio o isceljenju tada trogodišnje devojčice Ane, koja je bila obolela od leukemije. Kako priča, očajni roditelji stigli su u manastir da traže pomoć za njeno ozdravljenje na patrijarhovom grobu.

To je, kaže, bila najteža molitva koju je jedva uspeo da očita na nogama.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Roditelji su je doneli, imala je belu maramu na glavi, jer joj je kosa skroz bila opala. Kad sam je video, nešto me steglo u grudima i grlu. Čitam molitvu i plačem, liju mi suze, jedva uspevam da izgovaram reči... Nekoliko godina kasnije, pred jednom prodavnicom na Vidikovcu zaustavi me žena i upita me:"Da li me prepoznajete?" Ne mogu da se setim. Kaže mi gde smo se i kako sreli, a ja pitam: "Pa gde je sada Ana", a ona mi pokaže da se devojčica igra sa drugarima na toboganu. Nasmejana, vesela, duge kosice – kazuje duhovnik Dmitar, podsećajući i na slučaj dečaka koji je trebalo da pođe u prvi razred, imao je već sedam godina, ali nije govorio.

- Dolazi je sa ocem na patrijarhov grob, čitane su mu molitve. Nije prošlo mnogo, dečak progovorio – dodaje duhovnik rakovičkog manastira, podsećajući na čudo Božje i u slučaju ozdravljenja dečaka iz Kosjerića.

Dečak izlečio težak karcinom

Dečaku je sa 12 godina otkriven najprogresivniji karcinom osteosarkom u potkolenici. Kako je svedočio dečakov otac, njegove molitve su uslišene. 

- Nakon urađene biopsije, dijagnostikovali su da je PH nalaz visokog radijusa osteosarkom, koji je inače vrlo nezgodan za lečenje. Sin je počeo da prima hemioterapiju. U toj pometnji nismo znali više ni kud ni gde, a ja sam se na neki način okrenuo veri. Otišao sam u manastir Rakovica i tamo našao neki mir – svedočio je G. M, otac dečaka M. M.

Prema njegovim rečima, sin je primio samo dve hemioterapije, nakon čega je prekinuo jer ih je veoma teško podnosio. Otac kaže da se svakodnevno molio za ozdravljenje sina na grobu patrijarha Pavla i nad moštima Svetog Nektarija.

24sedam/Goran Sivački
 

Donosio sam sinovljevo odelo i stavljao na mošti dok je sveštenik čitao molitvu. Posle sam sinu oblačio to odelo, a dobio sam i ulje Svetog Nektarija da pomazuje bolno mesto - priseća se sagovornik. Nakon toga, porodica je posetila Ostrog i manastir Ćirilovac. Kako kažu, išli su duhovnim putem.

- Nakon nekog vremena otišli smo u Bolonju, u Italiju, gde nam je doktor nakon pregleda rekao: "Vaše dete više nema karcinom". Niko nije mogao da veruje. Što je čoveku nemoguće, bogu je svemoguće! Svima bih posavetovao, ko se iskreno obrati svetiteljima i bogu, svima će pomoći - priča G. M.

Postoje razna svedočenja u medijima o čudima koja su se dešavala na grobu patrijarha Pavla.

Tako je učenik Bogoslovije Nikola Jeremić ispričao je svojevremeno da je, prema svedočenju igumanije i vernika, jedan čovek koji je bio invalid ustao pred grobom i prohodao.

Staza patrijarha Pavla

Šumovita planinska staza nekad je bila jedini i najkraći put kojim su meštani Gornje Trepče stizali do manastira Vujan. Ali po svedočenju starih tuda je prolazio i najvoljeniji srpski patrijarh Pavle koji je ovde proveo deo svog monaškog života i u ovoj nadeleko poznatoj božijoj kući se izlečio od tuberkuloze 1946. godine.

U ovom šumadijskom selu ponosni su što je patrijarh ozdravio upravo ovde i da se to ne bi zaboravilo meštani su pokrenuli inicijativu da se staza kojom je prolazio nazove po njemu – Staza patrijarha Pavla.

Čudesna svetlost

Jovanka Mileusnić, koja živi nedaleko od manastira Rakovica, rekla je da je jednom obišla grob patrijarha i da je još na ulazu u portu videla da grob svetli crvenom svetlošću.

Njoj je bilo čudno što se svetlo vidi u toku dana, a sa njom je bila i zaova koja je to isto primetila.

- To svetlo oko groba je potrajalo nekoliko sekundi, a onda nestalo samo od sebe. Svi smo se u čudu prekrstili, a uverena sam da nam to patrijarh Pavle kao narodu nešto poručuje, pitanje je samo šta - ispričala je ona.

Profimedia
 

Istu čudnu svetlost oko patrijarhovog zemnog počivališta video je i Nikola Resanović, koji je kao student teologije obilazio grob patrijarha.

- Sećam se, bio je oblačan dan i kada sam došao do groba blaženopočivšeg patrijarha Pavla video sam bledu crvenu svetlost kako titra oko krsta. Prvo sam mislio da je neko uključio neki svetleći laser, ali ničega i nikoga nije bilo u blizini. Crvenkasta svetlost je nestala, a posle toga sam više puta odlazio do patrijarhovog groba, ali se ta svetlost nije pojavljivala ponovo - ispričao je Resanović.

Patrijarh umeo da odgovori sa merom

Na molitvi u rakovičkom manastiru, razgovarali smo i sa mladićem, nekada crkvenjakom u nekoliko beogradskih crkvi, koji je spletom životnih okolnosti i manjka snage da se suoči sa izazovima, zaustavljen na margini života.

Kako kaže, u mnogo toga se u životu razočarao, ali veru u molitvu na patrijarhovom grobu nikada nije izgubio. Šta dođe u rakovički manastir da se duhovno okrepi.

Kazuje da je kao crkvenjak u više navrata ručao sa patrijarhom Pavlom, i pamti ga kao duhovnitog čoveka, koji je svakome umeo da odgovori sa merom.

24sedam/Katarina Mihajlović/
 

- Vraćao se jednom prilikom iz Patrijaršije ovde u Rakovicu, autobusom, nije hteo da ga voze, i sa  njim su vozili i njegovi pomoćnici. Bilo je leto, i na stanici kod Ade ušli su klinci sa kupanja, u šorcevima, neki i bez majica, šale se, zezaju se, smeju se… I ovaj jedan pomoćnik, da se dodvori, kaže Patrijarhu:"Vidite Vaša svetosti, kakva nam je nikakva omladina". A Pavle mu odgovori:"Svako vidi ono što želi". Takav je to čovek bio – dodaje mladić.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike