Grk u osmoj deceniji biciklom prešao put od Soluna do groba patrijarha Pavla: Zaslužio je ovu žrtvu

12.06.2023

07:10

0

Put od 600 kilometara započeo je željom da pomogne srpskom narodu

Grk u osmoj deceniji biciklom prešao put od Soluna do groba patrijarha Pavla: Zaslužio je ovu žrtvu
Atanasios Diginis - Copyright Foto:Printskrin/RTS

Atanasios Diginis, drugi put je biciklom prešao put od Soluna do Beograda. Sada, u 78. godini, za njega to putovanje ima još veći smisao. Stigao je u prestonicu kako bi podržao narod Srbije u teškim trenucima i podsetio na nereskidivo prijateljstvo sa pokojnim patrijarhom Pavlom.

Put od 600 kilometara započeo je željom da pomogne srpskom narodu. Pre više od dve decenije, na istu misiju krenuo je za vreme bombardovanja, kada je doneo neophodnu medicinsku pomoć.

Najviše pamti skromnost i vrlinu patrijarha Pavla, kojeg je tada upoznao. Blagostanje za narod danas, traži na njegovom grobu u manastiru Rakovica.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

"Patrijarh je zaslužio ovu žrtvu, da dođem do njegovog spomenika biciklom. Oduševio me je kao poglavar crkve, ali pre svega kao čovek. Kada sam došao za vreme bombardovanja, pomogao mi je da rasporedimo medicinsku pomoć. Tada sam ga zavoleo i zauvek mi je ostao u srcu", priča Atanasios Diginis.

Diginis kaže da su oba naroda sada su pred velikim iskušenjima i mogu da ih prevaziđu ako budu složni.

"U ovim teškim vremenima mnogi pokušavaju da oduzmu slobodu Srbiji. Vaša zemlja treba sama da odluči koga želi za prijatelja“, poručuje Diginis.

Put započeo iz Soluna

O prijateljstvu dva naroda, grčki slikar i dobrotvor učio je od dede, koji se družio sa srpskim borcima. Simbolično, put je pre nedelju dana započeo sa mesta na kojem mnogi počivaju, na Zejtinliku u Solunu.

24sedam/J.N.
 

Prijatelj koji ga je pratio automobilom, kaže da su usput imali malo predaha, ali mnogo pozdrava.

"Preteknu nas i zaustave da bi se fotografisali ili nam dali sok ili vodu. Svi su oduševljeni. Imali smo jedan predah, kada smo prespavali. Sve vreme smo bili u kolima ili šatoru", priča njegov prijatelj Diginisa.

Nakon jutarnje Svete liturgije u manastiru Rakovica, sledeća stanica je Hram Svetog Save. U Beogradu ostaje nekoliko dana sa željom da što dalje pošalje poruku mira i zajedništva.

"Ja sam Atanasios Digenis, prijatelj srpskog naroda. Srbija s'agapo!", poručuje Digenis.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike