Dr Šekler poslao jasnu poruku antivakserima i "Viber" grupama gde ljude leče stočnim lekom : Ovaj "lek" ne pomaže ni životinjama

30.10.2021

13:18

0

Dr Šekler je podvukao i da antivakseri koji šire ovakve opasne priče postoje širom sveta i da prave velike probleme

Dr Šekler poslao jasnu poruku antivakserima i "Viber" grupama gde ljude leče stočnim lekom : Ovaj "lek" ne pomaže ni životinjama
Copyright Dr Milanko Šekler, Printscreen/Youtube/Forum Tv

Mikrobiolog i virusolog doktor Milanko Šekler ističe koliko su opasne grupe na društvenim mrežama u kojima se propagira opasno uzimanje "leka" na svoju ruku, ili besmislena "zaštita" od zaraze guranjem masne kreme u nozdrve.

Srbija u neverici prati priču o uzimanju leka "ivermektin" na svoju ruku, na osnovu neproverenih i netačnih saveta u Viber grupama koje su se pojavile.

Ljudi koji su pogrešno shvatili da je "ivermektin" prevencija prijavljuju zabrinjavajuće nuspojave, ne uzimajući u obzir činjenicu da "ivermektin" ne treba piti jer je u pitanju lek za životinje i ne postoji nikakav dokaz da bi ga trebalo preventivno uzimati kod korona virusa, naprotiv.

Mikrobiolog i virusolog dr Milanko Šekler pričao je na K1 o svojim iskustvima sa ovim lekom na Veterinarskom institutu u Kraljevu.

On se osvrnuo i na druge zabrinjavajuće lažne informacije iz Viber grupa koje broje i po više od 10.000 članova, vezane za popularnu mast koja se inače koristi za bebe.

- Ja sam zimus eksperimentisao sa "ivermektinom" na grupi životinja, zaražene su bile sojem korone koji napada životinje i ne prelazi na ljude. Nisam dobio antivirusno dejstvo, imao sam istu količinu virusa i kod životinja koje su ga dobijale, i kod onih koje nisu - rekao je on.

Govoreći o popularnoj masti za mazanje beba i suve kože, čija je prodaja skočila otkad se pojavila lažna informacija o "preventivi" stavljanjem u nos, dr Šekler je odgovorio u svom stilu.

- To što je mast završila u nosu, pa mogla je da bude i svinjska, to je primitivan način razmišljanja, jedini efekat ako omastite nos je da neće moći da vam ulaze lagane leteće stvari - rekao je on.

Dr Šekler je podvukao i da antivakseri koji šire ovakve opasne priče postoje širom sveta i da prave velike probleme.

- Kod nas se sve loše mnogo lako primi, sve bivše socijalističke evropske države imaju problem sa propagiranjem antivakserskih stavova. Da imamo milijardu stanovnika kao Indija, koja je vakcinisala 80 odsto svojih građana, ne bismo se vakcinisali do kraja sveta, kod Srba je stalna podela, do kraja bismo se svađali je l' treba ili ne da primimo vakcinu - ironično je prokomentarisao doktor.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike