Dr Gligić: Sada sa sigurnošću može da se kaže da je koronavirus prirodnog porekla

18.10.2021

06:47

0

Autor: I. P.

Šef laboratorije u Institutu "Torlak" u doba variole vere dr Ana Gligić (87) kaže da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji vrlo nepovoljna zato što se o virusu još ne zna dovoljno

Dr Gligić: Sada sa sigurnošću može da se kaže da je koronavirus prirodnog porekla
Copyright Printscreen Youtube RTS

Kako čuvena naučnica objašnjava, zasad je utvrđeno da je koronavirus mutirao u osam varijanti, a kroz broj novozaraženih, onih na respiratoru i umrlih, vidi se da je svaka naredna varijanta jača i smrtonosnija od prethodne.

Svakodnevno čitajući najprestižnije svetske časopise i prateći parametre epidemije, dr Gligić navodi da su moguća dva scenarija za završetak ove epidemije, kojoj se zasad kraj ne nazire, prenosi "Telegraf".

- Predviđam dve mogućnosti, a prva je da će se virus s vremenom ugušiti, odnosno mutacija će pokušati da ostane na čoveku, a nove se više neće pojavljivatii. Ipak, moguć je i drugačiji scenario - da se već do kraja godine pojavi nova mutacija, toliko snažna da svi obole. Pokazalo se da je ovaj virus nepredvidiv i zato ništa ne može da nas iznenadi - navodi dr Gligić.

Virusološkinja ističe da sada sa sigurnošću može da kaže da je virus prirodnog porekla.

-  Antivakseri stalno ističu kako je koronavirus veštački napravljen. Međutim, da je virus nastao u laboratoriji, on bi bio "zaključan". Ne bi dolazilo do mutacija. I taj koji ga je projektovao ne bi ga pustio tek tako, nego bi ga "zaključao" - objašnjava dr Gligić.

Naučnica, koja je u martu posle 13 dana provedenih na kiseoniku uspela da pobedi kovid 19, kaže da je i ona među onima koji su se zarazili nakon vakcinacije. Prema njenim rečima, sigurna je da je dobila infekciju u periodu između dve doze, a da joj je život spaslo upravo to što se cepila.

- Trebalo bi da primim treću dozu, ali ću sačekati još malo, pošto sam ubeđena da sam stvorila dosta antitela i jak prirodni imunitet. Realno je očekivati da se u mesecima pred nama naprave nove vakcine, koje će biti sačinjene od novih sojeva virusa - zaključuje dr Gligić.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike