Dr Tiodorović otkriva: Bićemo slobodni za Novu godinu ako se vakciniše još...

15.10.2021

12:03

1

Autor: J. S. J.

U ovom trenutku jedini izlaz mi se čini masovna vakcinacija, uvođenje obavezne vakcinacije, kaže dr Branislav Tiodorović

Dr Tiodorović otkriva:  Bićemo slobodni za Novu godinu ako se vakciniše još...
Branislav Tiodorović, 24sedam/Goran Sivački

Epidemiolog Branislav Tiodorović tvrdi da bi morali da se ugledamo na visokorazvijene zemlje Evrope koje su postigle visok procenat vakcinacije jer "dok postoji gorući materijal, goreće", a ako se to ne desi stalno će mo imati novozaražene i hospitalizovane sa nesagledivim posledicama.

- Ako ne pređemo 60 odsto vakcinisanih, naći ćemo se u situaciji da je virus stalno prisutan među nezaštićenima, dolaziće do mutacija, a novi mutirani sojevi napadaće čak i vakcinisane. Dokle god postoji gorući materijal, dokle god imamo osetljive ljude, dokle god imamo nevakcinisane, svi ćemo se zaražavati, imaćemo nost-stop pozitivne, hospitalizovane i fatalne slučajeve - kaže on.

Epidemiolog ističe da je cilj da se vakciniše 80 odsto stanovništva, ali da ovim tempom to nije moguće postići, piše "Blic."

Cilj je imati 80 odsto vakcinisanih. Vakcinacija je jedino rešenje, zemlje sa preko 80-85 odsto uspele su da se otvore, da skinu maske, a mi sa oviom dinamikom ne možemo to da postignemo. Idelano bi bilo da to uradimo u oktobru, pa onda za Novu godinu i Božić budemo slobodni. Međutim, sprečava nas naš odnos prema vakcinaciji i merama. Lekovi o kojima se priča, da smo ih dobili ili ćemo ih dobiti, rešiće trenutno pitanje pojedinca, a ne epidemije, tu pomaže samo vakcinacija - kaže on.

Jedino rešenje epidemije je masovna vakcinacija i uvođenje obavezne vakcinacije za određenu grupu ljudi tvrdi dr Tiodorović.

- Kako doći do 80 odsto vakcinisanih? U ovom trenutku jedini izlaz mi se čini masovna vakcinacija, uvođenje obavezne vakcinacije. Dolazimo u situaciju da uvedemo obaveznu vakcinaciju kao u mnogim evropskim zemljama. Za medicinske radnike, prosvetne, za sve javne službe, opštinske, gradske, ali i za zaposlene u bankama, poštama, svim organizacijama gde cirkuliše veći broj ljudi. Međutim, takve odluke još nema - kaže on.

- Vi trenutno imate jedan izbor, da se vakcinišete i uz poštovanje mera budete veoma bezbedni ili da završite na respiratoru - zaključuje epidemiolog.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti