Gojković: Na intenzivnoj nezi na jednog vakcinisanog dolazi 10 nevakcinisanih pacijenata

28.09.2021

14:07 >> 14:14

0

Autor: I. P.

U ponedeljak smo imali slučaj da je preminuo mladić rođen 1995. godine koji nije bio vakcinisan, istakao je Gojković

Gojković: Na intenzivnoj nezi na jednog vakcinisanog dolazi 10 nevakcinisanih pacijenata
Copyright Printscreen/Tanjug

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da na jednog vakcinisanog pacijenta na intenzivnoj nezi, a to su uvek starije osobe sa već nekim pridruženim bolestima, dolazi 10 nevakcinisanih bez ikakvih ranijih oboljenja.

- Skoro dve trećine pacijenata su osobe mlađe od 50 godina i to mahom nevakcinisane. Na odeljenjima intenzivne terapije praktično imate na jednog vakcinisanog pacijenta deset nevakcinisanih. Čak i taj jedan vakcinisani je skoro uvek starija osoba sa pridruženim bolestima koje su mu već iskompromitovale imuni sistem, kaže Gojković.

- Nažalost, nama su na respiratoru osobe u tridesetim godinama, a imali smo u ponedeljak i slučaj da je preminuo mladić rođen 1995. godine koji nije bio vakcinisan. To mora da se kaže, moraju svi da shvate, niko ne može da pobegne od virusa,naveo je Gojković.

On je, uz ponovni apel građanima da se vakcinišu, naveo da vojvođanske zdravstvene ustanove i dalje pretežno rade redovno i da je objekat na Mišeluku opravdao svoje postojanje, prenosi portal 021.rs.

Međutim, kako je dodao, ukoliko se nastavi priliv ovolikog broja obolelih, neki objekti će morati da budu prebačeni u kovid sistem, zbog čega će biti otkazivanja redovnih operacija i rada medicinskih ustanova.

U kovid bolnici na Mišeluku trenutno nalazi 450 pacijenata, od kojih je 31 na respiratoru. Takođe, u opštim bolnicama u Vojvodini se nalazi još određen broj pacijenata sa blažom kliničkom slikom, ali su najteži slučajevi na Mišeluku.

U Vojvodini je, prema poslednjim podacima, više od 18.200 obolelih, od koji je nešto više od 4.500 iz Novog Sada. Danima unazad se dnevno u pokrajini kovid utvrdi kod više od 1.000 ljudi, od kojih su 200 do 300 njih u Novom Sadu.

Kažimo i da Klinički centar Vojvodine od početka epidemije pre skoro 19 meseci ne iznosi podatke o broju preminulih, kao ni podatke o tome koliko je pacijenata otpušteno sa lečenja ili primljeno.

Prema najnovijim podacima, na koronavirus je pozitivno 8.467 osoba, od 26.292  testiranih. Na respiratorima se trenutno nalazi 251 pacijent, dok je preminulo 45 osoba.

Nažalost, oboren je neslavan rekord po broju novoobolelih u zemlji, 1. decembra 2020. godine  bilo je 7.999 pozitivnih kovid testova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike