Najnoviji korona podaci: Oboren neslavan rekord, 8.500 zaraženih!

28.09.2021

13:07

0

Autor: P. Š.

Pratite nove informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona podaci: Oboren neslavan rekord, 8.500 zaraženih!
Copyright

Prema najnovijim podacima, na koronavirus je pozitivno 8.467 osoba, od 26.292  testiranih. Na respiratorima se trenutno nalazi 251 pacijent, dok je preminulo 45 osoba.

Nažalost, oboren je neslavan rekord po broju novoobolelih u zemlji, 1. decembra 2020. godine  bilo je 7.999 pozitivnih kovid testova.

Tokom jučerašnjeg dana, na virus je bilo pozitivno 6.736, od 20.561 testiranih, dok se na respiratorima nalazilo 225 pacijenata, a preminulo je 46 osoba.

Srbija u oktobru dobija i petu vakcinu protiv koronavirusa - "Moderninu", koja je RNK, kao i "Fajzerova". A virusolog dr Milanko Šekler objašnjava da je "Modernina" vakcina sličnog principa kao i "Fajzerova", s tim što duže drži antitela. Ključ je, navodi, možda u tome što je koncentracija informacione RNK veća kod "Moderne".

- Ništa posebno se ne razlikuju "Fajzerova" i "Modernina", obe su RNK, jedino što se ispostavilo da antitela posle "Modernine" traju dva-tri meseca duže. Zato što ima veću količinu informacione RNK, proizvede mnogo više S proteina i time napravi i više antitela. I pošto njome postiže viši nivo antitela, ona i duže traju - istakao je Šekler i dodao da su besmislene priče da RNK vakcine, pa i "Modernina", izazivaju sterilitet jer "apsolutno nigde to nije zabeleženo". On navodi da je "Modernina" vakcina apsolutno bezbedna, ali i da ima dosta vakcinalnih reakcija.

- Reakcije su malo drastičnije od "fajzera", zna da bude veći otok, bolnija ruka, temperatura, i to možda upravo zbog te veće koncentracije. Ali na stotine miliona doza je upotrebljeno i pokazano je da je apsolutno bezbedna. Koriste je u Švajcarskoj i drugim ozbiljnim zemljama, a o Americi već i da ne pričam. I kad stigne, naši građani je mogu uzeti i kao treću dozu - kaže Šekler.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike