Dr Janković: Tvrdnje da su vakcine štetnije od zaraze koronavirusom nisu utemeljene

01.02.2021

09:12

0

Autor: M.V.

Sve tri odobrene vakcine u Srbiji su bezbedne, smatra imunolog i član Kriznog štaba

Dr Janković: Tvrdnje da su vakcine štetnije od zaraze koronavirusom nisu utemeljene
Copyright RTS prtscr

Imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković istakao je danas da nisu utemeljene tvrdnje da je vakcinacija štetnija od zaraze koronavirusom i bolesti koja ona izaziva i naglašava da su sve tri vakcine odobrene u Srbiji bezbedne i jednako efikasne.

On je na TV Pink istakao da trenutno stručni tim isputuje mogućnosti da se ruska vakcina “Spunjik V” proizvodi u Srbiji.

Imunitet nakon 10 dana od druge doze

– Svi držimo palčeve. To bi bila velika stvar – smatra dr Janković i dodaje da je imunitet potpun tek nakon primene druge doze vakcine.

– Imunitet je potpun tek nakon primene druge doze i kada prođe dovoljno vremena da se aktivira imunski sistem. Sedam do 10 dana posle druge doze imamo pun imunitet – rekao je on.

Za sticanje kolektivnog imuniteta, kaže ovaj imunolog, potrebno je imunizacija između 70 i 80 odsto stanovništva. Prema poslednjim podacima, po broju vakcinacija u odnsou na broj stanovnika, Srbija je prva u Evropi, i treća u svetu. Dr Janković kaže da je to svakako dobro i biće još bolje što više ljudi bude primilo vakcinu.

Pročitajte još
Poručio je da samo globalnim naporom i visokom vakcinacijom može da se zaustavi pandemija koronavirusa, ali da je i dalje neophodno da se pridržavamo svih preporučenih epidemioloških mera.

– Dosadašnje iskustvo nam je pokazalo da se epidemija razbuktava gde god se ostavi čak i malo prostora. Zato dok god imamo visok broj zaraženih na dnevnom nivou, ostaje obaveza nošenja maske, održavanja distance i izbegavanja okupljanja – zaključio je dr Janković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike