Prošle godine bilo manje sklopljenih brakova, ali i manje razvoda

21.05.2021

12:20 >> 13:55

0

Autor: R.M.

Prema prvim rezultatima Republičkog zavoda za statistiku, najveći pad po mesecima bio je u aprilu prošle godine, kada je zabeleženo oko 200 sklopljenih brak

Prošle godine bilo manje sklopljenih brakova, ali i manje razvoda
Copyright Pixabay

U 2020. godini, koju je obeležila pandemija koronavirusa, prema prvim rezultatima Republičkog zavoda za statistiku u Beogradu, manji je broj sklopljenih brakova, ali i razvoda, u odnosu na godinu pre. Najveći pad, posmatrano po mesecima, bio je u aprilu prošle godine, kada je zabeleženo oko 200 sklopljenih brakova, dok je ranijih godina taj broj bio oko 2.000, ispričala je za Tanjug demograf Gordana Bjelobrk.

Dodaje da je u odnosu na 2019. godinu broj sklopljenih brakova prošle godine bio manji za 33 odsto.

– Celokupna vandredna situacija izazvana pandemijom imala je značajan uticaj na demografske tokove, pa između ostalog i na sklapanje i razvode brakova – kaže Gordana Bjelobrk.

Pročitajte još:
Prema njenim rečima, za razliku od ostatka Evrope, u Srbiji je broj razvedenih brakova pao za oko 28 procenata u 2020. godini u poređenju sa prethodnom godinom, kada je taj broj imao tendenciju blagog rasta.

– Glavni razlog ovakvih statističkih podataka koji beleže pad je to što administracija nije radila nekoliko meseci, za vreme vanrednog stanja, i sve je bilo u ograničenom delovanju – naglasila je ona.

Sada kada epidemiološke mere popuštaju, postoji mogućnost da se desi nadoknada svega onoga što nam se nije dešavalo u 2020. godini, kaže Bjelobrkova, i dodaje da je pozitivno iznenađena brojem novorođenih beba.

– Kovid je imao direktan uticaj na mortalitet u prethodnoj godini, ali ono što je pozitivno jeste činjenica da je uticao i na rađanje dece, pa u martu ove godine beležimo porast u odnosu na isti mesec prethodnih godina – zaključila je Gordana Bjelobrk.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike