Mladi u Srbiji među najsrećnijima na svetu: Saznajte zašto!

28.06.2024

10:55

0

Izveštaj o svetskoj sreći 2024. otkriva zanimljive podatke

Mladi u Srbiji među najsrećnijima na svetu: Saznajte zašto!
Copyright Profimedia

Prema najnovijem Izveštaju o svetskoj sreći za 2024. godinu, koji su izradili Gallup, Centar za istraživanje dobrobiti u Oksfordu, Mreža za održiva rešenja UN i Urednički odbor WHR-a, mladi u Srbiji su među najsrećnijima na svetu.

Centralna i jugoistočna Evropa na vrhu

Mladi u regionima centralne i jugoistočne Evrope pokazali su se kao jedni od najsrećnijih na svetu, pri čemu je Litvanija zauzela prvo mesto. Kvalitet života u Litvaniji značajno je porastao tokom poslednje dve decenije. Na primer, 2000. godine, BDP po glavi stanovnika u Litvaniji bio je ispod globalnog proseka. Do 2022. godine, njihov BDP po glavi stanovnika dostigao je 25.064 dolara, što je znatno više od globalnog proseka od 12.687 dolara.

World Happiness Rankings 2024
 

 

Pored Litvanije, među deset najsrećnijih zemalja našle su se i Srbija, koja zauzima treće mesto, i Rumunija, koja je osma na listi, prenosi posts.voronoiapp.com!

Različit nivo sreće među mladima i starima

Zajednički motiv među ovim zemljama je izražena razlika u nivou sreće između mladih i starih populacija. Srbija, koja je treća kada su u pitanju mladi ispod 30 godina, rangirana je na 37. mestu u ukupnom poretku. Kada se posmatra samo populacija starija od 60 godina, Srbija pada na 54. mesto.

World Happiness Rankings 2024
 

 

Jedan od mogućih razloga za ovu razliku je brzi napredak tehnologije i ekonomske prilike koje ona pruža mlađim generacijama. Mladi u Srbiji imaju veći pristup obrazovanju, modernim tehnologijama i globalnom tržištu rada, što doprinosi njihovom osećaju zadovoljstva i sreće.

Ekonomski rast i kvaliteta života u Srbiji

Kvalitet života u Srbiji takođe je zabeležio značajan rast. U poslednjih nekoliko godina, ekonomski pokazatelji su u usponu, a mladi sve više koriste prilike koje im se pružaju. Prema podacima iz 2022. godine, BDP po glavi stanovnika u Srbiji iznosio je 9.507 dolara, što je značajan rast u poređenju sa prethodnim decenijama.


Izveštaj o svetskoj sreći za 2024. godinu naglašava značaj tehnološkog napretka i ekonomskih prilika za mlade generacije. Srbija se, zahvaljujući ovim faktorima, našla među najsrećnijim zemljama za mlade, zauzevši treće mesto na globalnoj listi.


Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike