Pre tačno 37 godina u Srbiji je rođena prva beba začeta VTO metodom: Miloš danas ima svoju decu, ali je zanimljivo da je dobio i brata!

27.06.2024

08:11

0

Autor: R.M.

Miloš Trajković je za to kako je začet saznao slučajno

Pre tačno 37 godina u Srbiji je rođena prva beba začeta VTO metodom: Miloš danas ima svoju decu, ali je zanimljivo da je dobio i brata!
Copyright Profimedia

Pre tačno 37 godina rodila se u Srbiji prva beba začeta vantelesnom oplodnjom. Miloš Trajković danas ima svoju decu a kako je jednom ispričao za 24sedam, za to kako je začet saznao je slučajno.

Naime, njegovi roditelji su čak 14 godina pokušavali su da dobiju dete a onda im je jedan od lekara predložio tada revolucionarnu metodu - vantelesnu oplodnju. Koja je tada uspevala kod jedne od 1.000 žena.

Ali Miloševu mamu nije to obeshrabrilo i, kako se čini, upravo je ona bila ta hiljadita!

- Čitavog života me prati epitet prve bebe iz epruvete što je neretko i povod za šalu u porodici i društvu. Inače, živim potpuno običnim životom kao i sav ostali normalan svet. Retko se u svakodnevnoj kolotečini setim načina na koji sam došao na ovaj svet, zbog koga ne mislim da sam nešto drugačiji od ostatka istog - ispričao je Miloš. 

On danas ima suprugu i dvoje dece, ćerku Đurđinu i sina Đorđa, rođenih prirodnim putem.

Privatna arhiva
Miloš Trajković sa porodicom

Inače, otkrio je da je način kako je začet otkrio iz novinskih članaka.

- Što se tiče načina rođenja, za isti sam saznao sasvim slučajno, tako što sam pronašao novinske članke iz tog vremena koje su moji roditelji čuvali u nekoj fioci. Tu su se nalazili isečci sa naslovnica štampe „Prvo pa muško“, „Iz epruvete – dečak“, „Prvi plač uz aplauz“ i mnogo drugih što je kod mene u početku izazvalo stanje šoka. Puno nepoznatih termina, strah i bezbroj pitanja na koje u tom trenutku nije imao ko da mi da odgovor. Mislim da sam tad bio treći  ili četvrti razred osnovne škole - priča Miloš.

Zanimljivo je da su trinaest meseci nakon Miloševog rođenja, njegovi roditelji dobili i drugog sina Marka, koji je začet prirodnim putem.

- Nakon što sam zasnovao porodicu i sam postao roditelj, shvatio sam kolika je bila borba i vera mojih. Ovom prilikom želim da im se zahvalim na svemu. Bili su zaista hrabri i istrajni u vremenu kad je sve ovo bilo bauk i verovatno ohrabrili i dali snage mnogima da istraju u svojoj borbi, borbi za svoju budućnost. Ovom prilikom bih poručio svim hrabrim ljudima da na putovanje do bebe krenu hrabro, bez ustručavanja. Da nikad ne odustaju od nečega što im je tako prirodno dato. Da ne pokleknu na pritisak i osudu okoline. Snovi se ostvaruju. Biti roditelj je smisao života - zaključio je Miloš.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike