Ana nakon 3 godine dočekala da joj sud vrati embrione pokojnog muža: Nakon svega želi da se oporavi, a otkrila nam je šta namerava dalje

14.03.2024

20:01

0

Autor: R.M.

Viši sud preinačio je presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom je Ani Mladenović Marković zabranjeno da koristi embrione pokojnog supruga

Ana nakon 3 godine dočekala da joj sud vrati embrione pokojnog muža: Nakon svega želi da se oporavi, a otkrila nam je šta namerava dalje
Copyright YouTube/Euronews Serbia

Nakon tri godine muka i sudskih procesa, Ana Mladenović Marković napokon će moći da raspolaže sa embrionima svog pokojnog supruga, koji su ostali "zarobljeni" u jednoj privatnoj klinici nakon njegove smrti.

Naime, Viši sud preinačio je presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu iz 2023. godine kojom je ovoj ženi zabranjeno da koristi embrione.

Da stvar bude gora, ona se nije borila samo da joj se embrioni vrate već i da ne budu uništeni prema Zakonu o biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji.

Naime, Ana i njen suprug dobili su ćerkicu prirodnim putem, a pošto nisu mogli da dobiju drugo dete, odlučili su se za VTO.

Međutim, njen suprug je preminuo 2021. godine od posledica koronavirusa, a njegovi embrioni ostali su u jednoj privatnoj klinici koja nakon njegove smrti nije mogla da Ani vrati te embrione jer, zapravo, ovakav slučaj nije bio predviđen zakonom.

Naime, u slučaju da ustanova koja čuva reproduktivne ćelije ili sud nađu da postoje opravdani razlozi za premeštaj, embrion može da se upotrebi samo uz saglasnost lica koja su učestvovala u postupku BPMO.

Ali apsurdno je to što kada joj je suprug preminuo, zakonski ona sama nije mogla bez njegove saglasnosti da ih premesti.

Embrione će premestiti u inostranstvo

Nakon sudskog procesa, Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je odluku o uništavanju embriona, a nakon tri godine Ana je dočekala pravdu u vidu poništenja te odluke od strane Višeg suda.

- To znači da ja te embrione konačno mogu da preuzmem, da više niko nema pravo žalbe i da ja mogu da raspolažem sa njima. Ja sam od suda tražila da ih izmestim na drugo mesto, da ih čuvam, i navela sam kliniku u inostranstvu. Sud mi je to odobrio, i onog momenta kada stigne papir na moju adresu, uzeću pečat pravosnažnosti u sudu i moj advokat će kontaktirati s klinikom i tražiti od njih da izvrše predaju. Ta predaja mora da se organizuje tako što će posredovati neka agencija koja vrši transport organa i embriona - ispričala je Ana Mladenović Marković za 24sedam.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ona će od privatne klinike gde se embrioni nalaze dobiti sertifikat o valjanosti, a plan je da ih posle odnese u privatnu kliniku na čuvanje.

- Odneću ih na čuvanje, do momenta dok se ne budem zdravstveno osposobila da mogu da probam da ih eventualno iskoristim - naglasila je ona.

Dve i po godine po sudovima

Samo suđenje je trajalo oko dve i po godine.  Ana kaže da je na Višem sudu sve rešavano u rekordnom roku, ali je imala probleme s Prvim osnovnim sudom od kog joj, kako kaže, presuda još uvek nije stigla.

YouTube/Euronews Serbia
 

Kada je čula poslednju presudu kojom je dobila embrione nazad, Ana je, kako kaže, osetila olakšanje.

- Prva misao je bila da je konačno kraj. Svi me pitaju da li sam bila srećna. Naravno da sam bila srećna, ali to nije ona sreća koju bih osećala da sam mogla to da uradim a da ne izlazim pred kamere i ne pričam o tome, kao i da se "ne vučem" po sudovima. Bilo je ponižavajuće pričati o takvim stvarim u kameru. To su stvari o kojima kada pričate neminovno vam kreću emocije tuge, krene vam suza, počne da drhti glas... Ponovo proživljavate svoju tragediju koju vam neko još produbljuje - objašnjava ona.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ana je razočarana zbog toga što je, kao i neke druge žene u sličnoj situaciji, bila često opstruisana od strane nekih institucija, a zahvaljuje ljudima u Višem sudu, za koje kaže da su to ljudi koji shvataju problem i sa iskustvom, životnim i sudijskim.

Sada kada je sve gotovo prošlo, Ana nije u stanju da nastavi VTO i kaže da mora da se zdravstveno sredi.

- Verovatno me je sve stiglo. Adrenalin vas drži dok postoji problem i dok imate situaciju koja je kritična. Ali kad to prođe, organizam se opusti i 100 stvari vas strefi. Tako je i mene strefilo više stvari u isto vreme. U međuvremenu sam se i razbolela, tako da prvo sebe moram da dovedem u red i da mi neki lekar kaže da je sve u redu i da mogu da pokušam opet - izjavila je ona za 24sedam.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike