Miloš je prvo dete "iz epruvete" u Srbiji, a danas je napunio 35 godina: Otkrio sam kako sam rođen iz novinskih članaka, bio je to šok!

27.06.2022

19:00

0

"Poručio bih svim hrabrim ljudima da na putovanje do bebe krenu hrabro, bez ustručavanja i nikad ne odustaju! Biti roditelj je smisao života"

Miloš je prvo dete "iz epruvete" u Srbiji, a danas je napunio 35 godina: Otkrio sam kako sam rođen iz novinskih članaka, bio je to šok!
Miloš Trajković, VTO, beba, VTO beba1 - Copyright Privatna arhiva

Roditelji Miloša Trajkovića iz Vranja čak 14 godina su se lečili od steriliteta i kada su gotovo sve šanse da imaju dete bile pri kraju, jedan od lekara predložio im je, tada, potpuno novu metodu - vantelesnu oplodnju. Miloš za 24sedam otkriva da je to tada bila revolucionarna metoda, da je doktor njegovoj majci objasnio da uspeva "jedna od 1.000 žena". 

Ipak, njegova mama je pomislila da bi upravo ona mogla biti ta hiljadita i ostala je trudna. Tako je Miloš postao prva srpska beba rođena VTO metodom, pre tačno 35 godina! 

- Čitavog života me prati epitet prve bebe iz epruvete što je neretko i povod za šalu u porodici i društvu. Inače, živim potpuno običnim životom kao i sav ostali normalan svet. Retko se u svakodnevnoj kolotečini setim načina na koji sam došao na ovaj svet, zbog kog ne mislim da sam nešto drugačiji od ostatka istog. Oženjen sam i otac dvoje maloletne dece, sin Đorđe od sedam godina i ćerka Đurđina od četiri, koja su začeta i na svet došla prirodnim putem. Živim sa suprugom Marinom i decom u Vranju, bavim se preduzetništvom - kratko nam je objasnio Miloš kako danas živi.

A kako je rođen, dodaje, saznao je sasvim slučajno iz novinskih članaka.

- Što se tiče načina rođenja, za isti sam saznao sasvim slučajno, tako što sam pronašao novinske članke iz tog vremena koje su moji roditelji čuvali u nekoj fioci. Tu su se nalazili isečci sa naslovnica štampe „Prvo pa muško“, „Iz epruvete – dečak“, „Prvi plač uz aplauz“ i mnogo drugih što je kod mene u početlu izazvalo stanje šoka. Puno nepoznatih termina, strah i bezbroj pitanja na koje u tom trenutku nije imao ko da mi da odgovor. Mislim da sam tad bio treći  ili četvrti razred osnovne škole - priča Miloš.

Pixabay
Ilustracija

Inače, trudnoću njegove mame vodila je ekipa lekara s obzirom da je to bilo novo iskustvo za mnoge naše stručnjake. Miloš je imao, čak, i priliku da upozna jednog od lekara i to profesora doktora Milenka Proročića sa kojim je i dalje u kontaktu.

- Inače moji roditelji su se 14 godina lečili od steriliteta. Nakon toliko godina besomučne borbe, na konstantaciju doktora da ta „neka VTO“ metoda uspeva kod jedne od hiljadu žena "moja majka je odgovorila "a možda sam ja baš ta". Trinaest meseci nakon mog rođenja, moji roditelji su dobili i drugog sina, moga brata Marka, koji je začet prirodnim putem - kaže Miloš.

Pixabay
Ilustracija

On je, u međuvremenu, i sam postao otac a shvatio je i koliko su se borili njegovi roditelji da on dođe na svet.

- Nakon što sam zasnovao porodicu i sam postao roditelj, shvatio sam kolika je bila borba i vera mojih. Ovom prilikom želim da im se zahvalim na svemu. Bili su zaista hrabri i istrajni u vremenu kad je sve ovo bilo bauk i verovatno ohrabrili i dali snage mnogima da istraju u svojoj borbi, borbi za svoju budućnost. Ovom prilikom bi poručio svim hrabrim ljudima da na putovanje do bebe krenu hrabro, bez ustručavanja. Da nikad ne odustaju od nečega što im je tako prirodno dato. Da ne pokleknu na pritisak i osudu okoline. Snovi se ostvaruju. Biti roditelj je smisao života - zaključio je Miloš.

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike