Psiholog Biljana Lajović roditeljima i maloj maturi: "Nemojte decu stavljati pred svršen čin, jer pred njima ima još mnogo ozbiljnih dana"

18.06.2024

14:51

0

Govoreći o trendu popravljanja ocena od strane roditelja, Lajović je rekla da on postoji dugo i da je počeo "inflacijom" vukovaca

Psiholog Biljana Lajović roditeljima i maloj maturi: "Nemojte decu stavljati pred svršen čin, jer pred njima ima još mnogo ozbiljnih dana"
Psiholog Biljana Lajović - Copyright Printscreen/Tanjug

Psiholog Biljana Lajović  izjavila je danas da roditelji i nastavnici moraju da znaju kako da pripreme decu da podnesu teret koji odgovara njihovom uzrastu, uključujući ipolaganje male mature.

- A ne da im dodatno opterećujemo leđa, pa se potom čudimo kako se ponašaju. Nemojte decu stavljati pred svršen čin, jer pred njima ima još mnogo ozbiljnih dana i trenutaka, jer se život sastoji od prepreka koje moramo da naučimo da prevazilazimo", poručila je Lajović gostujući na TV K1.

Govoreći o trendu popravljanja ocena od strane roditelja, Lajović je rekla da on postoji dugo i da je počeo "inflacijom" vukovaca. 

- Ranije, kada ste imali dva vukovca u odeljenju, to je bilo odlično. Sada imate pola odeljenja koje je odlično, što nije moguće prema zakonima statistike i verovatnoće. Nije realno da pola dece budu odlični đaci. To nisu realne ocene. Ne ocenjuje se samo znanje, posebno u osnovnoj školi, već postoji više komponenti. Ocena je deo složenog procesa nastave - istakla je Lazović. 

Kako je rekla, ranije su roditelji dolazili u školu i pritiskali nastavnike, a poslednjih deset dana dolaze da traže bolje ocene od svakog nastavnika. 

Printscreen/Tanjug
 

- To je trend nezasluženog dobijanja ocena. Kada bi se napravila dobra kopča između roditelja i škole, siigurno ne bi do ovoga dolazilo - smatra ona.

Komentarišući hapšenje majke koja je pretukla nastavnicu biologije u OŠ "Jovan Dučić" i pritvor od 30 dana koji joj je određen, Lajović je rekla da se boji da je u  našem društvu sistem urušen.

- Ne bih volela da se prilagođavamo sistemu vrednosti u kome, ako nam se nešto ne sviđa, to rešavamo silom. Postoje bazični postulati ljudske vrste koji bi morali da postoje u svakom društvu. Bojim se da je to urušeno", rekla je Lajović i dodala da taj primer objašnjava na koga su deca.

- Da godina traje još malo, pitam se šta bi bilo. Iako već 20 godina pričam da se nasilje ne zaustavlja ćutanjem, već pričanjem o njemu, opet imamo situacije gde ljudi ćute. Ćute u školama kada dođe agresivan roditelj. Ako se učenik ne ponaša kako treba, ćutanje je odobravanje. Onaj ko ne snosi posledice za svoje ponašanje, nastaviće tako da se ponaša. Ako mi to ne promenimo, niko to neće promeniti - poručila je Lajovićeva.

Printscreen/Tanjug
 

Naglasila je da negujemo neku kulturu dobijanja i davanja, umesto truda, rada, napora i razmišljanja. 

- Iz te kulture davanja došli smo do toga da dvojka, trojka ili četvorka više ne postoje kao ocene. Rekla sam jednom u šali da svima damo petice na početku i da se ne nerviramo oko toga. Svako od nas mora da ima svest o tome šta radi i koliko doprinosi bilo čemu. Poenta osnove škole je da motiviše dete za učenje - rekla je Lajović.

Govoreći o maloj maturi, ona je rekla da je ona napravljena tako da je uspeh manji deo ukupnog broja bodova i da je to pokušaj da se nečim spolja "izniveliše" poklanjanje ocena. 

- Zavod za unapređenje kvaliteta obrazovanja je radio jednu analizu i ispostavilo se da jedan deo odličnih đaka, čak i vukovci, ima loše rezultate na završnom ispitu, delimično zbog poklonjenih ocena. Upravo je to pokušaj da se ta priča izbalansira - rekla je Lajović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike