Maturanti probili led i spremni su za matematiku! Završeno polaganje testa iz maternjeg jezika (VIDEO)

18.06.2024

11:28

0

Đake u četvrtak čeka kombinovni test iz biologije, geografije, fizike, istorije i hemije

Maturanti probili led i spremni su za matematiku! Završeno polaganje testa iz maternjeg jezika (VIDEO)
Copyright Tanjug/Vladimir/Šporčić

Mali maturanti danas polažu prvi test maturskog ispita iz srpskog jezika.

Iako je polaganje trajalo do 11 časova, đaci su već posle 10 časova počeli da izlaze iz škole vidno raspoloženi i zadovoljni kako su uradili.

Najteže im je pala književnost, odnosno zadaci vezani za čitanje:

- Možda malo književnost i značenje reči. Inače je test bio lak, lakši od probnog. Imali smo pitanja više na logiku. Bilo je i zadataka da odredimo velika slova, zareze, određivanje značenja padeža, vrste rečenica...Imali smo sreće - rekli su đaci za Informer.

Tanjug/Vladimir/Šporčić
 

Učenica Osnovne škole "Danilo Kiš" u Beogradu Andrea Veljović rekla je za pomenuti portal dda je zadovoljna kako je uradila prvi test od ukupno tri.

- Plašila sam se da ne bude mnogo teško, ali imali smo sreće. Uradila sam sve zadatke i ništa me nije mnogo namučilo. Jedino su mi vreme oduzela poslednja dva zadatka iz književnosti, jer smo tu morali da uradimo značenje teksta, ali i pojedinih reči koje su bile podvučene. Svakako sada smo probili led i spremni smo za matematiku - rekla je ova učenica.

Učenici Osnovne škole "Drinka Pavlović" rekli su ta Tanjug da su zadovoljni kako su uradili ispit, da su ih završili i pre zvaničnog kraja ispita, kao i da očekuju dobar rezultat.

Oni koji su test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika uradili lošije, kažu da će popraviti celokupnu sliku u naredna dva testa, iz matematike i trećeg, izbornog predmeta.

Nije im bilo teško

Kažu i da je sve vreme na ispitu bila tišina i da su mogli da se koncentrišu na test.

- Zadovoljna sam kako sam uradila. Test uopšte nije bio težak, svi zadaci su bili iz osnovnog i srednjeg nivoa - kaže učenica OŠ "Drinka Pavlović".

Dodaje da su samo dva zadatka bila teška, jer su učenici morali da čitaju duže tekstove i ističe da veruje da će upisati željenu, privatnu školu.

Dve učenice koje su zajedno, u dobrom raspoloženju napustile polaganje male mature, kažu za Tanjug da je sam test bio lakši od martovske probe, a da im je "glavobolju" zadao 10. zadatak gde je trebalo da se otkrije značenje određene reči.

Još jedan od učenika rekao je da je njegov utisak da je završni bio lakši od probnog testa.

- Očekujem između 17 i 18 poena, a planiram da upišem Medicinsku školu za fizioterapeuta - kaže mali maturant, dodajući da je spreman i za naredna dva testa.

- Matematika manje-više, ali biologija mi je izborni predmet, pa sam za nju spreman - kaže on. 

Nakon srpskog jezika, đaci u Srbiji sutra polažu matematiku, dok ih u četvrtak čeka kombinovni test iz biologije, geografije, fizike, istorije i hemije. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike