Vreme odmora je tu, a time i prazni stanovi koji "mame" lopove: Ovo su saveti kako da ne ostanete bez vrednosti

17.06.2024

07:18

0

Autor: I.K.

Ovo su saveti kako da predupredite da vam odmor ne presedne, a vi da ne ostanete bez dragocenosti

Vreme odmora je tu, a time i prazni stanovi koji "mame" lopove: Ovo su saveti kako da ne ostanete bez vrednosti
Copyright Profimedia/Pexels

U doba letnjih godišnjih odmora gotovo svake godine skoči i broj provala u stanove. Takođe, neretko se dešavaju i krađe turista koji ostaju bez novca planiranog za odmor, ali i dokumenata. Ovo su saveti kako da predupredite da vam odmor ne presedne, a vi da ne ostanete bez dragocenosti. 

Iz MUP-a Srbije savetuju da se pre napuštanja stana obavezno provere i zatvore svi prozori, vrata podruma ili garaže, a ulazna vrata stana obavezno zaključaju.

- Nemojte uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput merdevina ili sanduka, savetuju iz MUP-a i dodaju da se vredni predmeti ne ostavljaju na vidnim mestima.

Upozoravaju građane da ne objavljuju fotografije i postove na društvenim mrežama dok su na odmoru. Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije navodi za RTS da broj obijenih stanova raste upravo u mesecima kada su aktuelni godišnji odmori, najviše u julu i avgustu.

Osim što treba poslušati savete nadležnih da se zaključavaju vrata, da ne objavljuju na društvenim mrežama kada idu na odmor, te da organizuju sa komšijom od poverenja da obilazi stan i proverava da li je sve u redu, da mogu i da osiguraju stan, kako bi im eventualna šteta bila nadoknađena u slučaju provale i krađe. 

Unsplash/Pixabay
 

 

Ukoliko ste osigurali stan i za slučaj provalne krađe, šteta će vam biti nadoknađena, ali do određene sume koja je dogovorena sa proceniteljima.

Osim što treba brinuti o imovini koju ostavljate tokom putovanja, tako treba brinuti i o vrednostima, dokumentima i novcu koji nosimo na put. 

Kada je reč o novcu i dokumentima, njih uvek treba imati uz sebe, u odvojenoj torbici, koja nam, na primer, visi oko vrata, tako da nam je uvek pred očima. Poželjno je slikati ili fotokopirati dokumenta, u slučaju da, ipak, ostanete bez njih tokom puta, kako biste mogli u konzulatu da dokažete identitet i da olakšate način vađenja novih dokumenata, savetuje Aleksandar Seničić, direktor Yute.

On apeluje na vlasnike vozila da paze gde parkiraju svoje automobile, da to čine na zvaničnim parkinzima, da provere da li su vozilo zaključali i da u kolima ne ostavljaju vrednosti, pogotovo ne na vidnom mestu. 

Profimedia
 

 

- Imali smo primere krađa automobila na parkinzima velikih tržnih centara i samoposulga sa "lovcem signala". Naime, auto se otključava nakon što ga vi zaključate, jer oni snime signal ključa. Ne vidite da je do provale došlo, a možete da ostanete bez stvari i automobila, upozorava Seničić.

Jedan od saveta je i da lopovima pokažete da u kolima nema ničeg tako što ćete ostaviti otvorenu praznu kasetu ispred suvozačevog sedišta, spustiti naslon zadnjeg sedišta da se vidi da je gepek prazan.

Pošto se nepredviđene, nemile situacije ipak dešavaju, uprkos svim merama opreza, a bez validnog dokumenta nije moguće nastaviti putovanje, niti se vratiti u Srbiju, pročitajte šta je potrebno uraditi da biste, dok ste na putovanju, došli do dokumenta kako biste nastavili put.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike