Sve o naplati štete na kolima nakon superćelijske oluje: Ako nemate kasko, evo koje su vam mogućnosti!

20.07.2023

20:08

0

Snažna oluja koja je juče i noćas protutnjala Srbijom ostavila je za sobom veliku štetu na automobilima, kako od palog drveća tako i od fasada

Sve o naplati štete na kolima nakon superćelijske oluje: Ako nemate kasko, evo koje su vam mogućnosti!
Copyright 24sedam/Profimedia/ATA Images

Snažno nevreme, tzv. superćelijska oluja, koja je poharala celu zemlju, za sobom je ostavila oštećene krovove, automobile, oborena stabla. Posledice nemilosrdnog vetra orkanske snage sabiraju se od jutros.

Vlasnici proveravaju svoja vozila, skupljaju crepove sa ulica. Gotovo da nema grada u kojem makar jedno drvo nije oboreno. A ukoliko je palo baš na vaš automobil i oštetilo ga, evo kako da naplatite štetu.

- Osnovna polisa osiguranja, tzv. obavezno osiguranje, ne pokriva ovaj vid štete na vozilu, to je osiguranje od auto-odgovornosti prema trećem licu kada je pričinjena šteta u saobraćaju. Jedina polisa koja reguliše ovaj vid osiguranja je Kasko polisa, navodi za 24sedam Zoran Ćirić, predstavnik Udruženja osiguravača Srbije.

Profimedia
 

On dalje objašnjava da ukoliko nemate Kasko osiguranje, onda štetu možete naplatiti ili od javnog preduzeća, kao što je JKP "Zelenilo Beograd" ili direktno od vlasnika na čijem posedu se desilo. 

- Ukoliko je vaša imovina, bilo automobil ili kuća osigurana od oluja, poplava, zemljotresa vlasnik oštećenog objekta treba da se javi osiguravajućoj kući sa kojom ima regulisanu polisu i šteta će ubrzo biti nadoknađena, navodi Ćirić.

Ukoliko je na vaše vozilo pao deo fasade neke zgrade ili krova, a u slučaju da nemate Kasko, to se reguliše sa Skupštinom stanara ili vlasnikom objekta. Štetu bi u tom slučaju nadoknadili vlasnici stanova ili osiguravajuća kuća ukoliko je zgrada osigurana za ovakve situacije.

Tanjug/Aleksandra Dražić
 

Ćirić dodaje da prilikom kupovine polise vlasnik bira od čega sve želi da bude osiguran.

- Mnoge osiguravajuće kuće nude vam i za Kasko osiguranje da birate šta želite da osigurate, a mnogi da bi smanjili cenu osiguranja izbace, na primer, šoferšajbnu, a ona tokom ovakvih neprilika prva strada, objašnjava on.

Većina vozača u Srbiji, ipak, nema kasko osiguranje. Za one koji nemaju polisu osiguranja, a vozilo im je oštećeno tokom oluje, ipak postoji šansa da im šteta bude nadoknađena.

Naime, JKP "Zelenilo Beograd" može da nadoknadi štetu ukoliko je stablo ili grana palo sa javne zelene površine, usled jakih udara vetra i sličnih vremenskih nepogoda, i tom prilikom dođe do materijalne štete ili telesnih povreda.

-U tom slučaju neophodno je da građani pozovu "Zelenilo", gde će dobiti precizna uputstva za dalje korake, navode iz ovog komunalnog preduzeća.

24sedam/S.Š.
 

Naglašavaju da njihovo preduzeće nadoknađuje isključivo štetu koja je nastala na površinama koje su u sistemu održavanja "Zelenila Beograda". Dakle, iz "Zelenila" napominju da neće snositi odgovornost ukoliko je stablo palo iz nečijeg dvorišta na ulicu ili na nečiji automobil, kao ni ukoliko ono pripada fabrici i preduzeću, jer su to sve privatni posedi. 

Poljoprivrednici, takođe, mogu da osiguraju svoja imanja od elementarnih nepogoda, ali je kod nas to jako slabo zastupljeno. U Srbiji je osigurano manje od 10 odsto obradivog zemljišta i manje od 5 odsto registrovanih gazdinstava.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike