Dečaka Savu na današnji dan ubio je Turčin zbog malo vode na Čukur-česmi: A onda su Srbi ustali na oružje i oslobodili Beograd!

15.06.2024

11:20

0

Autor: R.M.

Mali Sava Petković samo je došao na česmu da natoči vodu, ali se nikada više nije vratio

Dečaka Savu na današnji dan ubio je Turčin zbog malo vode na Čukur-česmi: A onda su Srbi ustali na oružje i oslobodili Beograd!
Čukur česma Goran Sivački (3) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Pre tačno 162 godine (1862) na Čukur-česmi u Beogradu turski vojnik ubio je srpskog dečaka Savu Petkovića, a sve se završilo sukobima u gradu i bombardovanjem Beograda od strane turskog garnizona.

Mali Sava otišao je na česmu da donese vode, ne sluteći da će to biti kobno za njega ali i ostale učesnike sukoba Simu Nešića, Ivka Prokića i druge srpske vojnike i civile.

Mlaz vode je bio mali pa su se sudovi sporo punili, a na česmi su se pojavili turski vojnici. 

Jedan od njih oteo je Savi testiju iz ruku a  dok se dečak branio Turčin ga je ubio bajonetom, po jednoj verziji, a po drugoj ga je udario testijom u glavu.

24sedam/Goran Sivački
 

Srpski žandarmi su ubrzo uhapsili ubice, ali njima je došla pomoć drugih turskih vojnika pa je sve preraslo u žestok okršaj koji je trajao čitavu noć i proširila se čitavim gradom. 

Tako se borba rasplamsala a glavni okršaj odigrao se na Velikoj pijaci i odneo je nekoliko života. 

Ubijeni su srpski prevodilac kod turskih vlasti Sima Nešić i žandar Đorđe Nišlija da bi Srbi jurišom zauzeli Varoš kapiju a Sava kapiju i Stambol kapiju porušili.

24sedam/Goran Sivački
 

Knez Mihailo je bio u Šapcu, ali je poslao ultimatum Turcima da do osam časova uveče napuste varoš da bi posle jednog mirnog dana počelo bombardovanje Beograda iz 56 tvrđavskih topova. 

Poginulo je oko 50 građana i vojnika, izgorelo je 20, a uništeno oko 357 kuća. 

Srpsko stanovništvo je ustalo u odbranu svoje nezavisnosti i podiglo barikade kako bi se suprotstavili turskoj vlasti. 

24sedam/Goran Sivački
 

U julu iste godine, održani su pregovori o nezavisnosti Srbije u Kanlidži pored Carigrada, na kojima su učestvovale Francuska, Engleska, Rusija i Austrija. Odlučeno je da se Turci isele iz Srbije i preko 8.000 njih je napustilo zemlju. 

Knez Mihailo je dobio ključeve Beogradske tvrđave 1867. godine, a svečanost je održana na Kalemegdanu. Događaj je zabeležen i obeležen na Čukur-česmi, gde je podignut spomenik zahvaljujući testamentu poznatog Beograđanina Vanđela Tome. 

24sedam/Goran Sivački
 

Projekat za spomenik je izradio poznati skulptor Simeon Roksandić, a na njemu su uklesane reči koje se odnose na događaj iz 1862. godine. 

"U spomen događaja od 26 maja 1862 godine na čukur-česmi podiže ovaj spomenik zadužbina Vanđela Tome 1931 god.“

Ovaj događaj se smatra jednim od najvažnijih u istoriji Beograda, a kasnije varijacije pisaca su stvorile brojne legende o tome, uključujući i priču o pogibiji srpskog dečaka Save.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike