Imena šest srpskih gradova krase spomenik knezu Mihailu: Da li znate šta ona simbolizuju? (FOTO)

10.10.2022

06:20

0

Ovaj spomenik delo je italijanskog umetnika Enrika Pacija

Imena šest srpskih gradova krase spomenik knezu Mihailu: Da li znate šta ona simbolizuju? (FOTO)
Trg Republike spomenik knez Mihailo Obrenović (8) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Spomenik knezu Mihailu Obrenoviću, koji je stacioniran na najprometnijom tački u Beogradu, krase imena šest gradova Srbije za koje veliki broj građana ne zna šta znače.

Na Trgu republike nalazi se jedan od najvećih simbola srpske prestonice, a rad italijanskog umetnika Enrika Pacija svečano je otkriven 19. decembra 1882. godine na Svetog Nikolu, slavu dinastije Obrenović. 

Spomenik simbolizuje oslobođenje Srbije od osmanske vlasti, a knez Mihailo je predstavljen na konju što je bio novi način predstavljanja vladara u našoj zemlji. 

24sedam/Goran Sivački
 

Na zadnjoj, severnoj strani spomenika ispisan je tekst: "Knjazu Mihailu M. Obrenoviću III blagorodna Srbija". 

Ovaj monument je izveden u bronzi i sastoji se iz tri dela - postamenta, pijedestala i konjičke statue. 

Reljefne scene iz srpske istorije na bronzanom postolju izrađene su po crtežima arhitekte Konstantina Jovanovića i prikazuju Kneza Miloša u Takovu, narodnu deputaciju pred knezom, srpskog Guslara i Srbe koji polažu zakletvu na grobu kneza Mihaila.

Na pijedestalu se nalazi šest bronzanih ploča na kojima su ispisana imena srpskih gradova - Beograd, Smederevo, Kladovo, Soko, Užice i Šabac. 

Ovih šest imena predstavljaju gradove koje je Srbija za vreme vladavine kneza Mihaila oslobodila od Osmanlija. 

24sedam/Goran Sivački
 

Nakon događaja na Čukur česmi 1862. godine i bombardovanja Beograda, sve više je jačala ideja da Turci konačno treba da napuste Beograd, kao i druge gradove u Srbiji. Knez Mihailo bio je zaslužan za pokretanje intenzivne diplomatske inicijative u tom smeru.

On je najpre zadobio Soko i Užice 1862. godine i to po odlukama konferencije u Kalindži. U jesen 1866. godine pisano je zahtevao da Porta povuče posade koje ima u ostalim srpskim gradovima.

24sedam/Goran Sivački
 

Veliki turski vezir Ali Riza je 19. februara 1867. javio da sultan ustupa Srbiji sve gradove u kojima se nalazi turska posada. Međutim, uslov je bio da se u tim gradovima osim srpske i dalje vijori i turska zastava.

Knez Mihailo je brodom otputovao u Carigrad 18. marta iste godine i tada mu je sultan Abdul Aziz predao uredbu kojom mu je poverio gradove u Srbiji.

24sedam/Goran Sivački
 

Ta uredba, odnosno ferman, pročitana je 6. aprila iste godine.

Ali Riza paša, koji je bio poslednji beogradski zapovednik, predao je knezu Mihailu ključeve Beograda, a nakon toga se na Beogradskoj tvrđavi zavijorila i srpska zastava.

Na taj način su se Beograd, Smederevo, Kladovo, Užice, Soko i Šabac ponovo našli pod faktičkom srpskom upravom. Ovaj događaj, zajedno sa celokupnom blistavom diplomatskom taktikom knez Mihaila Obrenovića bili su inspiracija vajaru Paciju da u svoju kompoziciju uvrsti i imena ovih gradova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike