Od danas se postavljaju nove table na brze saobraćajnice: Ovo su pravila na "moto-putu" kroz Beograd

04.06.2024

11:12

0

Prvi put su "brze saobraćajnice" definisane kao moto-put i imaće plavu oznaku M

Od danas se postavljaju nove table na brze saobraćajnice: Ovo su pravila na "moto-putu" kroz Beograd
Copyright 24sedam Wikipedia

Vlada Srbije je, krajem prošle godine, usvojila Uredbu o kriterijumima za kategorizaciju javnih puteva kojom se uvodi nova kategorija državnih puteva - I M - moto-put, što će znatno uticati na povećanje bezbednosti saobraćaja. U toj kategoriji biće putevi koji saobraćajno povezuju privredno značajna naselja na teritoriji države, koji su namenjeni isključivo za motorni saobraćaj i sadrže fizički razdvojene kolovoze po smerovima, sa najmanje dve saobraćajne trake za svaki smer i biće označeni saobraćajnom signalizacijom na plavoj podlozi, saopšteno je tada.

Na taj način prvi put su "brze saobraćajnice" definisane kao moto-put i imaće plavu oznaku M.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić naveo je za RTS da počinje zamena kompletne signalizacije na bivšem auto-putu kroz Beograd, koji je prema novoj kategorizaciji moto-put.

Profimedia
 

 

-Zelene table ćemo zameniti plavim tablama i ta zamena će trajati 50 dana, najavio je Vesić ističući da je na moto-putu maksimalna dozvoljena brzina 100 kilometara na sat, a kroz naseljeno mesto 80 kilometara na čas. Zaustavna traka ostaje zasad otvorena samo za vozila hitnih službi.

On je dodao da se gradi nekoliko takvih saobraćajnica – između Loznice i Šapca, Fruškogorski koridor, Dunavski koridor, brza saobraćajnica koja počinje na Bačkom Bregu, pa ide preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Novog Bečeja, Kikinde i Srpske Crnje.

-To su sve brze saobraćajnice na kojima ćemo uspostaviti drugačiji režim i naplate, koji neće biti isti kao na auto-putu. I u tom smislu je bilo neophodno da uvedemo novu kategoriju puteva, rekao je Vesić.

RTS printscreen
ministar Goran Vesić

 

Na bivšem auto-putu kroz Beograd postavljaju se plave table

Izmene se odnose i na bivši auto-put kroz Beograd, koji je izgradnjom obilaznica oko Beograda postao gradski bulevar, kaže Vesić podsećajući da je on preimenovan u moto-put.

-Od danas počinje zamena svih kompletnih signalizacija. Znači, one zelene table ćemo zameniti plavim tablama i ta zamena će trajati 50 dana. Zamenićemo 318 znakova, 25 velikih tabli i ono što vozači treba da znaju, da je sada, kad se postave nove table, nova signalizacija, vožnja na moto-putu koja je dozvoljena 100 kilometara na sat, a ne više 130 kao na auto-putu, a kroz naseljeno mesto 80 kilometara na sat", poručio je Vesić.

Pojašnjava da to znači da se od petlje Dobanovci do petlje Bubanj potok, na tom moto-putu može voziti brzinom od 100 kilometara na sat, a kroz sam grad, na delovima koji prolaze kroz Novi Beograd i u delu posle Hitne pomoći prema Bubanj potoku, moguće je voziti 80 kilometara na sat.

Zaustavna traka samo za vozila hitnih službi

Zaustavna traka, koja se kolokvijalno zove žuta traka, i dalje ostaje otvorena samo za vozila hitnih službi.

Grad Beograd
 

 

"Ukoliko grad Beograd bude izrazio želju, mi možemo da pričamo o tome da se ta traka može koristiti i za javni prevoz", rekao je Vesić napominjući da se zaustavna traka nigde ne može koristiti kao vozna za putnička vozila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike