Sada imamo i moto-puteve, a M11 ide kroz Beograd

03.11.2023

13:42

0

Vlada Srbije je na današnjoj sednici promenila "brze saobraćajnice" u moto-puteve

Sada imamo i moto-puteve, a M11 ide kroz Beograd
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Putevi u Srbiji kojima se ide pristojno brzo ali nisu auto-putevi, od sada će se zvati moto-puit, umesto brze saobraćajnice, i nosiće plavu oznaku sa slovom M, izjavio je ministar ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

- Moto-put uveli smo kao posebnu kategoriju sa oznakom M imajući u vidu da se oni po svojim tehničkim karakteristikama razlikuju od do sada kategorisanih državnih puteva, jer imaju dve fizički odvojene kolovozne trake sa po najmanje dve saobraćajne trake za svaki smer - rekao je on.

Vesić je naglasio da je iz tog razloga predložio, a Vlada Srbije usvojila Uredbu o dopuni Uredbe o kriterijumima za kategorizaciju javnih puteva, u kojoj će se uvesti kriterijumi za kategorizaciju moto-put.

Prema njegovim rečima, izmena Uredbe i nova kategorizacija državnih puteva značajno će uticati na povećanje bezbednosti saobraćaja i učesnika u saobraćaju, omogućavajući korisnicima puta da prepoznaju kategoriju puta na kojoj se nalaze i na osnovu toga prilagode svoje ponašanje, način upravljanja motornim vozilom i brzinu kretanja.

On je naglasio i da je krajnji cilj smanjenje saobraćajnih nezgoda i umanjenje posledica istih.

Ministar je podsetio da je u Srbiji na moto-putu najviša dozvoljena brzina motornih vozila 100 kilometara na sat.

Vesić je dodao da će i bivši auto-put kroz Beograd od petlje Dobanovci do petlje Bubanj potok koji je izgradnjom obilaznice oko Beograda izgubio status auto-puta sada postati moto-put sa oznakom M 11.

- Kako drugačije da se zove moto-put kroz Beograd nego sa brojem 11 prema telefonskom pozivnom znaku i poštanskom broju za Beograd - objasnio je on zašto će moto-put kroz Beograd biti kategorisana kao M11.

Ministar je podsetio i da se poslednjih deset godina uz auto-puteve grade ili je planirano da se gradi više brzih saobraćajnica i da su to "dvotračni putevi namenjeni za motorni saobraćaj".

- To su moto-put kao što je put Iverak – Lajkovac, koji je u izgradnji, ali i put „Osmeh Srbije“, čija je izgradnja ugovorena od Državne granice sa Mađarskom - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Novi Bečej - Kikinda - Srpska Crnja - Državna granica sa Rumunijom, kao i put veza sa državnim putem A6 (petlja Kać) - Novi Sad - Irig – Ruma - kazao je Vesić.

To su, kako je dodao i put Šabac - Loznica - državna granica sa Bosnom i Hercegovinom (granični prelaz Trbušnica), veza sa državnim putem  A1 (petlja Požarevac) - Požarevac - Veliko Gradište - Golubac - Donji Milanovac - Brza Palanka, kao i Mali Požarevac - Mladenovac – Aranđelovac i put Kraljevo - Raška - Novi Pazar - Duga Poljana – Sjenica.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike