Ministarka: "Vinča" je od nacionalnog značaja, predstavlja veliki ljudski kapacitet, kako za Srbiju, tako i za region

15.05.2024

10:55

0

Ministarka obilazi naučne institute radi upoznavanja sa radom i postignućima, ali i problemima

Ministarka: "Vinča" je od nacionalnog značaja, predstavlja veliki ljudski kapacitet, kako za Srbiju, tako i za region
Copyright Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija/Zoran Petrović, NITRA

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na čelu sa ministrarkom Jelenom Begović obišla je danas Institut nuklearnih nauka „Vinča“ i razgovarala sa direktorkom instituta prof. dr Snežanom Pajović i njenim saradnicima. Ministarka Begović razgovarala je i sa Upravnim odborom i Naučnim većem, odnosno istraživačima.

Poseta je sprovedena kao deo šireg plana Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za obilazak svih instituta koji rade u Republici Srbiji u cilju detaljnog upoznavanja sa njihovim radom, uspesima i postignućima, ali i problemima sa kojima se suočavaju.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija/Zoran Petrović, NITRA
 

 

Ministarka Begović istakla je veliki značaj Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, najvećeg instituta u Republici Srbiji, a gde je zaposleno više od 800 ljudi.

Begović je navela da ovaj institut od nacionalnog značaja, jer predstavlja veliki ljudski kapacitet, kako za Srbiju, tako i za region. 

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija/Zoran Petrović, NITRA
 

 

Na sastanku je razgovarano o strateškom planiranju. Kako je naglasila ministarka, predočen je stav ministarstva da je izuzetno važno da Institut ima jasnu stratešku viziju, s obzirom na to da se sada i na nivou države otvaraju pitanja nuklearne energije. Ona je istakla da će nam u decenijama koje dolaze biti potrebni stručnjaci iz oblasti kojima se naučnici bave na ovom institutu. 

Na institutu, kako je naglasila Begović, postoje stručnjaci iz oblasti radijacione biologije, zaštite od radijacionog zračenja, a takođe je i jedina ustanova u Srbiji i u regionu koja proizvodi radiofarmaceutikale, odnosno lekove korišćene u tretmanima kancera, koji postaju sve važniji i bitniji na globalnom nivou.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija/Zoran Petrović, NITRA
 

 

Kako je objasnila, Vinča pruža i veliki broj usluga, neke od tih usluga su zaista jedinstvene i za našu zemlju i za naš region i tu ponovo leži njihov potencijal da utiču na razvoj društva ali i na razvoj naše ekonomije.

Prof. dr Snežana Pajović istakla je da je ova poseta bila višestruko korisna. Ona je navela da svetska nauka veoma dinamično ide ka razvoju visokih tehnologija, koje se primenjuju u različitim oblastima privrednog života, ali i u inovacijama, koje donose napredak čitavom društvu. 

 

Zato je veoma važno bilo da se realno sagleda na terenu kako izgleda naučni potencijal Instituta za nuklearne nauke “Vinča” i da se na osnovu toga kreira strateška vizija njegovog daljeg razvoja, rekla je i istakla da su dolazak ministarke direktno na naučni teren, kao i razgovor sa istraživačima, veoma značajni. Istraživači su od ministarke i delegacije imali priliku da veoma precizno dobiju odgovore na svoja pitanja, zaključila je prof. dr Pajović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike