Ministarka Begović: Naučnici će imati mogućnost da od države dobiju platu koja je veća za 30 odsto od sadašnje

18.03.2024

16:30

0

Ministarka nauke sastala se sa najboljim srpskim istraživačima

Ministarka Begović: Naučnici će imati mogućnost da od države dobiju platu koja je veća za 30 odsto od sadašnje
Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović sastala se danas sa najboljim istraživačima sa liste izvrsnih istraživača i tom prilikom je poručila da je bitno da država nagradi svoje najvrednije istraživače.

"Jako bitno da nagradimo naše najpametnije, naše najvrednije ljude koji su mnogo toga žrtvovali, da bi došli u prvih deset posto najboljih naučnika u Srbiji", izjavila je Begović posle sastanka sa istraživačima u Vladi Srbije.

Kako je navela, lista izvrsnih istraživača je izašla u petak, a danas je u Vladu pozvano 20 najboljih istraživača koji su prvi na različitim listama i koji će u naredne dve godine primati 30 odsto veću platu na osnovu tog uspeha.

"Veliko mi je zadovoljstvo da smo se okupili sa najboljim istraživačima u našoj zemlji. Ovo je rezultat više od godinu dana rada ministarstva, zajedno u saradnji sa naučnom zajednicom, gde smo reformisali sistem plata u nauci i mislim da su istraživači itekako zadovoljni. Imaju jednu veću sigurnost, imaju jednakost u tretiranju, što se tiče njihovih naučnih zvanja", rekla je Begović.

Dodala je da je ministarstvo dugo radilo na kriterijumima kako se određuju najbolji istraživači, jer sistem ocenjivanja, kako je navela, mora da bude jasno merljiv i transparentan, kako bi svi imali isti tretman kada se pojave na listi.

Istakla je kako su im u tome puno pomogli i sami istraživači sa svojim predlozima i analizama. 

Begović je navela da je u svim slučajevima bitan kriterijum za određivanje mesta na listi bio kvalitet naučno-istraživačkih radova koje objavi jedan naučnik u petogodišnjem periodu.
Pixabay
Naučnik (ilustracija)

Dodala je da je druga kategorija na osnovu koje su rangirali naučnike bila citiranost radova.
"To znači koliko su u svetu pomenuli vaš rad i to govori o tome koliku težinu vaš rad ima za svetsku naučnu zajednicu i na osnovu toga smo pravili paralelne liste u svakoj oblasti", rekla je Begović.

Novi sistem trajaće dve godine

Navela je da je tako napravljen jedan nov sistem, koji će  trajati dve godine, nakon čega ide nova kategorizacija.

Naučnici će tako, dodaje ona, imati mogućnost da od države dobiju platu koja je veća za 30 odsto od sadašnje, pa ocenjuje da se tako Srbija približava po visini plata naučnih radnika i nekim državama u Evropi.

Poručila je da će država nastaviti da radi na ovom sistemu plata i da ga unapređuje. Jedna od nagrađenih istraživačica, naučna saradnica sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, psihološkinja Milica Lazić, rekla je da joj ovo priznanje na početku njene karijere puno znači.

"Da se to što sam dosta vremena uložila u istraživanje, opisivanje naučnih radova vrednuje i to mi daje podstrek da nastavim na isti način da se bavim ovom temom i u budućnosti", navela je ona.

Objasnila je da bavi psihologijom rezilijentnosti i subjektivnim blagostanjem, granom psihologije koja istražuje koje su to individualni i kolektivni resursi koji pomažu ljudima da prevaziđu teške uslove tokom odrastanja i stresna iskustva sa kojima se suočavaju u odraslom dobu.

Lazić je navela da je prema Gugl Skolaru citirana više od 350 puta i da joj priznanje znači jer dolazi sa fakulteta, pošto su, kako je rekla, istraživači sa fakulteta manjina u naučnoj zajednici, u kojoj većina istraživača dolazi sa instituta.

Naučna saradnica u Inovacionom centru Tehnološko-Metalurškog fakulteta u Beogradu Aleksandra Ivanovska navela je da joj je ovo priznanje predstavlja veliku čast i zadovoljstvo.

24sedam/Radovan Marković
Ilustracija

 

"Ja sam svesna da je svako od nas znao da je dobar naučnik, međutim ovo je jedna izvanredna mogućnost da shvatimo da nismo samo dobri i odlični, nego da smo najbolji naučnici", rekla je Ivanovska i pohvalila inicijativu ministarke Begović i njenog tima. Dodala je da se nada kako će se ovo vrednovanje nastaviti i dalje. 

"Mogu da kažem da je ova lista pozitivno uticala na moje kolege, nakon što su videli da sam najbolja naučna saradnica iz oblasti tehničkih, tehnoloških i biotehničkih nauka u Srbiji. Dosta njih me zvalo da mi čestita, a i da me pita za neku našu zajedničku saradnju", rekla je ona. Ivanovska se bavi tekstilnim materijalima, a na listu je dospela na osnovu poena koje je dobila preko svojih 39 publikovanih naučnih radova.

U okviru reforme sistema plata u nauci, prilikom čega je nakon 12 godina razrešen problem neujednačenih plata u nauci uvođenjem sistema jedno zvanje - jedna plata, kao način podsticanja naučnika na proizvodnju izvrsnih rezultata uveden je podsticaj da će 10 odsto najboljih, na osnovu u Službenom glasniku objavljenih kriterijuma, u toku dve godine od formiranja ove liste primati platu u svojoj kategoriji uvećanu za 30 odsto.

Nova lista izvrsnih istraživača biće kreirana na svake dve godine, prilikom čega će se iznova evaluirati rezultati.

Oblasti nauke su razvrstane na sledeće grupacije: prirodno-matematičke nauke i medicinske nauke, tehničko-tehnološke i biotehničke nauke, društvene nauke i humanističke nauke.
Svi istraživači u naučnim zvanjima rangirani su prema rezultatima ostvarenim u periodu 2018-2022. godine, osim istraživača u zvanju naučni savetnik, koji su rangirani prema rezultatima ostvarenim u periodu 2013-2022.

Konačna lista naučno izvrsnih istraživača formira se objedinjavanjem liste izvrsnih istraživača po grupacijama naučnih oblasti i liste dobijene na osnovu rezultata u međunarodnim kolaboracijama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike