Begović: O BIO4 kampusu govorilo se na Harvardu, cilj je da američke kompanije dovedemo u Srbiju

14.02.2024

09:57

0

Delegacija iz Srbije, predvođena ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija završila je posetu Sjedinjenim Američkim Državama

Begović: O BIO4 kampusu govorilo se na Harvardu, cilj je da američke kompanije dovedemo u Srbiju
Copyright RTS printscreen

Amerika je centar nauke i inovacija, trudili smo se da pokažemo šta Srbija može da pruži, rekla je za RTS ministarka Jelena Begović. Tokom boravka u SAD posetili smo firme koje ulažu u biotehnologiju i cilj je da ih dovedemo u Srbiju, napomenula je Begovićeva.

Delegacija iz Srbije, predvođena ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija završila je posetu Sjedinjenim Američkim Državama.

RTS printscreen
 

 

Tokom posete su se, između ostalog, sastali sa američkim investicionim kompanijama kojima su predstavili BIO4 kampus i mogućnosti primene veštačke inteligencije u Srbiji, a ministarka je održala i uvodno obraćanje na panelu "Žene u nauci" u okviru 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Ministarka Jelena Begović rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da su se tokom posete Americi sastali sa nekoliko investicijskih kompanija, odnosno investicijskih fondova, ali i privatnih kompanija kojima je predstavljena ideja i projekat BIO4 kampusa.

Fondovi rizičnog kapitala

"Predstavili smo im Srbiju i ono što je naš krajnji cilj je da ih na neki način dovedemo u Srbiju, da vide šta mi to radimo u nauci, da vide naše startap kompanije", rekla je Begovićeva.

To su uglavnom fondovi rizičnog kapitala koji ulažu u startap kompanije, neke od njih zaista su fascinantne, imaju desetine milijardi dolara i tu rade ljudi koji su s jedne strane u finansijama, a s druge strane žele da urade nešto dobro – žele da ulažu u nove biološke lekove, u biotehnologiju, kaže Begovićeva.

Prema njenim rečima, krajnji cilj je bio da se kompanije dovedu u Srbiju.

Otvaramo vrata za finansiranje startap kompanija

"Nadam se da ćemo uspeti makar prvog da dovedemo i da tako otvorimo vrata za finansiranje pre svega naših startap kompanija u Srbiji", rekla je Begovićeva.

RTS printscreen
 

 

O BIO4 kampusu govorilo se i na Harvardu, na Univerzitetu Kolumbija.

Begovićeva je rekla da su boravili i u Njujorku i u Bostonu i na tri fakulteta prikazan je projekat BIO4 kampusa uz objašnjenje koncepta.

Trudili smo se da pokažemo šta Srbija može da pruži

"Atlantik je veliki okean koji odvaja dva kontinenta. Amerika je ogromna, to je centar i nauke i inovacija i trudili smo se da pokažemo šta to Srbija može da pruži, zašto treba doći u Srbiju, koje su prednosti Srbije i naišli smo na veliko oduševljenje“, kaže ministarka.

RTS printscreen
 

 

Napominje da oni prvo ne znaju mnogo o Srbiji, drugo, ne očekuju jedan ovakav projekat i ne očekuju ovu viziju, koja je spoj biotehnologije, prirodnih nauka i informacionih tehnologija, što je apsolutno u trendy u Americi.

"Hodate kroz Boston i gledate zgrade koje su prepune laboratorija umesto prodavnica. Dogovorili smo se već sa Em-Aj-Tijem da krenemo u pregovore, oni su sjajni u tom preduzetništvu, svaki njihov profesor ima i nekoliko startap kompanija. Želimo da to znanje o preduzetništvu prenesemo u Srbiju i da organizujemo prvo letnje škole i kurseve za naše studente, za naše profesore, da naučimo zaista od najboljih kako se to radi, a i da dovedemo profesore sa Harvarda i da organizujemo seriju predavanja i da tako počnemo povezivanje sa Amerikom", kaže Begovićeva.

Govoreći o radovima na BIO4 kampusu, kaže da su pripremni radovi u toku, ruši se zgrada po zgrada, čisti se teren, životinje sa Torlaka su izmeštene i stavljene u privremeni prostor - tako da sve ide po planu, zaključila je ministarka Begović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike