Šta ako se povredite ili razbolite na odmoru u inostranstvu? Pogledajte detaljnu proceduru i kako da izbegnete plaćanje lekarskih troškova

30.04.2024

19:51

0

Autor: I.K.

Ukoliko vam ističe viza, a morate da ostanete u bolnici, veoma je važno da odmah zatražite njeno produženje

Šta ako se povredite ili razbolite na odmoru u inostranstvu? Pogledajte detaljnu proceduru i kako da izbegnete plaćanje lekarskih troškova
Copyright Profimedia/Pixabay

Odlazak na putovanje većini predstavlja izvor zadovoljstva, kako zbog odmora od svakodnevnih obaveza, tako i zbog upoznavanja novih destinacija i stvaranja doživotnih uspomena. Pre nego što krenete na put, ako putujete svojim kolima, poželjno je da proverite stanje na graničnim prelazima kako biste izbegli gužve.

Takođe, da biste izbegli potencijalne neprijatnosti na samom graničnom prelazu, proverite do kada vam važi pasoš.

Ipak, kako zbog promene klimatskih uslova ili nekih drugih neočekivanih okolnosti, može vam se dogoditi da se povredite dok ste u inostranstvu i da vam bude potrebna hitna medicinska zaštita.

Otud stalni apeli turističkih agencija da se pre polaska na put obavezno kupi zdravstveno osiguranje, budući da su troškovi lečenja i eventualnog boravka u bolnici izuzetno skupi.

Ministarstvo spoljnih poslova daje precizne savete kako da postupite u slučaju da vas zadesi nezgoda.

Šta ako vam ističe viza?

Prvo što je potrebno jeste da u roku od 24 sata od nastanka nemilog događaja obavestite kol-centar osiguravajućeg društva kod koga ste osigurani, što je presudno zbog pokrivanja troškova lečenja i moguće hospitalizacije, kao i eventualnog prevoza pacijenta nazad u Srbiju.

Iz Ministarstva spoljnih poslova napominju da u slučaju da se na medicinskom tretmanu mora ostati u bolnici duže vreme od perioda na koji je putniku odobrena viza ili će isteći period boravka bez vize, potrebno je da sa odgovarajućom medicinskom dokumentacijom u policiji za strance zatražite produženje vize ili odobrenje za dalji boravak usled novonastalih okolnosti.

Profimedia
Ilustracija

- Ovo je važno, jer ukoliko dođe do prekoračenja vize ili probijanja dozvoljenog bezviznog boravka, pacijent će biti kažnjen, i to ne malim novčanim iznosom i mogućom zabranom ponovnog ulaska u tu zemlju. Nažalost, administracija je neumoljiva i o ovome svakako treba voditi računa - upozoravaju iz MSP.

Šta ako nemate uplaćeno osiguranje?

Budući da je, ako se radi o maloletnom detetu, neophodno da tokom lečenja pored njega bude i roditelj, takođe je potrebno zatražiti na isti način produženje vize ili boravka. Za ovakvo odobrenje potrebno je priložiti, pored medicinske dokumentacije, i dokaz o srodstvu.

- Ukoliko povređeni nije imao putno osiguranje ili se prema osiguravajućem društvu nije reagovalo na vreme, treba imati na umu da svi troškovi lečenja padaju na teret porodice, odnosno samog povređenog - upozoravaju iz MSP, i poručuju da ukoliko su vam potrebna neka dodatna pojašnjenja kontaktirate s najbližim diplomatsko-konzularnim predstavništvom, koje će vam dati sva potrebna uputstva.

Kako treba postupiti ako tokom putovanja u inostranstvo nastane smrtni slučaj, pročitajte u posebnom tekstu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike