Obeležena 209. godišnjica Drugog srpskog ustanka: Naši preci su vođeni idealima slobode, pravde i solidarnosti uspeli u pobedi! (FOTO)

23.04.2024

16:42

0

Ministar Selaković je predvodio ceremoniju

Obeležena 209. godišnjica Drugog srpskog ustanka: Naši preci su vođeni idealima slobode, pravde i solidarnosti uspeli u pobedi! (FOTO)
Copyright Tanjug/Branko Lukić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodiio je danas državnu ceremoniju obeležavanja 209. godišnjice Drugog srpskog ustanka i 171 godine grada tokom koje su položeni venci na pet spomenika na Trgu Kneza Mihaila u Gornjem Milanovcu.

Selaković je tom prilikom rekao da je današnji dan je jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji i istakao da je malo naroda koji za jednu od svojim glavnih odlika imaju državotvornost.

Naglasio je da rešenost za borbu, želja za slobodom, velika junaštva i lični primeri požrtvovanja odlikuju Drugi srpski ustanak i svrstavaju ga u jedan od najvećih i najvažnijih događaja naše istorije.

Tanjug/Branko Lukić
 

- Reklo bi se da smo kao narod u Drugom srpskom ustanku položili ispit zrelosti u novom veku, tokom samog ustanka, ali i onda kada su topovi i puške utihnuli, sablje i jatagani našli u koricima, a pregovaranje postalo glavni vid borbe. Pokazalo se da smo ozbiljno učili iz grešaka iz prošlosti i da ih nismo ponavljali. Nesumljivo najveća zasluga za ovakvo dršanje i upravljanje pripada vođi ustanka knjazu Milošu Obrenoviću - rekao je on.

Prema njegovim rečima, pored toga što ovaj dan praznujemo značajnu istorijsku godišnjicu, što ga kao svoj dan obeležava naša bivša Vojska Srbije, uvek treba sebe da preispitamo koliko smo svesni Miloševog nasleđa, kao i da je njegova glavna poruka i pouka sadržana u bespoštednom posvećenom delovanju za narod i građenju države.

- Srbija danas, imajući Miloša Velikog za uzor jača sebe i svoju poziciju, krči siguran put budućim pokoljenima i sve svoje bitke vodi najpre mudrošću i umećem svog državnog rukovodstva na čelu sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem. Upravo je takva Srbija bila i jeste u stanju da se razvija i gradi, stvara i izgradi auto-put Miloš Veliki kao najveći spomenik svom velikom knazu i da ga prekraja ove 2024.godine, završi u deonici do Požege, nadomak Miloševe rodne Dobrinje - rekao je Selaković.

Dodao je da upravo takva Srbija teži da gradeći fabrike zapošljava ljude, da od sebe pravi bolje i sigurnije mesto za život i da se na međunarodnoj areni bori za čast i obraz našeg naroda i otadžbine na način kako nam je to pokazao Miloš Veliki.

- Danas dakle, ne moramo da se brinemo su čim ćemo izići pred Miloša, jer imamo za čim da izađemo sve dotle dokle sledimo njegov primer i njegov put, neka je večna slava junacima Drugog srpskog ustanka - poručio je Selaković.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević da su naši preci vođeni idealima slobode, pravde i solidarnosti uspeli u pobedi.

- Ustanicima i njihovim predvoditeljima bilo je jasno da izvojevane ustaničke pobede neće imati nikakvog smisla ako se one ne potvrde i ne verifikuju za pregovaračkim stolom. I upravo taj proces mukotrpnog pregovaranja često uslovljen suprostavljenim interesima velikih sila tadašnjeg sveta omogućuje da se viševekovni san o slobodi i državi konačno i ostvari. Mir koji je krajem 1815. godine zavladao na ovim prostorima značio je uz pomenutu diplomatski veštinu suštinsku prekretnicu u procesu formiranja države i oblikovanja njenog društva - rekao je on.

Kako je rekao sagledavajući prošlost i ceneći dostignuća ranijih generacija, mi smo okrenuti savremenom dobu i posebno budućnosti.

- Vizijom, znanjem, upornim i nadasve promišljenim radom unapređujemo iz dana u dan ovu sredinu, ali i čitavu Srbiju čineći je poželjnom za život sadašnjih, ali i budućih narašataja - rekao je Kovačević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike