Korona opet hvata zalet: Niko ne zna šta nas čeka, a dr Kon ima svoje predviđanje

27.07.2021

06:05 >> 08:47

0

Broj inficiranih u Srbiji raste iz dana u dan, lekari ponovo prognoziraju četvorocifrene brojke, a naučna saznanja ukazuju da nam predstoji teška jesen

Korona opet hvata zalet: Niko ne zna šta nas čeka, a dr Kon ima svoje predviđanje
Copyright Profimedia

Broj zaraženih koronavirusom povećava se iz dana u dan, a prema najavama lekara, uskoro bismo mogli da imamo i četvorocifrene brojke novozaraženih dnevno.

Istovremeno, obuhvat vakcinacijom je ispod 59 odsto, što je nedovoljno za stvaranje kolektivnog imuniteta, pa niko u ovom času ne može ni da predvidi kakva jesen je pred nama.

Naime, epidemilog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon upozorio je građane na epidemiološku situaciju koja će se pogoršavati tokom avgusta.

Dr Predrag Kon, Printscreen/Youtube, Novo jutro

– Broj zaraženih raste, uskoro bismo mogli da imamo četvorocifren broj zaraženih dnevno. To možemo da vidimo u mnogim zemljama Evrope, čak se u određenim zemljama broj otkrivenih slučajeve približava maksimumu koji je bio u vreme kada je pandemija bila najintenzivnija. Sada je više od 300 ljudi hospitalizovano i svako razmišlja “neće to mene”. Ne prihvataju nove informacije, to je klasično zabijanje glave u pesak, pogotovo mladih. Ono što je, sa druge strane, činjenica jeste da imamo veliki broj imunih, ali ima i izmene virusa. To vidimo i u Izraelu, gde obolevaju i vakcinisani, ali nemaju teške forme bolesti – naveo je epidemiolog.

Rast broja zaraženih je nešto sa čime ćemo morati da se pomirimo, smatra on.

– Uspon je počeo poslednje nedelje juna i trajaće sve do avgusta. Ne treba zaboraviti činjenicu da imamo vakcinisane, ali i da se u septembru formiraju kolektivi, a imamo i povratak sa letovanja. Sve to će uticati na prirodni tok epidemije. Da nemamo vakcinisane, najveći skok bi bio sada – rekao je dr Kon.

Simptomi mogu da traju godinu dana

Na svu muku i brigu o epidemiološkoj situaciji, svetska istraživanja pokazala su i da simptomi koronavirusa mogu trajati i godinu dana od zaražavanja. Istovremeno, lista sa brojem simptoma kovida i postkovida raste jer su dosad naučnici otkrili njih oko 200.

Ilustracija, Pixabay

Tako, nemački istraživači sproveli su studiju, koja je objavljena u časopisu “Clinical Infectious Diseases”, a rezultati su pokazali da je 77,1 odsto kovid pacijenata imalo simptome bolesti i godinu dana nakon što su se zarazili.

Kako se navodi u studiji, najčešći simptomi koji su trajali godinu dana su smanjena sposobnost vežbanja – 56,3 odsto, umor – 53,1 odsto i problemi sa koncentracijom – 39,6 odsto.

Naučnici su otkrili da se samo jedan simptom – gubitak kose, tokom tih godinu dana, smanjivao, dok su dispneja, odnosno otežano disanje, i problemi sa disanjem kao i umor značajno porasli.

– Dugotrajni neurokognitivni simptomi kovida mogu se zadržati najmanje godinu dana nakon pojave prvih simptoma i mogu značajno da smanje kvalitet života – naveli su nemački istraživači, a prenosi Forbes.

Lista raste

Uz sve to, problem na koji možemo da naiđemo u septembru je i samo otkrivanje infekcije među zaraženima, jer, prema nedavnoj studiji obavljenoj u časopisu “Lancet’s E Clinical Medicine”, više od 200 simptoma povezuje se sa kovidom.

Takođe, i preliminarni rezultati istraživanja, koja se trenutno sprovodi u Velikoj Britaniji, pokazuju da su se simptomi kovida promenili, što je, kako smatraju naučnici, jedna od mogućih posledica varijante delta soja.

Bolnica, Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko, File

Kako se precizira u studiji, ukoliko se osoba zarazi nakon vakcinacije, simptomi bolesti mahom se odnose na glavobolju, curenje iz nosa, upalu grla, kijavicu i
gubitak mirisa.

To nas, poručuju, dovodi do simptoma koje obično povezujemo s prehladom.

– Pogrešno tumačenje ovih simtoma bi moglo biti nezgodno i moguće je da je upravo to dovelo do širenja delta soja u Velikoj Britaniji – navodi se u toj studiji.

Vakcinacija spas, u suprotnom… 

Prof. dr Dragan Delić, Printscreen/Youtube, TV Happy

Infektolog prof. dr Dragan Delić za 24sedam kaže da nas, ukoliko se ne vakcinišemo, čeka burna jesen. Kada su u pitanju simptomi ove infekcije, on smatra da će se oni, zajedno sa pojavom novih mutacija, menjati.

– Otkrivanje delta soja u našoj zemlji donelo nam je mnogo razloga za brigu. Utvrđeno je da se on lakše prenosi, a brojke nam pokazuju da se stopa zaraženih povećava. Za sada pacijenti imaju lakšu kliničku sliku, međutim, nikada se ne zna šta je pred nama. Svakako da će biti još mutacija virusa, a kada su u pitanju njegovi simptomi, oni se, takođe, menjaju. Koronavirus je sistemska bolest koja napada sve organe. Menjanjem simptoma virus nalazi način da opstane i širi se – navodi on i dodaje:

– Ipak, sve zavisi isključivo od nas. Virus će ostati u populaciji onoliko koliko mu dozvolimo. Ukoliko iskoristimo avgust i vakcinišemo se, situaciju možda možemo da stavimo pod kontrolu. Drugog izlaza nema – upozorava prof. dr Delić.

I specijalista pneumoftiziologije, pulmolog dr Tatjana Radosavljević kaže za 24sedam da niko ne može da predvidi šta nas čeka na jesen.

Pročitajte još
– Četvrti talas je tu, on je neizbežan, ali koliko će biti obolelih i smrtnih ishoda ne znamo. Kada je moje iskustvo sa postkovidom u pitanju, trenutno imam oko 600 pacijenata koji se bore sa simptomima, pojedini i mesecima nakon zaražavanja. Iako još nemamo zvanični vodič, trudimo se da pomognemo pacijentima. Jedini spas je vakcinacija – zaključila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike