Ivana predaje u Srbiji, a proglašena je za najbolju nastavnicu na svetu: Za učenike i kolege ima posebne poruke šta raditi na putu ka uspehu

11.04.2024

19:47

0

Ivana Milošević je 24 godine u nastavi a nedavno je proglašena je za najbolju nastavnicu lidera u svetu

Ivana predaje u Srbiji, a proglašena je za najbolju nastavnicu na svetu: Za učenike i kolege ima posebne poruke šta raditi na putu ka uspehu
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Profesorka engleskog u Matematičkoj gimnaziji Ivana Milošević, koja je dobila prestižno priznanje i time Srbiju svrstala u red zemalja koje imaju dobitnika u ovoj oblasti, proglašena je za najbolju nastavnicu lidera u svetu (Access Impact Award). 

Ivana već 11 godina radi kao profesor u Matematičkoj gimnaziji, a 24 godine je u nastavi, i koordinator je "Access programa" u Srbiji. Ovaj program u svetu postoji dve decenije, a u Srbiji desetak godina, i kroz njega je prošlo više od 450 đaka. 

Kako kaže Ivana Milošević u razgovoru za 24sedam, priznanje je stiglo nakon velikog broja projekata koje je kao predsednica Udruženja nastavnika engleskog jezika, kao nastavnik u Matematičkoj gimnaziji, ili kao nastavnik na obukama, sprovela sa učenicima, ali i drugim nastavnicima.

24sedam/Goran Sivački
Nagrađena nastavnica engleskog Ivana Milošević

- Kao realizator velikog broja obuka i projekata imala sam priliku da radim sa učenicima iz gotovo svih delova naše zemlje. Neki od tih projekata su, na primer, "U njenim patikama", u kojem su učestvovali učenici iz sedam srednjih škola iz cele Srbije, ili pre četiri godine "Mi u fokusu", sa deset različitih škola. Tako da to nisu samo đaci sa kojima neposredno radim u gimnaziji, već svi oni koji su bili deo nekog međunarodnog projekta - objašnjava Ivana.

Kada je reč o uticaju na kolege, kako navodi, duže od 15 godina drži obuke za nastavnike o metodici nastave.

- Školovala sam se u Beogradu, završila sam Filološki fakultet, ali sam deo školovanja provela i u Velikoj Britaniji. Konstantno, sve ove godine se usavršavam. U više od 15 država sam izlagala na konferencijama, a i kada ne izlažem, trudim se da prisustvujem međunarodnim konferencijama, jer se tu čuju svi noviteti i trendovi u metodici nastave - navodi Ivana.

Kao majka troje maloletne dece dodaje da je potrebno mnogo truda i odricanja da se ispune sve profesionalne, ali i porodične obaveze.

- Trudim se da moja porodica ne pati i ne trpi, ali to se neminovno dešava. Naše obuke su obično vikendima, a nekada traju i po tri-četiri dana. Dobro planiranje je ključ svega, jer treba organizovati ko će biti sa decom za to vreme. Takođe, svakodnevno, kada deca legnu uveče, kada završim sve porodične obaveze, onda počinje čitanje i pisanje projekata - objašnjava.

24sedam/Goran Sivački
Ivana Milošević

Ističe da od đaka dobija izuzetan odgovor na inicijative, te da su deca voljna, spremna i željna znanja, što je i dokazano na pomenutim projektima.

- Radili su sate i sate, samo ako im se pruži prilika, oni su željni toga... Imali smo podršku naše škole da održimo Stemco takmičenje iz matematike, biologije, hemije i fizike na engleskom jeziku. Dakle, zadaci iz ovih predmeta se rade na engleskom jeziku. Imamo debatovanje, učenica naše škole Kalina Pavlović osvojila je prvo mesto u Srbiji u takmičenju u govorništvu i u maju će predstavljati Srbiju na međunarodnom takmičenju u Londonu. To su sve njihovi uspesi. Mi ih podržimo, pomognemo im, ali oni postižu uspehe - ističe nastavnica engleskog.

Dodaje da ova nagrada znači da je njen rad prepoznat, da neko to stvarno ceni, te joj predstavlja i motivaciju da bude još bolja, i da nastavnici u Srbiji saznaju šta je sve novo u metodici nastave. Uspešna nastavnica ima i savet za đake, kako da pristupe učenju i postižu rezultate.

24sedam/R.M.
 

- Volim da kažem đacima, ma koliko delovalo da je neka prepreka pred njima velika, ma koliko da je planina visoka, da mogu da je preskoče. Neka nađu unutrašnju motivaciju, nešto što ih ispunjava. Neka naprave pauzu tokom učenja, rade nakratko nešto što ih ispunjava, pa onda da nastave sa učenjem i uspeh će sigurno doći - poručuje đacima.

Kada je reč o nastavnicima i načinu predavanja, ona ističe da smo danas zapravo svi okruženi mnoštvom materijala i da se svugde mogu naći informacije koje mogu biti materijal za rad. 

- Treba oslušnuti đake, uočiti njihova interesovanja i oformiti čas u skladu sa tim. Vi iz svega možete da napravite čas, od olovke na stolu do knjiga i materijala, nebo je granica, ali neka osluškuju đake. Moraju da razmišljaju o komunikativnoj metodi kao načinu učenja, jer učenici moraju da imaju veštinu govorenja. Veštačka inteligencija nam pruža sve informacije, pa hajde da razvijamo govor i iz toga će se i druge veštine razvijati - savetuje Ivana.

Đacima koji polažu uskoro završni ispit poručuje da se vrate svojim sveskama i beleškama, te da na taj način prođu gradivo koje su radili u školi i tako se spreme za ovaj važan test.

Inače, za ovo priznanje predložila ju je Ambasada SAD u Srbiji, a dodela nagrada je organizovana u Tampi na Floridi. Svaka ambasada SAD u svetu, na osnovu rezultata, nominuje nastavnika iz zemlje u kojoj službuje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike