Oni su naši šampioni: Za svoju Srbiju nemilosrdno "tuku" protivnike i osvajaju medalje

15.09.2023

19:44

0

Koliko je truda potrebno za jednu medalju iz matematike, fizike, informatike pitali smo direktorku Matematičke gimnazije u Beogradu

Oni su naši šampioni: Za svoju Srbiju nemilosrdno "tuku" protivnike i osvajaju medalje
Copyright 24sedam/Mladen Mijatović Алмаги - Алумни Математичке Гимназије

Mladi informatičari osvojili su na Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi u Gruziji, u konkurenciji 96 takmičara iz 25 zemalјa, dve bronzane medalјe. Ovo je samo poslednji u nizu uspeha naše talentovane dece koje oni osvajaju već dugi niz godina u matematici, fizici, informatici, ali i drugim naukama.

Svoje znanje nemilice pokazuju na takmičenjima, ali su skromni kada treba predstaviti uspeh. A za taj uspeh je potreban vanredan talenat i izuzetan trud, dugogodišnji. Ipak, srpska zastava je uvek tu da se zna odakle dolaze i kuda nose pehare i medalje. Uz njih su uvek njihovi profesori, koji zajedno sa njima uče, ali ih i bodre na putu do pobedničkog postolja.

Ovih dana cela zemlja slavi sa našim najboljim sportistima uspehe na svetskim i evropskim takmičenjima. Iza tih uspeha bez sumnje stoji veliki talenat i trud. A koliko je truda potrebno za jednu medalju iz matematike, fizike, informatike pitali smo direktorku Matematičke gimnazije u Beogradu... Koliko sati dnevno učenja, koliko godina truda za đaka i za nastavnika?

Privatna arhiva
direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu

 

-Za jednu medalju na prestižnom svetskom takmičenju iz prirodnih nauka je potrebno da učenik bude talentovan i vredan. Da osim sadržaja predmeta u okviru redovne nastave savlada razne dodatne sadržaje. Da ima podršku porodice, predmetnog nastavnika i svoje škole. To su sati svakodnevnog rada. Trema je “veliki neprijatelj”, a psihološka priprema i dobra strategija su važan deo priprema. Osvojiti zlatnu medalju na IMO, najprestižnijem svetskom takmičenju iz matematike je podjednako teško kao i osvojiti medalju u pojedinačnom sportu na OI u Parizu 2024, navodi za 24sedam direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić.

Sportisti neretko pričaju u javnosti i šta im pomogne u trenucima kada je najteže. Šta talentovanoj deci iz matematike, fizike, informatike, bude podstrek, šta ih motiviše kada je teško?

Privatna arhiva
direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu sa đacima

 

-Želja za novim znanjima, unapređivanje sebe, svest o tome da je znanje ono što je njihov najbolji kapital za budućnost, želja da promene svet. Pa i želja da i oni jednom budu na “balkonu”, iskreno priča direktorka Matematičke gimnazije.

Skromni u svojim uspesima, kako podnose poraz?

-Dosta teško. I tad ste im najpotrebniji. Čini mi se da su nas ti trenuci kad su bili razočarani, kad su sumnjali u sebe, kad su hteli da odustanu, učinili još bliskijim. Tada im trebate da im kažete da oni to mogu, da će biti bolje, da smo svi imali loše dane, da smo pali, ali da smo i ustali. Skromni su kad ističu svoje uspehe, a vrlo strogi prema sebi, dodaje direktorka Katić.

 

 

Sigurno je zadovoljstvo raditi sa talentovanom decom, a koliko je to zapravo posebna odgovornost?

-Raditi sa mladim talentovanim ljudima je najlepše i najzahtevnije. Treba da budete spremni i da čujete i da osluškujete, da prihvatite njihove specifičnosti, da učite ceo život i da njima budete inspiracija. 

Matematička gimnazija u Beogradu je iznedrila verovatno najveći broj đaka koji postižu izvanredne uspehe u svetu i jedina je škola u Srbiji koji ima status škole od nacionalnog značaja i interesa za Republiku Srbiju.

Privatna arhiva
direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu sa đacima

 

-Već 57 godina Matematička gimnazija školuje izuzetne pojedince, koji nisu talentovani samo za matematiku već i sve ostale prirodne nauke, a uspesi naše škole su prevazišli sva očekivanja osnivača, navodi za 24sedam direktorka škole Mirjana Katić.

I nije jedina koja uči i podstiče talentovanu decu za matematiku, jezike, biologiju, fiziku, muziku. To čine i Filološka gimnazija, Škola za muzičke talente u Ćupriji, Prva kragujevačka gimnazija, gimnazija J. J. Zmaj u Novom Sadu, gimnazija "Svetozar Marković" u Nišu. I njihovi školski ormari puni su pehara, medalja i priznanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike