U Srbiji 1.666 dece sa dijagnozom autizma, više pogađa dečake nego devojčice

03.04.2024

11:21

0

Svetski dan autizma obeležava se svake godine 2. aprila

U Srbiji 1.666 dece sa dijagnozom autizma, više pogađa dečake nego devojčice
Copyright Tanjug/Video

U bazi Registra dece sa smetnjama u razvoju u Srbiji je do 31. marta ove godine evidentirano 3.418 dece uzrasta do 18 godina, a od tog broja njih 1.666 su deca sa dijagnozama poremećaja iz spektra autizma, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Sa ovim poremećajima zdravlja u Registru je evidentiran veći broj dečaka (1.330) u odnosu na broj devojčica (336), a u saopštenju se navodi da je cilj prikupljanja podataka o osobama sa autizmom uvid u podatke o obolelima i novoobolelima od ovog poremećaja zdravlja, po polu, uzrastu, proceni njihove funkcionalnosti i drugim karakteristikama. 

Podaci Registara omogućavaju izradu preventivnih programa i strategija, planiranje zdravstvene zaštite (kadra, opreme i prostora), procenu opterećenja društva ovim poremećajima zdravlja i sprovođenje epidemioloških i kliničkih istraživanja.

Metodološke osnove Registra definisane su u skladu sa preporukama Konvencije o pravima deteta i Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, kao i sa dobrom međunarodnom praksom vezanom za praćenje smetnji u razvoju koja takođe proističe iz ovih krovnih dokumenata. 

Osnovni preduslov za upis deteta u Registar je postojanje ozbiljnih i kompletnih teškoća u funkciji u nekom od domena koji se procenjuju ili dijagnoza, među kojima je i autizam, koje nose visok rizik teškoća u funkcionisanju, navodi se u saopštenju.

Registar dece sa smetnjama u razvoju

Registar koncipiran na ovaj način preduslov je za obezbeđivanje pune participacije dece i mladih sa ovim poremećajima zdravlja u društvu. 

Tanjug video printscreen
 

 

Evidentiranje podataka u Registru dece sa smetnjama u razvoju obavlja se u domovima zdravlja i tercijarnim zdravstvenim ustanovama u kojima se dijagnostikuju i leče ovi poremećaji zdravlja, popunjavanjem obrasca – Prijava dece sa smetnjama u razvoju.

Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva prepoznaje Institut za javno zdravlje Srbije kao ustanovu koja vodi Registar dece sa smetnjama u razvoju.

Servis javnog zdravlja

Institut za javno zdravlje Srbije je kroz informacioni sistem – Servis javnog zdravlja (SJZ) sredinom 2022. godine omogućio unos podataka o deci sa smetnjama u razvoju. 

Institut za javno zdravlje Srbije kontinuirano sarađuje sa nadležnim zdravstvenim ustanovama koje evidentiraju podatke o deci sa autizmom i drugim smetnjama u razvoju i očekuje se porast broja registrovane dece sa smetnjama u razvoju u Registru.

Svetski dan autizma obeležava se svake godine 2. aprila, sa ciljem podizanja svesti javnosti o problemima sa kojima se sreću osobe sa autizmom i njihove porodice, ističe "Batut". 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike