Hitno se povlači lek sa tržišta Srbije, namenjen je deci!

03.04.2024

07:50

0

Lek pod nazivom "fluimukan junior" 20 mg/ml nije registrovan u Srbiji. On je prisutan pod drugim brend imenom i zove se "ACC kids" 20mg/ml 100 ml

Hitno se povlači lek sa tržišta Srbije, namenjen je deci!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kompanija "Sandoz" d.o.o. i hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode Halmed objavile su prošle nedelje da se serija leka "fluimukan junior" 20 mg/ml za oralnu upotrebu povlači sa tržišta zbog sumnje zagađenja tečnosti česticama ambalaže.

Pomenuti lek je prisutan pod drugim brend imenom i zove se "ACC kids" 20mg/ml 100 ml. Takođe, u njima nije potvrđeno prisustvo čestica. Ipak, iz predostrožnosti, kompanija je preventivno povukla seriju leka.

- Pomenuti lek pod nazivom "fluimukan junior" 20 mg/ml nije registrovan u Srbiji. On je prisutan pod drugim brend imenom i zove se "ACC kids" 20mg/ml 100 ml. S obzirom na to da su nam pacijenti prioritet u svemu što radimo, blisko sarađujemo s nadležnim organima kako bismo osigurali da naši lekovi budu u skladu s regulatornim zahtevima i najvišim standardima kvaliteta - rekli su uz kompanije.

- Nedavno je na nemačkom tržištu detektovan proizvod u kome su pronađeni delovi čestica od kontaktne ambalaže, tj. unutrašnje strane zatvarača bočice. Sama ambalaža napravljena je od FDA i EU odobrenog materijala, te su navedene čestice neškodljive. U proizvodima koji su na tržištu Srbije te čestice nisu potvrđene.

Iz predostrožnosti, kompanija je odmah pokrenula preventivno povlačenje serije leka na svim tržištima.

- Kao odgovorna kompanija, "Sandoz" je na svim tržištima zbog predostrožnosti odmah pokrenuo preventivno dobrovoljno povlačenje leka sa gore navedenom kontaktnom ambalažom (zatvaračima). S tim u vezi, apoteke i veleprodaje su već zaustavile dalju distribuciju ovih serija proizvoda.

- "Sandoz" je prijavio nestašicu leka Agenciji za lekove i medicinska sredstva, kao i Ministarstvu zdravlja, i informacije o prijavi su javno dostupni podaci. Kao i do sada, blisko sarađujemo, i nastavićemo saradnju, sa nadležnim institucijama kako bismo na pravi način pacijentima obezbedili kvalitetnu terapiju - naveli su iz kompanije.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike