Dijagnoza je samo početak doživotne borbe: Plavi cvet za decu sa autizmom, kao pružena ruka i podrška

01.04.2024

08:15

0

Autor: I.K.

Povodom Međunarodnog dana autizma počela je kampanja "Zvezda plava, zvezda prava!"

Dijagnoza je samo početak doživotne borbe: Plavi cvet za decu sa autizmom, kao pružena ruka i podrška
Copyright Tanjug video printscreen

Već sa godinu dana mogu se primetiti prve naznake bolesti, ali put do dijagnoze je dugačak. A tek onda zapravo, nastaje onaj teži deo - pružiti svu ljubav detetu sa autizmom i osposobiti ga za svakodnevni život.

Lek za autizam ne postoji, već se deca podvrgavaju radnim terapijama kako bi iz sebe izvukli maksimum. Neretko diskriminisani od okoline, zapravo su u najvećem broju prosečno ili natprosečno inteligentni. U Srbiji ima nekoliko hiljada obolelih, a na svetskom nivou procenjuje se da od ove dijagnoze boluje oko 0,6 odsto populacije.

Autizam obuhvata širok spektar problema. U mnogim slučajevima, dijagnoza autizma označava određene poteškoće u komunikaciji i uspostavljanju i održavanju odnosa sa drugim ljudima. Ali često ova ista dijagnoza može značiti i potpunu nesposobnost za nezavisan i funkcionalan život.

Taj spektar bolesti proizvodi i spektar različitih roditeljskih iskustava s autizmom. Oko trećinu čine oni sa visokofunkcionalnom decom, koji mogu da očekuju relativno normalan razvoj uz dodatne terapije i dodatne medicinske intervencije - napredak prema boljem kvalitetu života. Međutim, za većinu preostalih, autizam je dijagnoza koja predstavlja početak duge, često doživotne borbe da se detetu obezbedi zadovoljavajući nivo ljudskog opstanka u svetu koji ume da bude okrutan, navodi dr Miloš Babić, molekularni biolog i neurobiolog u publikaciji "Nauka u Srbiji"

Tanjug video printscreen
 

 

Cvet različak i plava boja

Plavo je simbol i boja autizma. Povodom Međunarodnog dana autizma 2. aprila, u Beogradu je u okviru sedmodnevne kampanja "Zvezda plava, zvezda prava!", čiji je cilj da ukaže na probleme sa kojima se susreću porodice u kojima ima dece koja imaju neki od poremećaja iz spektra autizma, kao simbol prihvatanja različitosti, na platou ispred zgrade Opštine Zvezdara, posađen plavi cvet različak. 

„Zaista smatram da je veoma važno da i mi kao institucija, na neki način svojim primerom pokažemo da je veoma značajno da se posveti pažnja i da budu dovoljno vidljiva sva deca, koja imaju autizam. Danas smo ovim simboličnim činom sadnje različka, cveta plave boje, koja je boja autizma, zapravo poslali poruku zajedništva, dobre energije, i želje i snage da se u narednim godinama zajednički izborimo da osobe sa autizmom budu vidljive, prepoznate, a da nekako učinimo sve što je u institucionalnom smislu moguće, da im olakšamo život“, rekao je predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić.

Tanjug video printscreen
 

 

Kako je navela predstavnica Udruženja "Deca bez granica" Jelena Vagić, ovim gestom simbolično se šalje poruka "da su različitosti OK".

"Mislim da se naša deca i celo naše društvo mogu naučiti empatiji i prihvatanju različitosti i da su zbog toga tu sa nama“, istakla je Vagić i dodala da, čim u jednom društvu postoji potreba za ovakvom manifestacijom, "to znači da su oni kojima je ta manifestacija posvećana marginalizovani".
 

Tanjug video printscreen
Jelena Vagić

 

Autizam predstavlja jedan složeni neurorazvojni poremećaj koji se karakteriše različitim deficitima u socijalnom ponašanju, restriktivnim i repetitivnim pokretima i različitim bihejvioralnim problemima., navela je v.d. direktora Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu dr Jelena Đorđević. Ona je podsetila da od 2022. godine na Klinici postoji Centar za autizam, koji se bavi multidimenzionalnim i multidisciplinarnim sagledavanjem svakog pacijenta ponaosob što podrazumeva i stvaranje individualnih i personalizovanih programa za svakog pacijenta posebno. Dodala je da je na putu do pravovremene dijagnoze, prvi korak da se porodice suoče sa problemom.

Prvi znaci već oko 12 meseci života

"Kako i kada roditelj treba da posumnja da postoji neki problem - prvi znaci su tu tokom prve godine života. Znaci su da beba na uzrastu od 12 meseci ne brblja i nema smislenih reči, kao i da ne povezuje dve reči oko druge godine, nema dokaznih gestova i dete je odsutno. Simptomi se nekada i ne primete, a kasniji znaci su fokusirani na izolovanost deteta, koje ima neobičan, robotizovan govor, a često i ritualna ponašanja u dnevnim aktivnostima", objasnila je direktorka Klinike.

Tanjug video printscreen
dr Jelena Đorđević

 

"Nedelja autizma" u Beogradu biće svečano zatvorena u nedelju 7. aprila, koncertom inkluzivnog hora „Ison“ na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu. Kampanju „Zvezda plava, zvezda prava!“ i ove godine organizuju Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Udruženje roditelja dece sa autizmom „Deca bez granica“ i Institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi „Well-being international“, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike