Stigli novi lekovi za lečenje raka! Terapiju primilo 15 pacijenata sa najtežim oblicima bolesti

02.04.2024

12:03

0

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije 15 pacijenata već dobilo najnoviju terapiju

Stigli novi lekovi za lečenje raka! Terapiju primilo 15 pacijenata sa najtežim oblicima bolesti
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije leče se pacijenti iz cele Srbije a od malignih bolesti u našoj zemlji svake godine oboli više od 40.000 pacijenata. 

Prof. dr Milan Žegarac, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, rekao je da će borba protiv nekih od najčešćih malignih bolesti u Srbiji u budućnosti biti najsavremenija jer je krenula primena najnovije terapije.

Prema njegovim rečima, za petnaestak pacijenata je već prepisana terapija i oni su je primili, pogotovo za karcinome sa najlošijim ishodom.

"To su tripl negativni karcinom dojke. Sada će biti primena imunoterapije uz hemioterapiju i očekujemo mnogo bolje rezultate. Ono što još očekujemo je primena nove terapije za karcinom pluća. To je jedan od najčešćih karcinoma i u muškoj i u ženskoj populaciji“, rekao je Žegarac.

Rak dojke i pluća najčešći su karcinomi u zemlji

Žegarac navodi da kada je tumor dojke u pitanju, terapija će biti primenjivana u ranim stadijumima bolesti i kod metastatskih pacijenata.

"Očekujemo mnogo bolji ishod, što je dokazano u svim kliničkim studijama i u primenama u svetu, tako da očekujemo mnogo bolje rezultate" naglasio je Žegarac.

RTS printscreen
Dr Milan Žegarac

Oko 4.800 pacijentkinja godišnje oboli, a bolest odnese više od 1.600 života.

Dr Žegarac je rekao da je skrining najosnovnija stvar kada je u pitanju karcinom, pogotovo karcinom dojke, što se ranije otkrije, jednostavnije se i leči.

"Kad otkrijemo karcinom u ranom stadijumu bolesti, najčešće hirurgijom rešimo problem i to je najbolji ishod", podvukao je Žegarac.

Uskoro nova terapija za kancer pluća

Uskoro stiže nova terapija, odnosno izmenjene indikacije za karcinom pluća.

"Proširena terapija uz postojeću terapiju biće primenjena inovativna terapija koja je ušla sada na listu, što će poboljšati i lečenje i preživljavanje pacijenata sa najtežim malignomima, to su karcinomi pluća“, rekao je Žegarac.

Za 20 različitih vrsta bolesti, kada govorimo o malignim bolestima, je proširena lista.

- Pored karcinoma pluća, karcinoma dojke, očekujemo za urološke malignitete, za melanom. Tako da je dosta proširena lista za sve vrste malignih bolesti, kaže Žegarac za RTS.

Direktor Instituta je naveo da je juče obavljeno 210 hemioterapija.

"U dnevnoj bolnici je juče bilo skoro 80 hemioterapija, u staroj dnevnoj bolnici 90. Na odeljenju je veliki broj pacijenata, ali sa otvaranjem ovih dnevnih bolnica, što je bilo usko grlo, to smo prevazišli, tako da je sad čekanje u razumnom vremenu", zaključio je Žegarac uz napomenu da se dvadeset pacijenata svaki dan operiše.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike