Ove stvari svaki roditelj treba da ima u kućnoj apoteci

21.03.2024

12:38

0

Od manjih povreda, do neočekivanih zdravstvenih problema, prehlada i gripa, kućna apoteka predstavlja prvu liniju odbrane u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Ove stvari svaki roditelj treba da ima u kućnoj apoteci
Copyright Promo

Svi roditelji složiće se da im je zdravlje njihove dece prioritet. Zato je važno imati dobro opremljenu kućnu apoteku.

Od manjih povreda, do neočekivanih zdravstvenih problema, prehlada i gripa, kućna apoteka predstavlja prvu liniju odbrane u slučaju nepredviđenih okolnosti. Zato ćemo u ovom članku otkriti najvažnije stvari koje bi svaki roditelj trebalo da ima u svojoj kućnoj apoteci kako bi mogli brzo i efikasno da reaguju kada zatreba.

Pribor za prvu pomoć

Oprema (pribor) za prvu pomoć trebalo bi da se nađe u svakom domaćinstvu. Ona podrazumeva različite alate i preparate za brzu reakciju u slučaju povreda ili zdravstvenih problema kod dece. Flasteri različitih veličina su esencijalni za prekrivanje manjih posekotina ili ogrebotina i pružaju zaštitu, te sprečavaju dalje iritacije povrede i zbog toga bi trebalo imati ih u kući. U kućnoj apoteci trebalo bi da se nađu i sterilne gaze, koje su takođe neophodne za higijensko oblaganje povreda.

Isto tako, pinceta je korisna za uklanjanje krpelja ili stranih tela (na primer trnja), čime se sprečava dalje iritiranje i olakšava proces zarastanja. Pored ovih osnovnih alata, važno je imati i pouzdano dezinfekciono sredstvo, kao što je Vioplex antibiotski sprej. Ovaj sprej omogućava brzu i efikasnu dezinfekciju manjih rana, ogrebotina i opekotina. Igra ključnu ulogu u sprečavanju infekcija i podsticanju bržeg zarastanja kože, a u sebi sadrži čak dva antibiotika koji uspešno uništavaju gram pozitivne i gram negativne bakterije.

Promo
 

 

Lekovi za ublažavanje simptoma

Osim praktičnih alata i pribora za prvu pomoć, u vašoj kućnoj apoteci trebalo bi da se nađu i najosnovniji lekovi za ublažavanje simptoma. To su lekovi koji pružaju brzo olakšanje od različitih zdravstvenih tegoba koje mogu zadesiti decu.

Najbitniji lekovi koje treba imati u kući obično su analgetici, antipiretici, antihistaminici, kao i preparati za ublažavanje simptoma prehlade i kašlja.

Analgetici poput paracetamola ili ibuprofena koriste se za smanjenje telesne temperature i ublažavanje bolova kod dece. Visoka temperatura može biti znak različitih infekcija, poput prehlade ili gripa, pa je važno imati ovakav preparat pri ruci kako biste brzo reagovali i pomogli detetu da se oseća bolje. Takođe, ibuprofen je koristan i za ublažavanje bolova uzrokovanih manjim povredama poput uganuća ili udaraca.

Antihistaminici su neophodni u slučaju alergijskih reakcija ili ujeda insekata. Oni pružaju olakšanje od svraba, crvenila i otoka kože, a posebno su korisni tokom proleća kada su alergeni u vazduhu učestaliji, ili tokom letnjih meseci kada su komarci i drugi insekti najaktivniji. Ako imaju antihistaminik u kućnoj apoteci, roditelji mogu brzo da reaguju i ublaže neprijatne simptome kod dece.

Dečiji sirupi protiv kašlja i prehlade su takođe neophodni, posebno tokom zimskih meseci kada su respiratorne infekcije češće. Ovi preparati olakšavaju iskašljavanje, ublažavaju iritaciju grla i smanjuju kašalj. Time poboljšavaju opšte stanje deteta i omogućavaju mu lakši san.

Važno je napomenuti da lekove treba koristiti prema uputstvu lekara i prilagoditi dozu uzrastu deteta. Takođe, neophodno je voditi računa o rokovima upotrebe i čuvati ih van domašaja dece. Pravilno korišćenje lekova za ublažavanje simptoma može značajno doprineti brzom oporavku deteta i olakšati mu tegobe u periodu bolesti. U kombinaciji sa ostalom opremom za prvu pomoć, lekovi za ublažavanje simptoma učiniće vašu kućnu apoteku kompletnom i spremnom za svaku situaciju!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike