Danka u podzemnom lavirintu? Ovo je mreža tunela ispod mesta gde je nestala devojčica (MAPA/FOTO/VIDEO)

29.03.2024

12:39

0

Autor: 24sedam

Meštani Banjskog Polja sumnjaju da je selo na mreži podzemnih tunela

Danka u podzemnom lavirintu? Ovo je mreža tunela ispod mesta gde je nestala devojčica (MAPA/FOTO/VIDEO)
Copyright Pixabay/Facebook

Čišćenje dvorišta kuće-vikendice porodice nestale Danke Ilić (2) u Banjskom Polju kod Bora i dolazak specijalne ekipe Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije iznedrilo je priče da je devojčica propala u - zemlju.

Meštani sela pričaju da, koliko su čuli od učesnika potrage, postoji mogućnost da ispod poluruinirane vikendice Ilića postoje potpuno neistraženi tuneli, tačnije mreža podzemnih prolaza, koje prate reke ponornice, ali i Banjska reka i Pujica.

Printscreen/Google map/Pixabay
 

Ove tvrdnje potkrepile su i vekovne mistične priče o celom kraju, ali i istočnoj Srbiji. Tu su u komšiluku veštačko Borsko jezero, Brestovačka banja i borski rudnik. Blizu je i oblast Zlota, poznaog po pećinama i podzemnim putevima koji su velikim delom neistraženi.

Područje Banjskog Polja bogato je podzemnim rekama i termalnim izvorima zbog čega je još iz ere vladavine Obrenovića počela izgradnja banjskog kompleksa. Tvrdi se da je ispod prava, zamršena mreža podzemnih tokova. Upravo je i banja najbliža Banjskom Polju, gde je u utorak nestala mala Danka.

Pixabay
Skriveni ulazi u podzemni sve kod Banjskog Polja

Ne zna se ni šta se dogodilo u unutrašnjosti od 1959. godine kada je pregrađivanjem Brestovačke reke i akumulacijom voda nekoliko manjih vodotoka nastalo Borsko jezero. 

Niko sa sigurnošću ne zna dokle sve dosežu i napušteni tuneli rudnika Bor, koji je od istoimenog veštačkog jezera udaljen 17 kilometara. Svakako ima podosta napuštenih rudaskih puteva, i to na dubinama i do 800 metara.

Šta su radili Obrenović i Karađorđevići

Misteriju u celoj priči podgrevaju priče i o obližnjoj vili Petra i Aleksandra Karađorđevića i konaku kneza Miloša Obrenovića. Meštani ne znaju ni da li su neimari probijali tunele za lakšu evakuaciju kraljeva u slučaju opasnosti.

Na kraju, tu su i Zlotske pećine, bogat speleološki lolalitet. Ističu se Lazareva pećina, Vodena, Mandina, Vernjikica i Hajdučica. Poslednja je istražena i kraška jama Stojkova ledenica. Ne zna se koliko je još čuda prirode skriva ispod.

Danka Ilić (2) iz Bora nestala je u utorak u 13.45 u Banjskom Polju. Potraga je ušla u četvrti dan, ali i dalje nema jasnih informacija o sudbini deteta, osim da je najviše sumnji palo na majku Ivanu.

Najnovije vesti o potrazi za Dankom Ilić možete čitati na našem blogu uživo.
 
Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike