Korišćenje hormonskih kontraceptivnih pilula povećava rizik od tumora na mozgu: Uznemirujući rezultati istraživanja francuskih lekara

28.03.2024

11:23

0

Naučnici su otkrili da je produžena upotreba određenih gestagenskih lekova povezana sa većim rizikom od meningeoma, koji su obično benigni tumori

Korišćenje hormonskih kontraceptivnih pilula povećava rizik od tumora na mozgu: Uznemirujući rezultati istraživanja francuskih lekara
Pilule za kontracepciju - Copyright Pixabay

Istraživanje Francuske nacionalne agencije za lekove i bezbednost zdravstvenih proizvoda pokazalo je da korišćenje hormonskih kontraceptivnih pilula povećava rizik od tumora na mozgu.

Naučnici su otkrili da je produžena upotreba određenih gestagenskih lekova povezana sa većim rizikom od meningeoma, koji su obično benigni tumori, a formiraju se u tkivima oko mozga, prenosi Gardijan.

Iako je rizik veći kod žena koje su hormonsku kontracepciju uzimale duže od godinu dana, jedan od stručnjaka je napomenuo da je rizik ipak izuzetno mali.

Gestageni su slični prirodnom hormonu progesteronu, koriste se kao kontracepcija, za ginekološka stanja kao što su endometrioza i sindrom policističnih jajnika, ali i kao hormonska zamena u menopauzi.

Potrebna operacija

Većina meningeoma obično nije kancerogena i raste sporo, ali često je potrebno hirurško uklanjanje zbog pritiska koji mogu da vrše na mozak.

Tumori su retko opasni po život, ali operacija ipak u nekim slučajevima može da ošteti moždane strukture u blizini tumora.

Dve oralne pilule, medrogeston i promegeston, bile su povezane sa 4,1 odnosno 2,7 puta većim rizikom od meningioma, a medroksiprogesteron acetat, kontraceptivna injekcija koja se prodaje pod nazivom Depo-Provera, bila je povezana sa 5,6 puta većim rizikom, otkriva istraživanje.

Profimedia
Ilustracija

 

Budući da je studija opservacijska, ne može definitivno da se dokaže da hormoni uzrokuju tumore, a nije pronađen višak rizika za progesteron, didrogesteron ili široko korišćene hormonske intrauterine sisteme.

"Svesni smo ovog potencijalnog rizika povezanog sa dugotrajnom upotrebom gestagena i, u saradnji sa regulatornim agencijama, u procesu smo ažuriranja etiketa proizvoda i letaka sa informacijama o pacijentima sa odgovarajućim tekstom", saopštila je kompanija Fajzer, proizvođač Depo-Provere.

Istraživači takođe pozivaju na dodatne studije o bezbednosti hormona, posebno medroksiprogesteron acetata za injekcije.

Ove injekcije se retko koriste u Evropi, ali ih prima 74 miliona žena širom sveta, što znači da bi "broj pripisanih meningeoma mogao biti potencijalno visok", upozoravaju naučnici.

Na osnovu registara podataka o kanceru u Ujedinjenom Kraljevstvu, očekuje se da će oko četiri od hiljadu 30-godišnjih žena razviti meningeom do 80. godine.

Ako upotreba medroksiprogesteron acetata duže od godinu dana povećava rizik oko pet puta, ova studija sugeriše da bi se ta cifra povećala na 20 od hiljadu žena.

Doktor Pol Farao, koji nije bio uključen u studiju, s druge strane, tvrdi da nema dokaza da su žene koje koriste kontraceptivne pilule u riziku od meningeoma, kao i da Depo-Provera i slične metode prevencije trudnoće imaju više dobrobiti nego rizika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike